1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. APA (Amerikan Psikoloji Derneği) da İki Yüzlü Çıktı

APA (Amerikan Psikoloji Derneği) da İki Yüzlü Çıktı

APA (Amerikan Psikoloji Derneği) Hamas'ın saldırısını kınarken İsrailin vahşetini görmezden gelerek sivil kayıplar konusunda endişe ve travma hakkında gereksiz cümlelerden oluşan bir açıklama yayımladı.

A+A-

İsrail'in insani ve ahlaki erdemlerden yoksun tutumu batı tarafından destek görmeye devam ediyor. Bütün kurumlarıyla evrensel normlara aldırış etmeden taraflı açıklamalarla vahşeti görmezden gelme tutumuna APA (Amerikan Psikoloji Derneği) da dahil oldu. APA yayımladığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Amerikan Psikoloji Derneği, Hamas'ın İsrail'e yönelik son dönemdeki şiddetli saldırısını kesin bir dille kınadı.

Ayrıca, tırmanan bu çatışmanın ortasında kalan sivillerin yaşadığı acılardan, can ve özgürlük kaybından da derin rahatsızlık duyuyoruz.

 

Durumun karmaşık olduğunun farkındayız ancak ayrım gözetmeyen şiddet eylemlerinin hiçbir gerekçesi olamaz. İnsanları rehin tutmanın hiçbir gerekçesi olamaz. Elektrik, gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçlara erişimin kesilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz.

APA, şiddetteki bu artıştan etkilenen milyonlarca İsrailli ve Filistinlinin fiziksel güvenliği ve zihinsel sağlığı konusunda ciddi endişe duymaktadır. APA, insan hakları ihlalleri, olumsuz insani sonuçlar, derin psikolojik sıkıntılar ve onur ve özgürlük kaybı da dahil olmak üzere, saldırganlığın insani maliyetinden üzüntü duymaktadır. Ruh sağlığının ve refahının gelişmesi için tüm bireyler korku ve şiddetten uzak yaşamayı hak ediyor.

Son dönemdeki çatışmanın bir sonucu olarak Yahudi ve Arap karşıtı söylemlerin yükselişini de kınıyoruz.

Şiddet ve travmanın hedeflenen insanlar, özellikle de siviller üzerindeki anlık ve uzun vadeli psikolojik etkilerini ortaya koyan çok sayıda araştırma var.

Psikoloji bilimi bize korku, kaygı ve travmatik stresin sağlık ve refah üzerinde uzun vadeli etkileri olduğunu söylüyor. Bu etkiler, dünyanın her yerindeki aileleri ve arkadaşlarının yanı sıra, savaşın her yerdeki etkilerinden endişe duyan insanlar tarafından da hissediliyor.

Klasik Batı jargonuyla hazırlanan açıklamada israilin insanlık dışı eylemlerini kınamaya yönelik herhangi bir açıklamaya yer verilmedi. İnsanların en ufak acılarını iyileştirmeye yönelik misyonu olması gereken APA'nın "10 binlerce sivilin ölümüne 1,5 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine yönelik sadece endişe içerikli bir açıklama yapması ve bu açıklamada İsrail vahşetini kınayan bir cümleye yer vermemesi  iki yüzlü ve gayri insani bir tutumdur. Psikolog olmanız da bir noktadan sonra iyi bir insan olmanıza yetmiyor. Psikoloji biliminin temel ilkelerinin başında gelen tarafsızlık olgusu ve eşit mesafede durma bariz bir şekilde ihlal edilmiştir. 

Bu haber toplam 1813 defa okunmuştur
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.