Çocuklarla Savaş Hakkında Nasıl Konuşulur?

Çocuklarla Savaş Hakkında Nasıl Konuşulur?
Çocuklarla savaş hakkında konuşmak onların kendilerini daha güvende ve emniyette hissetmelerine yardımcı olabilir. İşte psikologların bu konuda önerileri...

Güncel olaylar çocuklar için genellikle belirsizdir. Savaş zamanında kendilerini güvende hissetmek için öğretmenlerin yanı sıra ebeveynlere de bakarlar.

Çocuklar, onlara evlerinin dışındaki dünyayı öğreten konuları öğrenmeye başladıklarında, her şeyi çözmek için sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaklardır. Çocuğunuza savaş zamanının getirdiği korkuların ötesine geçmeyi nasıl öğretebileceğinizi merak edebilirsiniz. İyi haber şu ki, çocuklarınız okuma ve yazmayı öğrendikleri gibi, dayanıklılık becerilerini de öğrenebilirler - sıkıntı, travma, trajedi, tehditler ve hatta önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama yeteneği.

Çocuklarınıza dayanıklılığı öğretmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları nelerdir? Bu ipuçlarını kullanırken, her çocuğun dayanıklılığa giden yoldaki yolculuğunun farklı olacağını ve çocuğunuz hakkındaki kendi bilginizin size yol göstereceğini unutmayın.

Savaş zamanında ilkokul çocuklarının ebeveynleri ve öğretmenleri için öneriler

Çocuğunuzla konuşun. Çocukların soruları olduğunda, onlara dürüstçe ama basitçe ve güvence vererek cevap verin. Onlara ne olduğunu düşündüklerini sorun ve cevaplarını dinleyin. Duygularını küçümsemeyin - korktuklarını söyleyebilirler ve onlara korkunun normal olduğunu, ancak yine de hayata devam etmeleri gerektiğini söylemeye hazır olmalısınız. Şüpheye yer bırakmayan siyah-beyaz bir dil kullanın, örneğin "Seninle her zaman ilgileneceğim.

"Evinizi çocuğunuz için duygusal açıdan güvenli bir yer haline getirin. Özellikle savaş zamanında çocuğunuzla bol bol aile zamanı geçirin. Çocuğunuzla oyun oynayarak, kitap okuyarak ya da sadece ona sarılarak daha fazla zaman geçirin.

Savaş sırasında çocuğunuzun izlediği haber miktarını sınırlayın. Savaş haberleri açıkken televizyonu veya radyoyu kapatın. Dünyada olup bitenleri çocuklarınızdan saklamanıza gerek yok, ancak onları sürekli savaş hikayelerine de maruz bırakmak zorunda değilsiniz. Savaşla ilgili geniş fotoğraflı veya korkutucu kapakları olan dergi ve gazeteleri kaldırın. Çocuğunuzun internet kullanımını izleyerek, savaşla ilgili kanlı ya da sansasyonel anlatımlara yer veren sitelere girmediğinden emin olun.

Savaş stresinin günlük stresleri artırabileceğinin farkına varın. Çocuklarınız normalde başarısız bir sınavla ya da sataşmayla başa çıkabilir, ancak normalde onları sarsmayacak strese öfkeyle ya da kötü davranışlarla karşılık verebilecekleri konusunda anlayışlı olun. Onlara sadece ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını beklediğiniz konusunda güvence verin. Savaş zamanında bir rutin belirleyin ve buna sadık kalın.

Çocuklar düzenli programlarla rahatlarlar. Ev ödevi belirli bir saatte tamamlanacaksa, o saati ev ödevi için ayırdığınızdan emin olun. Dünyadaki durum istikrarsız olduğunda çocuğunuz evdeki değişikliklerle daha az başa çıkabilir Kendinize iyi baktığınızdan emin olun. Bunu yapmazsanız, çocuklarınızın kendi güvenlikleri konusunda her ikisine de ihtiyaç duydukları bir zamanda daha az sabırlı ve daha az yaratıcı olabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın ki çocuğunuza iyi bakabilesiniz. Birçok insan, ister organize din yoluyla ister özel olarak olsun, daha yüksek bir güce yönelmenin yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Çocuklara iyi olacaklarını söyleyin. Korunacakları konusunda onlara güvence verin. Aile için bir acil durum planınız olsun ve çocuğunuzun anlayabileceğini düşündüğünüz kısımlarını paylaşın. Çocuklarla okullarının acil durum planlarını paylaşın ve onları hazırlayın - bazı okullar acil bir durumda içerideki çocuklarla birlikte kapanır ve çocukların ebeveynleriyle birlikte olmasalar bile okulda korunacaklarını bilmeleri gerekir.Çocuklarınızı kelimelere dökemeyebilecekleri korku ve endişe belirtileri için izleyin. Çocuklarınız her zamankinden daha fazla sarılma ve öpülme ihtiyacı duyarak ekstra yapışkan hale mi geldi? Notları aniden düştü mü?

Çevrelerindeki dünyada olup bitenlerin baskısını hissediyor olabilirler. Duygularını kelimelere dökemiyorlarsa, onları nasıl hissettiklerini gösteren hikayeler yazmaya veya resimler çizmeye teşvik edin. Psikolog gibi lisanslı bir ruh sağlığı uzmanı yardımcı olabilir. 

Çocuğunuzun yardımını alın. Çocuklarınızın küçük olması, masayı hazırlamak veya odalarını temizlemek gibi yaşlarına uygun işleri yapamayacakları anlamına gelmez. Çocuğunuzun, yaptıklarının tüm ailenin refahına nasıl katkıda bulunduğunu bildiğinden emin olun. Çocuklar oynayacakları bir rol olduğunu ve yardım edebileceklerini bilirlerse, kendilerini daha kontrollü ve daha özgüvenli hissedeceklerdir.

Ne siz ne de çocuğunuz daha önce bir savaş yaşamamış olabilirsiniz, ancak çocuğunuza savaşların sona erdiğini söylemelisiniz. Çocuğunuzun, karanlıktan ya da yeni bir sınıfa ilk kez girmekten korkması gibi, onu korkutmuş olabilecek bir şeyle yüzleştiği ve onu yendiği zamanları belirtin. Kötü zamanlardan bahsederken, gelecekteki iyi zamanlar hakkında da konuştuğunuzdan emin olun.

Bu haber toplam 2509 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.