1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türk Göz Hekimine Avrupa Ödülü Aldıran Başarısı

Türk Göz Hekimine Avrupa Ödülü Aldıran Başarısı

Avrupa Oftalmoloji Kontakt Lens Derneği'nin kontakt lensin üç mucidi adına verdiği ödüle bir Türk hekim layık görüldü.

A+A-

Türk Göz Hekimine Avrupa Ödülü Aldıran Başarısı 

Avrupa Oftalmoloji Kontakt Lens Derneği'nin kontakt lensin üç mucidi adına verdiği ödüle bir Türk hekim layık görüldü.


 Derneğin en büyük ödülü olan Fick-Kalt-Müller Ödülü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Kanpolat'a verildi.


 Kanpolat, Fick-Kalt-Müller Ödülü'nü, derneğin Fransa'nın Nice kentinde yapılan 42. Avrupa Kontakt Lens ve Oküler Yüzey Kongresi'nde düzenlenen törenle aldı.


 1800'lü yılların sonunda ilk takılabilen kontakt lens tasarımları yapan Alman bilim insanları Adolf Gaston Eugen Fick ve August Müller ile Fransız Eugene Kalt adına 1983 yılından beri verilen ödülün sahibi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kanpolat, ''Bu kuruluş tarafından verilen en büyük ödül. Bugüne kadar 11 bilim insanına verilmiş. 1997'den beri bu konudaki çalışmalarım dolayısıyla iki yılda bir verilen ödüle beni layık gördüler. Ülkem adına büyük mutluluk duydum'' diye konuştu.


 İcat edilen ilk kontakt lenslerin cam olduğunu, daha sonra bugünkü yumuşak, oksijen geçirgenliği olan lensler yapıldığını ifade eden Kanpolat, kontakt lenslerin artık görme kusurlarının düzeltilmesinde birçok kişi tarafından rahatlıkla kullanılabildiğini söyledi.


 İNTERNETTEN ALINMAMALI

 Hijyen kurallarına dikkat edildiği sürece lenslerin kullanımında bir sorunla karşılaşılmadığını anlatan Kanpolat, şu uyarıları dile getirdi:


 ''Kontakt lensler mutlaka hekim tarafından reçete edilmelidir. İnternet üzerinden kontakt lens satın alınmamalıdır. Kullanım sırasında hijyen kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Çeşme suyu ile temizlenen, kirli ellerle takılan lensler mikrop yuvasıdır, göze büyük zarar verir. Uzun süreli kullanımda kişinin kendi proteini birikir ve alerjik reaksiyona neden olur. Bu nedenle kontakt lenslerin önerilen süreden fazla kullanılmaması gerekir.''


 Kontakt lenslerin bir haftadan uzun süre gözde kalmamasında fayda olduğunu belirten Kanpolat, ''Bu konuda da son kararı hekim vermelidir'' ifadesini kullandı.


 AYFER KANPOLAT KİMDİR?

 1988 yılından beri Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Kontakt Lens Birimi Yürütme Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Kanpolat, 1993-95 yılları arasında genel sekreterlik, 1995-2003 yılları arasında da başkan ve eğitim sorumluluğu görevlerini üstlendi.


 Avrupa Oftalmoloji Kontakt Lens Derneği'nde çeşitli dönemlerde yönetim kurulu üyeliği ve eş başkanlık yapan Kanpolat, 2001 yılından beri derneğin eğitim programında eğitmenlik yapıyor. 


 Prof. Dr. Ayfer Kanpolat, 1997 yılından beri International Medical Contact Lens Society of Ophthalmology'nin (IMCLC) Yönetim Kurulu üyeliği ve Avrupa temsilciliği görevini yürütüyor.

Bu haber toplam 2751 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.