Aşkın'ın çete dava dosyası YÖK'e

Aşkın'ın çete dava dosyası YÖK'e
Van YYÜ eski rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve arkadaşlarının 9 ayrı suçtan yargılandığı dava durdurularak dosyasının YÖK'e gönderilmesine karar verildi.

HABER7 - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) eski rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve arkadaşlarının 9 ayrı suçtan yargılandığı dava Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ile durdurularak dava dosyasının YÖK'e gönderilmesine karar verildi.

Van YYÜ Araştırma Hastanesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 2005 yılı nisan ayı başında başlayan soruşturma kapsamında Yücel Aşkın, dönemin rektör yardımcısı ve şimdiki Rektör Hasan Ceylan, dönemin rektör yardımcısı Ayşe Yüksel, Genel Sekreter Işık Tepe, Ziraat Fakültesi Dekanı Fırat Cengiz, Genel Sekter Yardımcısı Salih Yurtkuran, Yazı İşleri Müdürü Şükran Yurtkuran, Bilgisayar İşletmeni Bilent Şahin, Üniversite Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara, İspanyol Firma temsilcisi Mehmet Ümit Ayral hakkında soruşturma dosyasına dâhil edilmişti.

Dönemin savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede sanıklar hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurma, örgüte üye olmamakla birlikte bu örgüt adına suç işlemek, örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehdit ile ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, resmi evrakta sahtecilik yapmak, görevi kötüye kullanmak, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak, resmi evrakı yok etmek gibi 10 ayrı suçtan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı. Burada 2 yıla yakın yapılan yargılama sonrasında davaya 7 Haziran 2007'de görevsizlik kararı verilerek dosya Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan 2. celse duruşması saat 09.30'da başladı. Duruşmaya sanıklardan Bilent Şahin ve Saffet Kara hariç diğer sanıklar avukatları ile beraber katıldı. Duruşmada çok sayıda tanık ve müdahil hazır bulundu. Yaklaşık 2 buçuk saat süren duruşmada sanık avukatları, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 53/5-6-7 maddesi gereğince yargılamanın izne tabi olduğunu belirterek davanın durdurularak dosyanın YÖK'e gönderilmesini istedi.

Duruşma Savcısı Murat Büte hazırlamış olduğu 9 sayfalık mütalaasında davanın Mehmet Ümit Ayral ve Saffet Kara hakkında davanın devamını isteyerek diğer sanıkların kapsamında dava dosyasının YÖK'e gönderilerek yargılama iznini istenmesi gerektiğini belirterek, davanın durdurulmasını istedi.

Mahkeme heyeti, soruşturmanın şimdiye kadar CKM 250/1 maddesi çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek sanıkların mahkemelerinde yargılanabilmesi için YÖK kanunu gereği davanın durdurulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, sanık Yücel Aşkın'ın suç tarihi itibariyle üniversite rektörü olduğu, 2547 sayılı YÖK Kanunu iznine tabi olduğu, diğer sanıkların da, "2547 sayılı kanunun 53/5 maddesi gereğince değişik statüdeki kişilerin derecelerine göre tayin olunur ilkesi gereğince birlikte değerlendirilerek üzere son soruşturma izni verilip verilmeyeceği konusunda takdir ve ifası için dosyanın YÖK Başkanlığı'na gönderilmesine karar verdi.

'DAVANIN GEÇMİŞİ'

Eski rektör Yücel Aşkın ve arkadaşları hakkında devam eden dava 5 Nisan 2005 tarihli soruşturma ile başladı. Dönemin savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından yürütülen soruşturmada üniversitede Rektör Aşkın ve yardımcılarının odalarında yapılan aramalarda çeşitli evraklara el konulmuştu. Soruşturma kapsamında Aşkın 14 Ekim 2005 tarihinde savcılıkta verdiği ifadenin ardında nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Eski Rektör Aşkın'ın tutuklanması dönemin YÖK Başkanı Erdogan Teziç başkanlığında yapılan Rektörler Komitesi toplantısı sonrasında yapılan basın açıklamasında Teziç yargıyı ve hükümeti hedef alan açıklamalarda bulunmuştu. Teziç, 'Rektör Aşkın'a sahip çıkmak, Cumhuriyete sahip çıkmaktır' diyerek rektörlerle birlikte Van'a çıkarma yaparak karara tepki göstermişti.

Rektör Aşkın, daha önce kendisi ile aynı suçtan tutuklanan Genel Sekreter yardımcısı Enver Arpalı ile cezaevinde aynı koğuşu paylaştı. Arpalı, 13 Kasım günü cezaevinde intihar etmesi üzerine Aşkın rahatsızlanarak Araştırma Hastanesi yoğun bakıma kaldırıldı. Aşkın hastanede iken tekerlekli sandalyede çıktığı ilk duruşmada tutukluğunun devamına karar verilmişti. Aşkın, 29 Kasım günü ikinci duruşmasından sonra tahliye edildi.

Tahliyesinin ardında hastaneden taburcu olan Aşkın, kısa süre sonra Ankara'ya giderek kendisine destek verenlere teşekkür ziyaretinde bulunarak bazı televizyon programlarına katılarak suçsuzluğunu anlatmaya çalıştı. Aşkın ve arkadaşlarının Van 3. Ağır Ceza mahkemesi'nde yapılan yargılaması 19. duruşma sonunda görevsizlik kararı verilerek dosya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Bu haber toplam 3152 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.