1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Siğillerden Kurtulma Yöntemi

Siğillerden Kurtulma Yöntemi

Siğil, tıbbi adıyla verruka, derinin çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilen deriyle aynı renkte, yuvarlak, üzeri pürüzlü, sert kabarıklıklar şeklindedir.

A+A-

Siğiller cilt hastalıkları uzmanlarına en sık başvurma sebebi olan hastalıklardan biridir. Siğil, tıbbi adıyla verruka, derinin çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilen deriyle aynı renkte, yuvarlak, üzeri pürüzlü, sert kabarıklıklar şeklindedir.
Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Kliniği'nden Dr. Burçak Bozdemir Aral'ın verdiği bilgilere göre, HPV (insan papilloma virüsü) virüsünün sebep olduğu bulaşıcı hastalıklardan biridir, genellikle okul çağındaki çocuklarda görülür. En sık yerleştiği bölgeler el ve ayaklardır. Ancak yüzde, genital bölgede veya vücudun herhangi bir bölgesinde de çıkabilir. Vücut direncinin düşmesiyle de sayıları artabilmektedir.
Ellerde yerleştiğinde avuç içlerinde, parmaklarda veya tırnak kenarlarında çıkabilir, deriden kabarık bir görünüm sergiler, üzerinde siyah noktacıklar bulunabilir.
Ayakta ise daha çok ayak tabanında, parmak alt kısımlarında yerleşmekte ve basınç nedeniyle dışarı değil, içeriye doğru büyüme göstermektedir. Bazen birbiriyle birleşmiş küme halinde veya basmakla ağrılı olabilirler ve yürümeyi zorlaştırabilirler. Okul çağındaki çocuklarda ayakta çıkan siğiller genellikle nasır zannedilerek, tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu türdeki lezyonların mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanı tarafından görülmesi ve ona göre tedavi edilmesi gerekir.
Yüz bölgesinde ise küme yapmış halde yassı şekilde yada sivri veya ipliksi çıkıntılar halinde olmak üzere iki şekilde görülebilir. 

Siğiller Nasıl Bulaşır?

Siğil mikrobu deri bütünlüğünün bozulduğu bölgelerden deriye girer. Örneğin derideki bir çatlak ya da sıyrıktan vücuda girebilir veya tırnak kenarındaki derileri koparan çocuklarda bu bölgelerde kolayca yerleşebilir. Ortak kullanılan terlik, ayakkabı, havlu gibi kişisel eşyalardan, havuzlardan, duşlardan, hamam ve kaplıcalardan, tuvaletlerden, hijyene dikkat edilmediğinde kuaförlerden, ağda salonlarından bulaşabilir.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

Siğillerin tedavisinde hastanın yaşı, siğillerin yaygınlığı, yerleşim yeri ve süresi, hastanın bağışıklık durumu göz önünde bulundurulur. Siğiller, kişinin genel sağlığını bozmamakla birlikte kozmetik açıdan rahatsız edici, bulaşıcı, zaman zaman da ağrılı olmaları dolayısıyla tedavi edilmelidir.

Tedavide Temel Üç Yöntem

- İlk yöntem doktor tarafından belirlenen asit yapıdaki kimyasal maddelerin deriye dışarıdan uygulanmasıdır, hasta bu tedaviyi evde kendisi siğiller geçene kadar 1-3 ay gibi bir süre uygulamaktadır. Fakat her siğil bu tedaviye cevap vermeyebilir. Diğer yöntemler ise direkt olarak siğil dokusunu tahrip etmeye yönelik tedavilerdir.

- Elektrokoterizasyon (sıcakla tedavi veya yakma tedavisi) yönteminde deri önce uyuşturulur daha sonra içinden elektrik akımı geçen bir metal siğil üzerine dokundurularak siğil ortadan kaldırılır. İşlemden sonra oluşan yaranın temiz tutulması ve pansumanların yapılması gerekmektedir.

- Kriyoterapi (soğukla tedavi veya dondurma tedavisi) yönteminde ise siğil -196 derecedeki sıvı azot gazıyla dondurulur, daha sonra bu doku kabuk şeklinde kendi kendine dökülür. Bu tedavi 15 gün arayla 3-6 kez tekrarlanır. Bu güncel tedavi metodu özellikle çocuklar için daha uygundur. Yaygın ve dirençli siğilleri olan hastalarda tedaviye bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar da eklenebilmektedir.

Deride görülen herhangi bir değişiklik durumunda, hastalığın yayılmadan tedavisi için en kısa zamanda bir dermatoloji hekimine başvurulmalı ve özellikle ortak kullanılan alanlarda bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olunmalıdır.

Bu haber toplam 4678 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.