Oruç tutanlara uyarılar

Oruç tutanlara uyarılar
Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için gün içerisinde en az üç öğünün tamamlanması, bu nedenle de sahur öğününün atlanmaması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için gün içerisinde en az üç öğünün tamamlanması, bu nedenle de sahur öğününün atlanmaması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, Ramazan nedeniyle yurttaşları sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda uyarmak için bir dizi öneride bulundu. Bakanlık şu açıklamalarda bulundu: Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğar. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir.

SAHUR ATLAMAYIN

Özellikle sahurun atlanması veya suyla geçiştirilmesinin zararlarına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, iftarda hızlı yemek yenmemesini de önerdi. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: "Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması temel olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu nutulmamalıdır." Bakanlık, sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, metabolizma hızı gece saatlerinde düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiği ve kilo alma riskinin arttığını vurguladı. Sahurda ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi önerilen açıklamada, beynin doyma emrini 15-20 dakika içinde verdiği, bu süre içinde çok miktarda yemek yemenin sakıncalı olduğu uyarısı da yapıldı. İftarda çok hızlı yemek yenmesi halinde 15-20 dakikalık sürede açlık hissinin kaybolmayacağı ve bu süre içinde aşırı yemek tüketmenin ilerleyen günlerde hızla kilo fazlasına yol açabileceği kaydedildi.

SAĞLIKLI ÖNERİLER

4 öğün beslenin, öğünleri; sahur, iftar, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenleyin. Sahurda midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerini tüketin. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar, çorba gibi hafif yemeklerle başlayın, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeğiyle devam edin. Günde 2- 2.5 litre su içmeye, sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb. içmeye özen gösterin. İftarda sütlü tatlılar veya meyve tatlılarını tercih edin. İftardan sonra kısa yürüyüşler sindirime yardımcı olur. Izgara, haşlama, ve fırın yemeklerini tercih edin. Kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durun. Kabızlığı önlemek için, lifli gıdalar, ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, kuruyemiş yiyin.

Bugün

Bu haber toplam 1642 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.