1. HABERLER

  2. CİNSEL YAŞAM

  3. Vajinismus'un Çözümünde Erkeğin Rolü

Vajinismus'un Çözümünde Erkeğin Rolü

Uzmanlar, Ülkemizde sık görülen cinsel problemlerden biri olan vajinismusun çözümünde erkeklere de büyük sorumluluk düştüğünü söylüyor...

A+A-

 Vajinismus cinsel ilişki sırasında alt vajinal kasların istem dışı kasılması ve buna bağlı olarak cinsel ilişkiye girememe sorunu olarak tanımlanıyor. Cinsel problemler arasında önemli bir yer tutan vajinismusun çözümünde eşe de büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Jinekolog, Aile Danışmanı ve Cinsel Terapist Dr. Süleyman Eserdağ, “Cinsel ilişkiye giremeyen çiftler genelde evliliklerinin ilk 6 ayında tedavi için başvuruyor. Ancak bu süreç bazen 7-10 yıl gibi uzun süreleri de alabiliyor. 35 yıllık evli olan ve vajinismus sorunu yaşayan çiftlere dahi rastlanmakta” diyor.

Dr. Eserdağ, bu sorunla yaşayan bazı çiftlerin durumu kabul ettiklerini ve tedaviyi düşünmediklerini söylüyor. Bu çiftlerin aseksüel evlilik tarzını benimsediklerini vurgulayan Eserdağ, “Çiftlerde ne zaman ki çocuk istemi ortaya çıkıyor, işte o zaman kapımızı çalıyorlar” diye konuşuyor.

Sorunla karşılaşan bazı erkeklerin özellikle evliliğin ilk zamanlarında agresif davranışlar sergilediğini, fiziksel ve sözel şiddete yöneldiklerini belirten Dr. Eserdağ, bu tutumla evliliklerin ciddi yaralar aldığına vurgu yapıyor ve erkeklerin davranışları hakkında şu tespitlerde bulunuyor:

‘VAJİNİSMUS BİR CİNSEL SAĞLIK SORUNUDUR’ 
“Erkeklerin çoğunun tedavi konusunda destekleyici olduğu söylenebilir. Ancak bazıları tedaviye tamamen köstek olabiliyor. Bu durumda da tedaviye başlamak yılları alabiliyor. Öncelikle bu problemi kabul etmeyebiliyorlar ya da tamamen eşlerini suçlayabiliyorlar. ‘Bu sorun sende bitiyor, başkası sana nasıl yardımcı olabilir ki, her şey senin elinde’ gibi ifadeler kadını çaresiz bırakabiliyor. Erkeğin empati kurarak karısını anlayamaması ve bu durumuna bir türlü anlam verememesi sorunu büyütüyor. Vajinismusu bir sorun olarak görmeyerek eşini şımarıklıkla suçlayan, destek olmak yerine küçültücü ifadelerle aşağılayan, duygularının veya arkadaşlarının etkisinde kalarak eşine şiddet uygulayan kocalar bir yerde yangına körükle gitmiş oluyor.’’

ERKEKLER NASIL DAVRANMALI?
Dr. Eserdağ, erkeklerin öncelikle tüm dünyada ve çok daha sıklıkla ülkemizde böyle bir cinsel sorun olduğunu ve bu sorunun yalnızca profesyonel destek alınarak çözüme kavuştuğunu bilmeleri gerektiğine dikkat çekiyor ve eşleri vajinismus sorunu yaşayan erkeklere şu önerilerde bulunuyor: “Eşlerinin ilişki sırasında tamamen istemsiz şekilde kendilerini kastığını ve bunun bilinçaltında yatan sebeplere dayandığını unutmasınlar. Bu nedenle erkek, eşine asla baskı uygulamamalı, mutlaka destek olmalı, pozitif şekilde motive etmeli, ona ihtiyacı olan güven duygusunu hissettirmelidir. Nitekim evlilik sözleşmesi çiftlerin her zaman birbirlerinin yanında olmaları şartını gerektirir. Sonuç olarak vajinismus; hem kadın hem de erkeği etki altına alan bir cinsel sorundur ve tedavisi asla geciktirilmemelidir. Çünkü zamanla bu sorun çığ gibi büyüyerek bir evlilik problemi haline dönüşebilir.”

Dr. Eserdağ, vajinismusun, doğru tedavi teknikleri ile çok kısa sürede çözüme kavuşturulabilen bir cinsel sağlık sorunu olduğunun unutulmaması gerektiğinin de altını çiziyor.

Bu haber toplam 9536 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.