1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Psikologlar Sağlık Lisansiyeri Sayılacak

Psikologlar Sağlık Lisansiyeri Sayılacak

Üniversiteler Arası Kurul'un geçen sene, psikoloji mezunlarının Sağlık Bilimi Lisansiyeri sayılamayacağı yönünde ki kararına Danıştay'dan yürütmeyi durdurma geldi...

A+A-

Derleyen: Maruf BEÇENE / Aktüel Psikoloji Haber Merkezi


ÜAK, 1990 yılında, Fen Edebiyat Fakülteleri'nden psikolog olarak mezun olanların sağlık bilimi lisansiyeri sayılması gerektiğine karar vermişti. Bu görüş doğrultusunda da haklarında, 657'nin 36. maddesi hükmü gereğince bir derece uygulanması gerektiği bildirilmişti. 

Ancak, ÜAK geçen sene, Gençlik Bakanlığının başvurusu üzerine, 1990 yılında verdiği görüşü iptal etmiş ve Fen edebiyat fakültesi psikoloji bölümü mezunlarının Psikolog unvanını kullanabilecekleri ancak "Sağlık Bilimi Lisansiyeri" sayılamayacağını kararlaştırmıştı.

GEÇEN SENEKİ KARAR İÇİN TIKLAYINIZ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından psikologların lisansiyerlik durumuyla ilgili bir açıklama yaptı.

SES tarafından yayınlanan açıklamaya göre psikoloji bölümlerinden mezun olan psikologlar artık sağlık bilimi lisansiyeri sayılacak. Açılan iptal davası sonucu yürütme durduruldu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından 24 Şubat 2016 tarihli toplantıda konuyla ilgili bir karar alınmıştı. Bu kararda, fen ve edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezun olan psikologların sağlık bilimi lisansiyeri sayılamayacağı hükmü getirilmişti. Sağlık Emekçileri Sendikası tarafından konu idari yargıya taşınmıştı. Dava Danıştay tarafından görüldü.Danıştay 8. Dairesi tarafından görülen iptal davası 16 Ocak 2017 tarihinde karara bağlandı.

Danıştay 8. Dairesinin gördüğü davada SES'in yürütmeyi durdurma talebi yerinde bulundu. Bu şekilde YÖK tarafından alınan kararın yürütmesi durduruldu. Alınan karara göre psikologlar yine sağlık bilimi lisansiyeri sayılacak. Ayrıca ek göstergelerini de lisansiyer grubu üzerinden alacaklar. SES bu haberi üyelerine müjde olarak duyurdu. Kaynak: Psikoloji mezunu psikologlar sağlık bilimi lisansiyeri sayılacak. 

konuyla ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) web sitesinde yazılı bir açıklama yayımlandı. Söz konusu açıklamanın ayrıtıları şöyle:


Sendikamızdan Bir Hukuk Kazanımı Daha

YÖK Başkanlığı’nın 24 Şubat 2016 tarihli toplantısında alınan kararla fen ve edebiyat fakültesi psikoloji mezunu psikologların sağlık bilimi lisansiyeri sayılamayacağına ilişkin karar verilmişti. Bu kararın yürütülmesinin durdurulması ve iptali için açtığımız davada Danıştay 8. Dairesinin 2016/3609 E sayılı ve 16.01.2017 tarihli kararı ile yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.

Bu kararla psikologlar sağlık bilimi lisansiyeri sayılacak ve böylece eskiden olduğu gibi ek göstergeleri lisansiyer grubu üzerinden ödenecektir.


DANIŞTAYIN KARARI İÇİN TIKLAYINIZ

1990 UAK KARARI İÇİN TIKLAYINIZ


Sponsorlu

Çocuk BDT Eğitimi 2017

Bu haber toplam 23880 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum