1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. Yağmur Yarası / Himmet Karataş

Yağmur Yarası / Himmet Karataş

Yağmur Yarası, Himmet Karataş’ın kültür sanat ve edebiyat dergilerinde yayımlanan eserlerinin yanı sıra yayımlanmamış hikayelerinden oluşuyor.

A+A-

Yağmur Yarası, Himmet Karataş’ın Hazan, Yedi İklim, Seyir, Çerağ ve Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim gibi kültür sanat ve edebiyat dergilerinde yayımlanan eserlerinin yanı sıra yayımlanmamış hikayelerinden oluşuyor. “Ay Doğar Yağmur Üstüne” kitabın birinci bölümüne de adını veren bir hikaye.

Bu bölümde ilgi çeken hikayelerden biri de “Elekçi”. Sembolik bir anlatım içeren eserde Karataş; günümüz insanına yaşlı bir elekçi ile ayna tutuyor.

Kitabın ikinci bölümünün adı: “Dar Zaman Hikayeleri”

Yolcu adlı hikaye ile başlayan bu bölümde yazar, değişik karakter ve rolde insanların gözleriyle bakıyor hayata…

Yolcu’da şizofreni bir adam, Nefir’de bir derviş, Fesleğen Adam’da bir musikişinas kahramanımız vardır yanı başımızda. Değişen değerlerden aile yapısının ve insan ilişkilerinin de örselendiğini Bir Çift Mor Sarmaşık’ta görüyoruz.

Anlatımında şiirselliğin yanı sıra, ‘yağmur’, ‘dolunay’, ‘ırmak’, ve ‘müzik’ imgelerinin sık sık karşımıza çıktığı on sekiz kısa hikayeden oluşan kitap, insanı kendi içine doğru bir yolculuğa da çıkarıyor.

Karataş’ın hikayelerinde göze çarpan bir diğer husus arka planda hep musikiden besleniyor olması. Tekrar Çal Mozart, Eski Bir Şarkı ve Dolunay Operası gibi başlıklara taşınan müzik vurgusu diğer öykülerde de öne çıkıyor. Tekrar Çal Mozart tamamen bir rondonun çağrışımları neredeyse… Fesleğen Adam’da ney ve tambur, Ay Tutulursa Beni Çağırma’da ise doğal olarak Beethoven ve Ay Işığı Sonatı. Eski Bir Şarkı’da ise Dede Efendi’ye dönüyoruz. O zarif şarkı hikaye boyunca çalıyor. Gülnihal!

Hikayenin şiirden beslendiği ve zengin çağrışımlarla okura farklı ufuklar açan "Yağmur Yarası" Teveg Yayınlarından çıktı.

Kitabın Adı : Yağmur Yarası
Yazar : Himmet Karataş
Türü : Hikaye
Karton Kapak, 96 sayfa
TEVEG Yayınları, 2009

Bu haber toplam 6323 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum