1. HABERLER

  2. PSİKO-MAGAZİN

  3. Psikolojik Sorunlarını Açıklayan Müzisyenler

Psikolojik Sorunlarını Açıklayan Müzisyenler

Son yıllarda sanatçılar kendi psikolojik deneyimleri hakkında konuşarak ruh sağlığı sorunlarının damgalanmaması için çaba gösteriyorlar. İşte ayrıntılar...

A+A-

Çok uzun zamandır, müzisyenler de dahil olmak üzere pek çok insan ruh sağlığı sorunlarıyla sessizce mücadele etti ve dünyanın geri kalanı için mutlu bir yüz ifadesi takındı.

Ancak işler değişmeye başladı. Son yıllarda, farklı türlerden birçok sanatçı, depresyondan bipolar bozukluğa ve daha fazlasına kadar her şeyin damgalanmaması umuduyla kendi mücadeleleri ve başa çıkma yöntemleri hakkında konuşmak için platformlarını kullandılar.

Örneğin Adele ve Alanis Morissette doğum sonrası depresyonla ilgili deneyimlerini paylaştılar. Billie Eilish şöhretin nasıl depresyona ve intihar düşüncesine yol açtığını açıklarken, Bebe Rexha ve Halsey biyoplar bozukluk teşhislerini paylaştı. Panik bozuklukla mücadele eden Guns N' Roses rockçısı Duff McKagan, yeni bir şarkının panik atak sırasında yazıldığını açıklarken, Rick Springfield anılarında geçmişte yaşadığı bir intihar girişimini hatırladı.

Bunlar, kendilerini dinleyen milyonlarca hayranlarını cesaretlendirmek için deneyimlerini paylaşan cesur sanatçılardan sadece birkaçı. 

6lack

Sanatçı, 2018'de East Atlanta Love Letter'ı yayınladıktan sonra depresyonu ve ruh sağlığını ele almak için müzik yapmaya ara verdi. Dünya Ruh Sağlığı Günü için bir PSA başlatmak üzere Los Angeles Mental Health America ve küresel terapi hizmeti BetterHelp ile ortaklık kurarken 2021'de Billboard'a verdiği demeçte "Yakın zamana kadar, beni iyi hissettirmeyen şeylerin kaynağına inmenin önemini gerçekten öğrendiğimi söyleyeceğim" dedi. "Deneyimlerimi paylaşmak ve bana yardımcı olan kaynaklar/şeyler hakkında konuşarak insanları kendileri için de aynısını yapmaya teşvik etmek istiyorum."

Adele

Grammy ödüllü şarkıcı, oğlu Angelo'yu kucağına aldıktan sonra neden başka bir çocuk sahibi olmakta tereddüt ettiğini açıkladığı 2016 Vanity Fair kapak hikayesinde doğum sonrası depresyonundan bahsetti. "Çok korkuyorum. Oğlumu doğurduktan sonra gerçekten kötü bir doğum sonrası depresyonu geçirdim ve bu beni korkuttu" dedi ve antidepresan kullanmadığını belirtti.

"Doğum sonrası - ya da İngiltere'de dediğimiz gibi doğum sonrası - hakkındaki bilgim, çocuğunuzla birlikte olmak istemediğiniz; çocuğunuza zarar verebileceğinizden endişelendiğiniz; iyi bir iş yapmadığınızdan endişelendiğinizdir. Ama ben çocuğuma kafayı takmıştım. Kendimi çok yetersiz hissediyordum; hayatımın en kötü kararını vermişim gibi hissediyordum. ... Çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir."

Alanis Morissette

Şarkıcı, 2019'da üçüncü çocuğunu kucağına aldıktan sonra web sitesinde yayınladığı bir yazıda doğum sonrası depresyonla mücadelesini anlattı. "Bu sefer doğum sonrası depresyon/endişe yaşayıp yaşamayacağımdan emin değildim. Ya da benim deyimimle: doğum sonrası aktivite. Ya da diğer adıyla: doğum sonrası katrana bulanmış siperler" diye yazdı.

"Hormonal. Uyku yoksunluğu. Sislilik. Fiziksel acı. İzolasyon. Anksiyete. Kortizol. Doğumdan sonra iyileşme (benimki evde olduğu kadar güzel ve yoğun, rüya gibi bir doğumdu), yeni melek bebeği daha büyük melek bebeklerle bütünleştirme. Evlilik. Her türlü TSSB tetikleyicisi. ... PPD hala eli palalı sinsi bir maymun."

Ariana Grande

"O ailelerin, hayranlarımın ve oradaki herkesin de bunun çok büyük bir kısmını yaşadığını biliyorum. Zaman en büyük şey. Kendi deneyimim hakkında bile konuşmamam gerektiğini hissediyorum - sanki hiçbir şey söylememeliymişim gibi. Bu konuda nasıl konuşacağımı ve ağlamayacağımı bileceğimi hiç sanmıyorum," diyen pop yıldızı, 2017'deki gösterilerinden birinde gerçekleşen bombalı saldırıda 20'den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından TSSB'den muzdarip olduğunu British Vogue'a anlattı. "Her zaman anksiyete yaşadım. Bu konuda hiç konuşmadım çünkü herkeste olduğunu sanıyordum ama turneden eve döndüğümde sanırım hiç olmadığı kadar şiddetliydi."

Grande ayrıca 2 Mayıs 2021'de ruh sağlığını çevreleyen damgalamayı sona erdirme umuduyla konuştu. Grande, çok sayıda kaynak içeren metin slaytlarından oluşan mini bir galeriye "İşte ruh sağlığı konusundaki damgalamayı sona erdirmek ve yardım istemeyi normalleştirmek için" başlığını attı. "İyileşme doğrusal, eğlenceli, hızlı ya da hiç de kolay değil ama biz buradayız ve bu zamanı mümkün olduğunca sağlıklı, huzurlu ve güzel hale getirmeye kararlıyız. iş çok zor ama yapabiliriz ve buna değeriz. çok fazla sevgi ve güç gönderiyorum."

Bebe Rexha

Şarkıcı, 2019 yılında sosyal medya aracılığıyla hayranlarına bipolar bozukluk teşhisi konulduğunu söyledi. "En uzun süre boyunca neden bu kadar hasta hissettiğimi anlamadım. Neden evden çıkmak ya da insanların yanında olmak istemememe neden olan düşükler ve neden uyumama izin vermeyen, çalışmayı ya da müzik yaratmayı bırakmama izin vermeyen yüksekler hissettim. Şimdi nedenini biliyorum" diye yazdı. "Dürüstlük kendini sevmenin bir biçimidir."

Becky G

Şarkıcı-aktris Mayıs 2019'da turnelerin ruh sağlığını nasıl etkilediğini paylaştı. Instagram Hikayelerinde "Bu yıl seyahat etmenin vücudumu ne kadar etkilediğinin son derece farkına vardım" diye paylaştı. "Tüm bunların sonuçları düşük kan dolaşımı, kas krampları, dehidrasyon, anksiyete ve vücudumun belirli bölgelerinde rahatsız edici iltihaplanma oldu. Sağlıklı bir uyku programı ve rahatlamak için zaman ayırmakla tutarsız bir programla zihnimi kontrol etmenin gittikçe zorlaştığını fark ettim."

"Mamiii" şarkıcısı zihinsel sağlığını iyileştirmek için yaptığı bazı şeyleri paylaşmaya devam etti; bunlar arasında günlük tutmak ve esnemek de vardı.

 

Bu haber toplam 146 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.