1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ruhisak ARA''dan Örnek Hizmet

Ruhisak ARA''dan Örnek Hizmet

RUSİHAK) bağlı olarak kurulan 'Rusihak-ARA', Beyoğlu'nda daha önce görülmemiş bir hizmet veriliyor. Akıl ve ruh sağlığı üzerine açılan danışma merkezi, bir sağlık ocağı gibi çalışıyor.

A+A-

Şehirlerde veya kasabalarda her mahallede bir sağlık ocağının bulunması artık alışık olduğumuz bir durum. Ancak Beyoğlu'nda daha önce görülmemiş bir hizmet veriliyor. Akıl ve ruh sağlığı üzerine açılan danışma merkezi, bir sağlık ocağı gibi çalışıyor.

Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi'ne (RUSİHAK) bağlı olarak kurulan 'Rusihak-ARA', kişilere öncelikle mevcut haklar ve hizmetlerle ilgili bilgi veriyor. Başvurucuları karşılayan psikolog ve sosyal hizmet uzmanı, ilk muayeneyi yapmış oluyor. Burada hakları, tedavi yöntemleri ve yararlanabilecekleri kolaylıklar hakkında bilgi alan vatandaşlar, aynı zamanda ücretsiz olarak tedavilerine de devam edebiliyor. AB Türkiye Delegasyonu'nun finansal desteğiyle faaliyet gösteren merkezin süresi 2010 Mart'ında doluyor. RUSİHAK çalışanları, projenin uzatılmasını veya hizmetin yerel yönetimler eliyle sürdürülmesini talep ediyor.

Kurulduğu 2006'dan bu yana akıl ve ruh sağlığı alanında çalışmalar yapan RUSİHAK, ilginç bir projeye imza attı. AB ve İsveçli bir kuruluşun desteğiyle İstanbul Beyoğlu ve Manisa'da iki danışma merkezi açtı. Rusihak-ARA ismiyle faaliyet gösteren merkezlerden zihinsel engelli çocuk ve yetişkinler ile şizofreni, manik depresyon ve benzeri psikiyatrik sorunlar yaşayanlar ve onların yakınları ücretsiz yararlanabiliyor. Beyoğlu'ndaki merkezde aralarında bu alanda rahatsızlıkları olan 4 kişinin de yer aldığı 7 kişi hizmet veriyor. Fatma Zengin Dağıldır'ın koordinatörlüğünde çalışan ofiste, Gülsun Kanat Dinç sosyal hizmet uzmanı, Evrem Tilki ise uzman psikolog olarak hizmet veriyor. Onlara kronik şizofreni teşhisi bulunan Yalçın Kemal Genç, hafif spastik teşhisli Ahmet Murat Seyhun ve otistik Volkan Kaçar'ın annesi Suna Kaçar eşlik ediyor. Tecrübeyle uzman sıfatı taşıyan bu kişiler, haftalık toplantılarda tartışmalara katılıyor, merkezin çalışma yöntemi ve politikalarının belirlenmesinde de etkili oluyor.

HİZMETİ BELEDİYELER SAHİPLENSİN

Türkiye'de hastaların akıl ve ruh sağlığı alanındaki hizmetlere ulaşmasının zorluğundan yakınan ekip, yerel yönetimlerin devreye girmesini istiyor. Onlara göre Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi talebi karşılayamıyor. Anadolu'da birkaç şehirde ruh sağlığı üzerinde hizmet veren hastaneler de yetersiz. Yerel otoritelerin bireyin hizmete kolay ulaşması için bu tip sosyal servisler oluşturması gerektiğine dikkat çeken Gülsun Kanat Dinç, Londra'da tüm belediyelerin sosyal servis hizmeti vermesini örnek gösteriyor. Bu yönde Beyoğlu Belediyesi ile görüşmeler yapacaklarını aktarıyor. Merkeze en çok müracaat ekonomik destek alanında gelmiş. Özürlü aylığı veya evde bakım parası alamayanlar, bunlar için nereye başvuracağını bilmeyenler veya rahatsızlığından dolayı rapor alamayanlar başvurmuş. Kuruluş, Beyoğlu'ndaki ilköğretim okullarına el ilanı asarak çocuklara da ulaşmayı amaçlıyor.

Merkezin çalışanlarından Yalçın Kemal Genç, şizofren hastası. Rahatsızlığı yüzünden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni 4. sınıfta terk etmek zorunda kalan Genç, "Burada rahatlıyorum, iyileştiğimi hissediyorum. Dışarıda bazen kendimi peygamber gibi hissediyorum ama buraya gelince geçiyor." diyor. Çalışanlardan Suna Kaçar, aynı zamanda hasta yakını. Otistik oğlu Volkan'ı (22) getiriyor. Otizm konusunda ciddi anlamda bir bilgilendirme yapılmadığına dikkat çeken Kaçar, "Hâlâ gideceği okul ve spor yapacağı bir mekan yok. Burada oğlumla birlikte çok güvendeyim ve mutluyum. Başvuranlar da anlattıklarımla umutlanıyor." diye konuşuyor. Hafif spastik rahatsızlığı bulunan Ahmet Murat Seyhun ise şunları anlatıyor: "Süper bir şey burada olmak. Burada her işi yapıyorum, karşılığında para da alıyorum. İşkur'dan 11 yıldır sonuç çıkmadı."

ZAMAN

EMİNE DOLMACI İSTANBUL

Bu haber toplam 9591 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.