1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. Çiftler İçin Kabul ve Kararlılık Terapisi - Kitap

Çiftler İçin Kabul ve Kararlılık Terapisi - Kitap

Dr. Avigail Lev ve Dr. Matthew McKAY tarafından kaleme alınan Acceptance and Commitment Therapy for Couples kitabı "Çiftler İçin Kabul ve Kararlılık Terapisi" adıyla Apamer Psikoloji Yayınlarından çıktı.

A+A-

ÇİFTLER İÇİN KABUL VE KARARLILIK TERAPİSİ

Çevirmenliğini Duygu Dölek, Editörlüğünü Klinik Psikolog Pelin Ardanıç'ın yaptığı Acceptance and Commitment Therapy for Couples kitabı "Çiftler İçin Kabul ve Kararlılık Terapisi" adıyla Apamer Psikoloji Yayınlarından çıktı. 5 Haziran 2022'de okurlarla bulaşacak olan kitap Çift ve ilişki terapisi alanında çalışan Ruh Sağlığı Uzmanlarına hitap ediyor. Dr. Avigail Lev ve Dr. Matthew McKAY tarafından kaleme alınan kitap zengin içeriği ile dikkat çekiyor. 

Satın Almak İçin

KABUL VE KARARLILIK TERAPİSİ

Kabul ve Kararlılık Terapisi, bizim dışımızda gelişen ve değiştirmeye gücümüzün yetmediği olay ve kişilerle ilgili durumları, psikolojik sağlığın temel çerçevesi içinde kalarak belli bir sistem dahilinde kabul edip, yaşam konforumuzu olumlu etkileyebilecek bir tutum ve tavır içinde olmamıza katkı sağlamayı amaçlayan üçüncü dalga terapiler içinde bilinirliği yüksek bir terapi modelidir. Üçüncü dalga yaklaşımlar, içsel deneyimlere dair farkındalık ve bu farkındalık ile birlikte kabul süreci anlayışını temel alır. İçsel farkındalık süreçlerinde de ilişki çerçeveleri ve doğal olarak iletişim ön plana çıkar. İlişki ve iletişim olgusunun en çok etki ettiği alanların başında ise çiftler gelir.

Kabul ve kararlılık terapisi ile ilgili ülkemizde çeşitli yayınlar, makaleler ve araştırma projeleri olsa da KKT modelinin çift terapisinde kullanımını desteleyecek kaynaklar yok denecek kadar az. Bu konudaki kaynak ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla “Çiftler İçin Kabul ve Kararlılık Terapisi” (Acceptance and Commitment Therapy for Couples) kitabının Türkçe yayın haklarını aldık. İsminden de anlaşılacağı gibi bu kitap, KKT modelinin çift terapisinde kullanımını içeren spesifik bir kaynak.  

Bu kitabın yazarları KKT konusunda sahayı iyi bilen, deneyimli isimler. Bu deneyim kitabın diline de yansımış; cümleler akıcı ve anlaşılır, konular arası bağlam oldukça uyumlu. Kitabın giriş kısmında Dennis Tirch’in “Kabul ve kararlılık terapisi ve şema yöntemini Lev ve McKay kadar iyi bir araya getirecek başka kimse yoktur.” sözleri, yazarların KKT modeline ilişkin sahip olduğu terapötik zenginliği açık bir şekilde ifade ediyor. 

Kitapta; terapi sürecini planlarken kullanılabilecek çok sayıda örnek diyalog, değerlendirme aracı, uygulama formu ve çalışma sayfası yer alıyor. Özetle, kabul ve kararlılık yöntemini benimseyen bir terapistseniz ve çiftlerle ya da ilişki terapisine ihtiyaç duyan bireylerle çalışıyorsanız bu kitap size benzersiz katkılar sunabilecek oldukça zengin bir içeriğe sahip. 

KİTAPTA NELER VAR

KİTABIN İLK 13 sayfası için tıklayınız
 

KİTAP HAKKINDA YORUMLAR


“Çiftlerin sürdürdükleri ‘terkedileceğim’ veya ‘partnerim tüm ihtiyaçlarımı karşılamalı’ gibi sembolik temalar, zamanla birlikteliklerine hükmetmeye başlayabilir. Kabul ve kararlılık terapisi (KKT) ve şema odaklı çift çalışmasının bu ilginç kombinasyonunda, yazarlar bu temaların ve ortaya çıkardıkları acının nasıl tespit edileceğini ve bu temaları hızla bozulan ilişkilere çeviren kaçınmacı başa çıkma stratejilerinin nasıl değiştirileceğini anlatıyor. KKT ve bilişsel davranışçı terapistler bu modeli hiç yadırgamadan kullanacak ve mevcut becerilerini etkili bir çift çalışması içinde değerlendirebilecektir. İleriye dönük kavramsal ve pragmatik bir adım. Şiddetle tavsiye edilir.” 

—Steven C. Hayes, PhD, kabul ve kararlılık terapisi eş geliştiricisi 

“Kabul ve kararlılık terapisi ve şema yöntemini Lev ve McKay kadar iyi bir araya getirecek başka kimse yoktur. Çiftlerin karşılaştığı belirli zorlukları uzmanlıklarıyla ele alış biçimleri tam anlamıyla mükemmel. Düşündüğümüz zaman, çiftlerle çalışmak zordur ve yöntemlerimiz çoğu zaman başarısız olur. Bu kitap, çift terapisinin bağlamsal davranışçı yaklaşımının en gelişmiş hâlidir ve teorik duruşlarından bağımsız olarak her terapistin kitaplığında bulunmalıdır.”

—Dennis Tirch, PhD, Kabul ve Kararlılık Terapistinin Şefkat Bilimi Rehberi kitabının ortak yazarı, Şefkat Odaklı Terapi Merkezi kurucusu 


“Bu kitap, kabul ve kararlılık terapisinin, şema terapinin ve şiddetsiz iletişimin güçlü yanlarını, çiftlerin karşılaştığı sorunlara yönelik çok açık ve tutarlı bir tedavi yaklaşımıyla birleştiriyor. Kitabı okuduğunuzda, ne yapacağınızı bilmenin verdiği harika hissi tecrübe edecek ve danışanlarınıza gerçekten yardımcı olabileceğinize dair güven kazanacaksınız.” 

—Matthieu Villatte, PhD, Klinik Görüşmede Ustalaşmak kitabının ortak yazarı 

“Bize gereken kabul ve kararlılık terapisi kitabı işte bu! Çiftlerin sorunlarını aşmalarına ve değerli, samimi ilişkiler kurmalarına yardımcı olacak kapsamlı ve pratik bir rehber. Şemaların ayrışma, kabullenme ve öz farkındalığa dahil edilme biçimini özellikle beğeniyorum. Araçlar, teknikler, alıştırmalar ve terapi seanslarının dökümleriyle dolu bu mükemmel kaynak, çiftlerle çalışan tüm kabul ve kararlılık terapistlerince okunmalıdır. Ayrıca kitap, kendi ilişkilerinizi geliştirmeniz için de birçok harika fikir verecektir. Çiftlerin mücadeleyi bırakıp sevmeye başlamasına yardımcı olmak istiyorsanız bu kitap tam size göre.” 

—Russ Harris, Mutluluk Tuzağı ve Basitleştirilmiş KKT kitaplarının yazarı 

“Lev ve McKay, şema terapisi, çift terapisi ve kabul ve kararlılık terapisindeki uzmanlıklarını bir araya getirerek bize bu çok ihtiyaç duyulan çiftler için KKT rehberini sunuyor. İster şema çalışması ve kabul ve kararlılık terapisine yeni başlayın, ister deneyimli bir emektar olun, bu iyi düzenlenmiş, takip etmesi kolay kitap, terapi kitaplığınıza değerli bir katkı olacaktır. Örnek diyaloglar ve deneyimsel uygulamalarla dolu bu kitap, çiftlerle veya ilişki içindeki bireylerle çalışan klinisyenler için olmazsa olmazdır –yani temelde hepimiz için!” 

—Jill Stoddard, PhD, Kabul ve Kararlılık Terapisi Metaforları kitabının ortak yazarı 

“Uygulayıcılara yönelik bu kitap, iki farklı terapi geleneğini, şema odaklı terapi ve kabul ve kararlılık terapisini adım adım anlatılan güçlü bir çift terapisi yaklaşımıyla sentezliyor. Temel şema ve KKT kavramları ve ilgili müdahale stratejileri, okunması kolay, pratik bir tarzda sunuyor. Yazarlar, yeni terapi yaklaşımlarının her adımını gösterecek şekilde tasarlanmış, son derece açıklayıcı seans içi diyaloglar sunuyor. Etkili bir çift terapisi yürütmek zorlu bir girişimdir, bu kitap klinik becerilerinizi somut olarak artıracak ve sıkıntı içindeki çiftlerin yaşamlarını iyileştirmenize yardımcı olacaktır.” 

—Kirk Strosahl, PhD, kabul ve kararlılık terapisi eş geliştiricisi, Bu Ânın İçinde ve Radikal Değişim İçin Kısa Müdahaleler kitaplarının yazarı 

“Şefkat odaklı bir terapist olarak, Avigail Lev ve Matthew McKay’in kabul ve kararlılık terapisini çift terapisine bu kadar açık ve net biçimde entegre etmesini görmek beni çok heyecanlandırdı. Şema terapi ve kabul ve kararlılık terapisinin bu mükemmel birleşimi, bağlanma dinamiklerinin çift ilişkilerini altüst edebileceği zor ve acı verici durumlar üzerine çalışmak için şefkatli ve doğası gereği utançtan arındırılmış bir yöntem sunuyor.  Ampirik olarak desteklenen yaklaşımlarında yazarlar, klinisyenlere bağlanmayla ilgili sorunlu şemalarını belirlemede ve ardından çiftlerin daha iyi ilişkiler ve daha mutlu hayatlar kurmaya yönelik farkındalık geliştirmelerine, yaşantısal kaçınmayı azaltmalarına ve değerlere dayalı eylemin önündeki engelleri ele almalarına yardımcı olmak için kabul ve kararlılık terapisi tekniklerinin nasıl kullanılacağına dair rehberlik ediyor.” 

—Russell Kolts, PhD, Eastern Washington Üniversitesi psikoloji profesörü, Basitleştirilmiş Şefkat Odaklı Terapi ve Şefkatli Zihin İçin Öfke Yönetimi Rehberi kitaplarının yazarı 

“Bu kitap, çift terapisinde kabul ve kararlılık terapisi ve şema temelli yaklaşımı başarılı biçimde birleştiriyor. Terapistler için şema formülasyonunun avantajı, iyileşme için açık bir odak belirlemesidir. Terapistlerin birçok çatışmanın altında yatan şemaları belirlemesine ve sıkıntı toleransına olanak sağlamak için kabul ve duyguya maruz bırakma tekniklerini kullanmasına yardımcı olur. Terapistler, danışanlarının eski kaçınılmaz düşünce ve duygulardan kaçmak yerine onlarla yüzleşmelerini sağlayacak son derece yararlı stratejiler öğrenir ve yaşantısal kaçınmaya bir alternatif olarak ortak değerlere odaklanır. Bu iyi yazılmış kitap basit, anlaşılır, erişilebilir bir dil kullanıyor ve KKT ve şema terapi ile ilgili herhangi bir ön bilgi gerektirmiyor. Çok sayıda çalışma sayfası, alıştırma ve örnek diyalog ile bu kitap, danışanlarının daha az çatışmalı, daha zengin ve daha tatmin edici bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak isteyen tüm terapistler için harika bir kaynak.” 

—Georg H. Eifert, PhD, Chapman Üniversitesi emekli profesörü, Kaygı için Farkındalık ve Kabul Çalışma Kitabı’nın ortak yazarı 

“Bu kitap, çiftlerle çalışan KKT ya da şema odaklı terapistler için değerli bir kaynak. Bu çalışma, çift terapisindeki uyumsuz örüntülerin ve kişilerarası etkileşimlerinin etkili biçimde nasıl tespit edileceğini ve ele alınacağını öğretiyor; okuyuculara çok sayıda açık ve uygulanabilir örnek, alıştırma ve çalışma sayfası sunuyor. Yazarlar, bu çalışmada şema terapi ve kabul ve kararlılık terapisini hem yeni hem de deneyimli klinisyenler için ulaşılabilir ve anlamlı bir biçimde bir araya getiriyor. Bu kitap, KKT ve şema odaklı çift terapisini geliştirmek isteyen tüm terapistler için değerli bir katkı olacaktır.” 

—Laura Silberstein-Tirch, PsyD, Şefkat Odaklı Terapi Merkezi direktörü, Albert Einstein Tıp Üniversitesi’nde yardımcı profesör, ACBS New York City Şubesi seçilmiş başkanı, Memorial Kettering Kanser Merkezi’nde danışman psikolog, ABD Şefkatli Zihin Vakfı yönetici müdürü 

“Bir çift terapistinin sıkıntı içindeki bir çifte sağlayabileceği en önemli becerilerden biri, çiftin her bir üyesinin çatışmaya getirdiği farklı bakış açılarının ve deneyimlerinin açık, kabullenici ve dürüst biçimde açıklanmasıdır.  Bu bakış açısı temeliyle, çiftler birbirlerini duymaya başlayabilir, tekrar bağlantı kurabilir ve sonunda birlikte ilerleyebilir. Şema terapi, kişinin çatışmaya getireceği çeşitli bakış açıları ve tecrübelere yönelik büyük içgörü sunar, şema formülasyonları zamanın, klinik uygulamaların ve klinik deneylerin karşısında sağlam kalmıştır. Buna karşılık, kabul ve kararlılık terapisinin temel süreçleri bu tür deneyimlerle –kendimizde ve başkalarında– esnek ve değer temelli yollarla ilişki kurmaya odaklanır.  Lev ve Mckay, şema terapinin içgörülerini kabul ve kararlılık terapisi süreçleriyle birleştirerek, klinisyenlere ve onların danışanlarına, çatışmanın harareti içinde neler olduğunu anlamaya ve anlayış ve kabul köprüleri kurmaya başlamak için açık ve pratik bir çerçeve sunuyor. Bu, her çift terapistinin (ya da ilişki içindeki insanlarla çalışan terapistlerin) güncel ve kalıcı bir değeri olduğunu göreceği harika, yararlı, okunabilir bir rehber. “ 

—Gareth Holman, PhD, serbest psikolog, Basitleştirilmiş Fonksiyonel Analitik Psikoterapi başyazarı, işletmelerin psikolojik esneklik tekniklerini amaca yönelik daha etkili biçimde iletişim kurmak ve iş birliği yapmak için kullanmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir danışmanlık firması olan OpenTeam’in kurucu ortağı 

Satın Almak İçin
 


kabul-kararlilik-terapisi.jpg

Bu haber toplam 4214 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler