1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. “Kadınların Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı” Kitabı Çıktı

“Kadınların Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı” Kitabı Çıktı

Şahika Yüksel, Leyla Gülseren ve Ayşe Devrim Başterzi’nin editörlüğünü yaptığı “Kadınların Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı” kitabı Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları’ndan çıktı.

A+A-
“Kadınların Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı” kitabı Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları’ndan çıktı.

Şahika Yüksel, Leyla Gülseren ve Ayşe Devrim Başterzi’nin editörlüğünü yaptığı kitap, başta ruh sağlığı çalışanları olmak üzere tüm sosyal bilimciler için önemli bir referans niteliğinde.

Kitabın başlıca amacı ruhsal hastalıklardaki cinsiyet farklılıklarını ortaya koymak. Kadın cinselliğinden yeme bozukluklarına, aile ve ev yaşantısından kadın ruh sağlığını etkileyen sosyal etmenlere birçok konunun işlendiği kitapta, Türkiye Psikiyatri Derneği Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Görev Grubu Raporu da yer alıyor.

Kadınların  Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı’nda kadınlara, kadınların yaşamına farklı  yönleriyle bakan, farklı disiplinlerden birçok yazarı göreceksiniz. (ÇT)

Ülkemizde  kadınların öyküsü ne yazık ki eşitsizlikler üzerine kurulu. Türkiye, toplumsal  cinsiyet eşitliği ve kadının statüsü konusunda 135 ülke arasında 124. sırada  bulunmakta. Tarihsel eğilim bu sıranın daha da altına ineceğimiz endişesini her  geçen gün çoğaltıyor. Biliyoruz ki, bu eşitsizliğin kaçınılmaz bir sonucu  olarak kadınlar daha sık ruhsal hastalıklara yakalanıyor, daha çok örseleniyor,  daha çok acıyı ömüre dönüştürüyor;  sağlık hizmetlerine daha az ulaşıyor,  daha az tedavi görüyor.

Kadınların  Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı’nın ilk hedefi ruhsal hastalıklardaki cinsiyet  farklılıklarını ortaya koymak. Ardından bir hekimin kadın başvuranla çalışırken  bilmesi gerekenleri, kadınları yaşamlarının her döneminde etkileyen biyolojik,  ruhsal, toplumsal ve siyasal etkenleri tartışabilmek.

Kadınların  Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı’nda kadınlara, kadınların yaşamına farklı  yönleriyle bakan, farklı disiplinlerden birçok yazarı göreceksiniz. Her birinin  emekleri ve kitabın zenginleşmesine verdikleri destek çok kıymetli.

Kitabın  her yazısı, hem yazarların hem de okuyucuların ufkunu genişletecek, yeni  tartışmalara, yeni zihin fırtınalarına yelken açacak nitelikte. Öyleki her yeni  sorunun yanıtını bu kitabın sayfalarında ararken, yeni sorularla kitabı başucunuza  bırakacaksınız. 


Kadınların  Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı, TPD  Yayınları, Çalışma Birimleri Dizisi, Editörler: Şahika Yüksel, Leyla  Gülseren, Ayşe  Devrim Başterzi, Ankara, Nisan 2013, 752  sayfa.

Bu haber toplam 9674 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.