1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. Mesnevi hikayelerinden NLP yöntemleri

Mesnevi hikayelerinden NLP yöntemleri

Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuz Saygın, yaptığı uzun araştırmaların ardından Mevlana’nın Mesnevisinde yer alan hikayelerden yola çıkarak yeni bir Düşünce Yönetimi sistemi oluşturdu.

A+A-

Ahmet Kızmaz'ın haberi


Saygın, oluşturduğu sistemin temellerini anlatan “Mevlana Işığında Düşünce Yönetimi” isimli bir de kitap yazdı.

Onbeş yıldır Kişisel gelişim alanında çalışmalar yapan Oğuz Saygın, Kişisel Gelişim adı verilen sistemlerin bir çok eksik noktası olduğunu fark ederek yeni bir sistem oluşturma arayışına girmiş. Tüm dünyada birbirinin neredeyse aynı olan kişisel gelişim, NLP, düşünce yönetimi gibi sistemlerin eksik yönlerini Mevlana’nın öğretilerinde bulan Saygın Dünyada ilk kez farklı bir Düşünce Yönetimi Sistemi geliştirmiş. Sadece verdiği seminerlerle yeterli sayıda kişiye ulaşamayacağını düşünen Saygın yazdığı kitapla da bu sistemi herkesle buluşturmayı hedefliyor.  

Şu günlerde kitabevlerinin Kişisel Gelişim raflarında yerini “Mevlana Işığında Düşünce Yönetimi” adlı kitap 4x4 Yayınları arasından çıktı. Karma Kitaplar’ın Genel dağıtımını üstlendiği kitap, Dünyada ilk kez Mevlana öğretilerinden kişisel gelişim sisteminde yararlanılmış oldu.

Affet, Şükret, Yararlı Ol

Kişisel Gelişim sistemlerinde Mevlana öğretilerinde sıkça rastlanan, affetmek, şükretmek, yararlı olmak gibi kavramların bulunmadığını belirten Saygın, kendi oluşturduğu Düşünce Yönetimi Sisteminde bu kavramlara önemli bir yer vermiş. Kişisel Gelişim sistemleri “her şey senin hakkın, uğraş ve al” derken Oğuz Saygın kitabında şükretme alıştırmasına yer vermiş.

Mevlana ışığında Düşünce Yönetimi isimli kitap diğer kişisel gelişim kitapları gibi insanın her şeyi yapabileceğini söylemiyor. Kitapta herkesin bir kapasitesi ve sınırı olduğu belirtilerek bu kapasiteyi en iyi şekilde kullanmanın yöntemleri anlatılıyor. Erişilebilir hedefler üzerinde çaba sarfetmek gerektiği belirtiliyor. Bu bölümde ismi belirtilmeyen bir kişisel gelişim uzmanının başarısızlıkla sonuçlanan dergi macerası da anlatılıyor.

Kişisel Gelişimin 17 ayrı alanında halen eğitimler veren Yazar Oğuz Saygın Bakanlardan milletvekillerine, siyasi partilerden üst düzey yöneticilere kadar çok sayıda kişi ve kuruma seminerler vermiş ve koçluk yapmış bir isim.

Düşünceyi yönetmek, o nasıl oluyor?

Düşünce yönetimi düşünceyi temel alan bir kişisel gelişim sistemi. Bu sistemde istek ve hedeflere ulaşmak için düşüncelerinizi bilinçli ve etkili bir şekilde kullanmayı, aynı zamanda bilinçaltınızın ve duygularınızın gücünden yararlanmayı öğreniyorsunuz. Oğuz Saygın, düşünce yönetiminin öğrencilerden ev hanımlarına, çalışanlardan yöneticilere kadar herkesin faydalanabileceği bir sistem olduğunu belirtiyor.

9 bölümden oluşan kitabın her bölümünde Mevlana’dan bir hikaye ve Mevlana’nın konuya ilişkin sözleri bulunuyor. Daha sonra konuya ilişkin yaşanmış hikayelere ve düşünce yönetimi metodu veya tekniğine yer veriliyor.

Bilinçaltımızın sırları

Kitapta bilinçaltımıza yönelik günlük hayatımızda sıkça tekrar ettiğimiz yanlışlara ve bu yanlışların doğrularına yer veriliyor. “30 ile 2’yi çarpmayın lütfen!” kitapta yer alan bu ifadeyi okuduktan sonra kendinizi çarpma işleminin sonucunu söylerken buluyorsunuz. Saygın bunun sebebini bilinçaltının olumsuz ifadeleri anlamaması olarak belirtiyor. “Artık heyecanlanmayacağım” dediğinizde bilinçaltının bunu “heyecanlan” olarak değerlendirdiği belirtiliyor ve bunun yerine “Tamamen kendime güveniyorum” demek gerektiği vurgulanıyor. Kitapta günlük hayatımızda bilinçaltımıza sıkça verdiğimiz olumsuz mesajlara ve bunların doğrularına yer veriliyor.

Kitapta ayrıca, şükretme alıştırmaları, evlilikte mutluluğun sırlarına dair hikaye, Eski Başbakanlardan Adnan Kahveci’nin Amerika’da kaldığı yurtta bulaşıkçılık yaparak eğitimini tamamlaması, Oğuz Saygın’ın eğitimlerine katılan Yrd. Doç. Dr. Osman Coşkun’un Kapıcı Dairesinden milletvekilliğine uzanan hikayesi de bulunuyor.

Düşünce Hareket Geç

Kitabın sonunda ise Oğuz Saygın’ın “Düşünce Harekete Geç” isimli şiiri yer alıyor. 9 kıtadan oluşan şiirin her bir kıtasında Mevlana, Nasreddin Hoca, Atatürk, Seyit Onbaşı, Mehmet Akif Ersoy gibi tarihimizde önemli bir yere sahip olan kişilerin sözleri bulunuyor.

Bu haber toplam 7141 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.