1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Şimdi 'Aşk' Mevsimi!...

Şimdi 'Aşk' Mevsimi!...

Kışın soğuk ve güneşsiz hali yavaşça yerini yazın sıcak ve sevimli yüzüne bırakırken vücudu canlandıran hormonlarda da artış gözleniyor.

A+A-

Kışın soğuk ve güneşsiz hali yavaşça yerini yazın sıcak ve sevimli yüzüne bırakırken vücudu canlandıran hormonlarda da artış gözleniyor. Baharın ılık ve güneşli havası doğanın uyanıp, canlanmasını sağlarken insan sağlığı için de bazı mevsimsel riskleri beraberinde getiriyor. Isınan havaların etkisi ruh sağlığından cilt sağlığına, kalp-damar sisteminden  sindirim sistemine kadar pek çok alanda kendini gösteriyor. Baharla birlikte hormonlarda yaşanan değişiklik aşık olma duygusunu artırıyor.
"Bahar aşkları" hakkında bilgi veren Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, baharın gelmesiyle birlikte günler uzarken güneşin de daha fazla kendini göstermeye başladığını söylüyor. Bu dönemin kişilerin fizyolojik yapısını etkilediği kadar psikolojik yapısını da yakından etkilediğini belirten Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, "Vücudun normal çalışabilmesi için ışığa ihtiyacı vardır. Güneş ışınlarının artmasıyla hormonlarda da değişikler gözlenmeye başlar. Bu durum kişinin psikolojisinde değişikliklere yol açar ve baharla birlikte aşık olma duygusu da artar" diye konuşuyor.

Bahar Sosyal İlişkileri De Olumlu Etkiliyor

Baharın gelmesiyle birlikte hormonlarda yaşanan uyanışın sosyal ilişkileri olumlu etkilediğinin altını çizen Uzman Psikolog Tozlu, baharla birlikte hormonların uyanışa geçtiğini, beynin kimyasında değişiklik olduğunu aktarıyor. Güneş ışınlarından, uzun günlerden ve ılık havadan kaynaklı olarak adrenalin, endorfin ve bazı nörotransmiterlerde artma yaşandığını belirten Uzman Psikolog Tozlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Dolayısıyla insan fiziksel olarak daha aktif olur ve kendini daha iyi hisseder. Bu duygu  aşık olunduğundaki hislere benzer bir duygudur. Hareketsiz ve soğuk geçen kışın ardından vücut harekete hazırdır adrenalin salgılanır ve beyin daha çabuk reaksiyon gösterir. Bu da duyguların daha yoğun daha olumlu ve de daha hızlı yaşanmasını sağlar."

Bu haber toplam 2604 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.