1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. Mükemmeliyetçilik ve Depresyon İlişkisi - Kitap Değerlendirmesi

Mükemmeliyetçilik ve Depresyon İlişkisi - Kitap Değerlendirmesi

Bu hafta APAMER Psikoloji yayınlarından “Mükemmel Gizlenmiş Depresyon” isimli kitap psikoloji içerikli kitaplara ilgi duyan okuyucularla buluştu. 174 sayfadan oluşan kitap kendine yardım serisi olarak tasarlanmış.

A+A-

Bu hafta APAMER Psikoloji yayınlarından “Mükemmel Gizlenmiş Depresyon” isimli kitap psikoloji içerikli kitaplara ilgi duyan okuyucularla buluştu. Kitap, adıyla içerik hakkında yeterince bilgi veriyor. Yazar kitabın genel amacını ve odak noktasını şu şekilde ifade ediyor:

 “… Benim bahsettiğim depresyon bilindik kriterlere sahip olan resmi depresyon ölçüleriyle tanılanan depresyon değil. DSM tanı ölçütlerinde benim ele aldığım depresyon türü yok. Gizlenmiş maskeli depresyondan da bahsetmiyorum. Uzun bir süre önce bana gelen danışanlarla yaptığım görüşmelerde mükemmeliyetçi kişilik yapısının arkasına gizlenmiş sinsi bir depresyon türü olduğunu fark ettim. Benzer belirtiler taşıyan çok danışanla karşılaştım. Bu durumun bir olgu olabileceğini öngörerek bu konuda çalışmaya karar verdim...”

Depresyon konusunda çeşitli  kitaplar yazan Michael D. Yapko kitapla ilgili görüşlerini şöyle ifade ediyor:

 “Margaret Rutherford, Mükemmel Gizlenmiş Depresyon adlı kitabında depresyonun çok az dikkat çeken önemli bir yönüne güçlü bir ışık tutuyor. Rutherford’un muhteşem ayrıntılarla açıkladığı gibi mükemmeliyetçilik ve depresyon arasındaki ilişki kuvvetli bir ilişkidir; mükemmeliyet gerçek dünyada dahi nadiren var olduğu için, hak etmiş insanları gerçek başarıların bile tadını çıkarma yeteneğinden mahrum bırakan zehirli bir iç ortam yaratır. Rutherford’un şefkat ve bilgeliği, depresyonun farklı klinik görünümleri  konusundaki anlayışımızı genişletmek için hepimize meydan okuma cesareti ile uyumludur. Onun burada sağladığı rehberlik ve destek, yıpratıcı bu sorunlarla mücadele eden herkes için paha biçilmezdir”

Kitabın arka kapağında yer verilen bir okuyucu görüşünde şu ifadeler yer alıyor:

“Klasik depresyon kriterlerine uymuyordum. Eleştirilere karşı çok hassastım. Mükemmel görünme isteği kişiliğimin bir parçasıydı. Üzülmek benim için zayıf görünmekle eşdeğerdi. Yıllarca destek aldığım uzmanların, tanı ölçütlerine göre yaptıkları değerlendirmeler bana uymuyordu. Sonra bu kitapla karşılaştım. Dr. Margaret Rutherford’un bu kitabı beni anlatıyor ve sanki doğrudan benimle konuşuyordu.” E.N

 

Mükemmeliyetçi kişiler için güçlü ve kusursuz görünmek önemli.  Bize acı veren pek çok sorunla yüzleşmek yerine, iyi ve güçlü görünmek adına bu sorunların üstünü örtüyoruz. Yardım istemenin, üzülmenin ve zaman zaman başarısız olmanın zayıf bir kişilik olarak değerlendirildiği bir ortamda büyüdüyseniz bu kitap tam size göre. Üzülme hakkınızı elinizden alan ve sürekli güçlü görünmeniz gerektiğini size dayatan sayısız kişi, olay, davranış ve tutuma maruz kaldıysanız bu kitabı okumalısınız. 

Margaret Rutherford bize mükemmeliyetçilik yoluyla gizlenen depresyonun tehlikeli olabileceğini gösteriyor. Bu kitap size kendinizdeki depresyonu nasıl tanıyacağınızı, damgalanmanın üstesinden nasıl gelineceğini, sağlıksız mükemmeliyetçilikten nasıl sıyrılacağınızı ve mükemmel olmayan kendinizi nasıl kucaklayacağınızı anlatıyor.

Depresyonun bu formunu yaşayan insanlar, dışarıdan bakınca neredeyse her zaman iyi görünürler ve içsel mücadeleleri ile ilgili çok az ipucu verirler... Mükemmeliyetçilik olağan bir duygu olan üzüntüyü yaşamalarına bile engel olabilmektedir. Bu depresyon türünü yaşayan insanlar hastalıkalrı kendilerine yakıştırımıyorlar. Çevrelerindeki insanlarda maalesef bu durumu provoke eden bir tutum içinde olabilmektedir. İç dünyaları ağlarken dışarıya gülümsüyorlar. Gülümseyen depresyon da denilebilir. 

Aşk Hakkında Gerçekler (The Truth About Love)  kitabının yazarı Patricia Love  kitapla ilgili şunları söylüyor:

“Bu kitap hayat kurtarabilir ve kurtaracaktır da. Bilgelik ve eş duyumla yazılmış olan Mükemmel Gizlenmiş Depresyon, giderek artan salgın bir hastalığa ışık tutmakla kalmıyor, aynı zamanda gizlenmekten çıkıp iyileşmeye giden açık bir yol sunuyor.”

Özetle üzülmek insana ait doğal bir hak. Üzülme hakkımızı elimizden alan mükemmeliyetçi kişiliğin hayatımıza suikast etmesine izin vermemek adına bu eser oldukça değerli. Mükemmeliyetçilik insanın yaşam kalitesini derinden etkileyen bir problem. Bu hastalık, depresyonun üzerine örtmek suretiyle bir çok insanın yaşamına son vermesine neden olabilecek kadar ağır sonuçları olabilen bir hastalık. Yazar kitabın çeşitli yerlerinde bu durumdan muzdarip olup yaşamına son veren insanların azımsanmayacak kadar fazla olduğundan bahsediyor.

Kitabın Türkçe çeviri süreci de oldukça başarılı görünüyor. Kitabın Türkçe çevirisini Klinik Psikolog Pelin ARDANIÇ yapmış. Eserin  bir klinik psikolog tarafından çevrilmiş olması önemli. Hepimiz biliyoruz ki psikolojinin kendine ait bir terminolojisi var. Bu terminolojiye hakim değilseniz yapacağınız çevirinin hata içerme olasılığı yüksek olur. Pelin Ardanıç, daha önce de OKB’yi yenmek, Çocuk ve Ergenlerde OKB Tedavisi kitaplarını da çeviren deneyimli biri.  Yurt dışında yaşamış olması da büyük bir avantaj. Aynı zamanda gazetecilik geçmişi de olan Türkçe’yi kullanma konusunda kalemi oldukça güçlü bir çevirmen. Çevirileri akıcı ve anlaşılır.

Türkçeye çevrilmesi gereken bir eser artık Türkçe.  İçerik didaktik ve ikna edici. Bir çok insanın yaşamına olumlu anlamda katkı sunabilecek bir çalışma. Katkı sağlayanlar güzel bir iş başarmış.

SATIN ALMAK İÇİN


Eser Adı:  Mükemmel Gizlenmiş Depresyon
Yazar Adı: Margaret Robinson Rutherford
Çevirmen: Pelin Ardanıç
Grafik Tasarım: Zafer Güneş
Kâğıt/ İç Baskı: Avrupa 70gr
Kapak: Amerikan Bristol 300gr / parlak selefon
Basım Tarihi: Aralık 2020
Sayfa Sayısı: 163
Kitap Boyutları: 16,5x24cm
ISBN No: 978-605-06299-3-4


 

KİTABIN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Kitabın içeriği için tıklayınız.


kapak-on-001.jpg


kapak-arka.jpg

Bu haber toplam 22785 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler