1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Majör Depresif Hastalarda Psikoterapi Etkisiz mi?

Majör Depresif Hastalarda Psikoterapi Etkisiz mi?

Avrupa Psikiyatri Kongresi'ne sunulan yeni bir çalışma Majör depresfi hastalara antidepresan tedavi uygulanırken ek olarak Psikoterapi desteğinin sunulmasının iyileşme üzerinde etkisinin olmadığı ifade edildi.

A+A-

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


EUREKAlert.org web sitesinde yer alan bir haber Psikoterapinin Ağır Depresif hastalarda etkisinin olmadığı iddia edildi. Araştırma da özellikle "Şiddetli depresyon hastalarına" vurgu yapıldı.

Antidepresanlar, şiddetli depresyon için ilk tercih edilen tedavidir. Antidepresan kullanımı genellikle psikoterapi ile desteklenir. Hala devam etmekte olan büyük bir uluslararası çalışma, antidepresan ilaçlara psikoterapi tedavisinin eklenmesinin, ağır depresif hastalarda tedavi sonuçlarını iyileştirmediğini gösterdiği vurgulandı. Avrupa Psikiyatri Kongresi'nde* sunulan çalışma, aynı zamanda ek psikoterapi ile tedavi edilen şiddetli depresyonu olan hastaların daha genç yaşta olduğunu, daha sık istihdam edildiğini, daha yüksek eğitimli olduğunu ve başlangıç ​​depresyonunun daha az şiddetli olduğunu buldu. 

Klinik depresyon oranları son 30 yılda iki katına çıktı. DSÖ, dünya çapında yaklaşık 322 milyon insanın depresyondan etkilendiğini söylüyor. Bu yaklaşık  Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık'ın toplam nüfuslarına eşittir. Şiddetli depresyon hastalarının yaklaşık üçte biri tedaviye iyi yanıt vermiyor; bunlar 'tedaviye dirençlidir', yani klinisyenlerin mevcut tedavileri iyileştirmenin yollarını aramaları gerekir.

Gerçek dünya koşulları altında tedavi edilen majör depresyonlu (klinik olarak Majör Depresif Bozukluk , MDB olarak bilinir) Avrupalı ​​hastalarda yapılan yeni çalışma, antidepresan ilaçla tedavi edilen yaklaşık 3 hastadan 1'inin aynı zamanda psikoterapi - farmakolojik olmayan tedavi gördüğünü ve hastaların tartıştığı yerde - bulmuştur. kalifiye bir doktor veya terapist ile durumları. Hem antidepresan hem de psikoterapi ile tedavi edilen bu hastaların yaklaşık ¾'üne Bilişsel Davranışçı Terapi uygulandı.

Dirençli Depresyon Çalışması için Avrupa Grubundan Klinisyenler Avusturya, İtalya, Belçika, Almanya, Yunanistan, Fransa, İsrail ve İsviçre merkezli, 1279 ağır depresyonlu yetişkin hastada kombine tedavinin etkilerini inceledi. Bu hastalar antidepresan ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilmişlerdir. Bunların %31.2'si ek psikoterapi almaya devam etmişti. Ek psikoterapi alanlar, yalnızca antidepresan ilaçlarla tedavi edilenlere göre daha genç, sosyo-ekonomik düzeyi iyi ve  düşük intihar riskine sahip olma eğiliminde bir kitle. Ek olarak, daha erken bir şiddetli depresyon başlangıcı, daha fazla migren ve astım yaşadılar ve yalnızca antidepresanlarla tedavi edilenlerden daha düşük günlük dozlarda antidepresan aldılar. Her hastada depresyonun şiddeti Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ve Montgomery ve Åsberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Araştırmacılar, ilaçlara ek olarak psikoterapi desteğinin iyileşme üzerinde etkisinin olmadığını ifade ettiler. 

Baş araştırmacı, Prof. Siegfried Kasper MD (Viyana Tıp Üniversitesi) şunları söyledi:

“Çalışmamızdan çıkan iki ana nokta var. İlk olarak, antidepresanlarla tedavi gördüyseniz, ek psikoterapi, öznel sağlığınızı iyileştirebilse de, size daha iyi tedavi sonuçları vermiyor gibi görünmektedir. İkinci nokta, şiddetli depresyondan muzdarip ve ek psikoterapi alan hastaların ek psikoterapi almayanlara göre daha olumlu sosyo-demografik ve klinik özelliklere sahip olmasıdır. 

Verilerimiz, ek psikoterapinin daha yüksek eğitimli ve daha sağlıklı hastalara verilme eğiliminde olduğunu gösteriyor; bu da psikoterapinin sosyal ve ekonomik açıdan daha avantajlı hastalara daha fazla ulaşmasını yansıtıyor olabilir” . 

Çalışmayı Avrupa Psikiyatri Kongresi'nde (EPA sanal kongresi) sunan araştırmacı Dr Lucie Bartova (Viyana Tıp Üniversitesi) şunları söyledi:

"Bu sonuçları ve mevcut klinik kılavuzları dikkate alarak, klinisyenlerin ve hastaların kendilerine en iyi bakımı sağlamak için önerilen tedavi yollarını izlemelerini öneriyoruz. İnsanların tedavi konusunda herhangi bir şüpheleri varsa, nasıl ilerleyecekleri konusunda psikiyatristlerini görmeleri gerekir”.

Takip çalışmasında, şiddetli depresyonda önerilen psikoterapötik strateji olan Bilişsel Davranışçı Terapi alan 292 depresif hasta, psikanalitik psikoterapi veya sistemik psikoterapi gibi diğer psikoterapötik tekniklerle tedavi edilen 107 hastayla karşılaştırıldı. Araştırmacılar, tedavi sonuçlarında bir fark olmadığını buldular.

Notlar

*Bu çalışmanın bir kısmı ilk kez kongrede sunulmuştur, ancak bu çalışmanın çoğu hakemli Psikiyatri Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanmıştır ( Journal of Psychiatric Research (“Combining psychopharmacotherapy and psychotherapy is not associated with better treatment outcome in major depressive disorder - evidence from the European Group for the Study of Resistant Depressionhttps://tinyurl.com/y5td8yjj ).  

Yazarlar, çalışmanın tedaviye dirençli depresyona bakmak için tasarlandığını, dolayısıyla bu sonuçların ikincil sonuçlar olduğunu belirtiyorlar. Buna izin vermek için adımlar attılar.


Aktüel Psikoloji'de yer alan haberler nitelikli bir sağlık uzmanının değerlendirmesinin yerine geçecek şekilde tasarlanmamıştır. Bu haber içeriği kaynak gösterilerek okuıyucularla paylaşılmıştır. Haberib ozgün adresine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

https://www.eurekalert.org/news-releases/954522

Bu haber toplam 3601 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler