1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Psikiyatri Hastalarına Heykel Seramik Terapisi

Psikiyatri Hastalarına Heykel Seramik Terapisi

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde Çocuk ve Ergen Ünitesi ile AMATEM servisindeki hastalar heykel, seramik ve atık malzemeden eserleriyle hayran bırakıyor.

A+A-

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / DHA

MANİSA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde oluşturulan Sanat Atölyesi’nde hastalara heykel ve seramik terapisi uygulanıyor. Hastanede görevli heykeltıraş Erdinç Üstün, Çocuk Ergen Ünitesi ile bağımlıların tedavisinin yapıldığı AMATEM’de bulunan hastaların bu tedavi yöntemi sayesinde özgüvenlerini kazandığını belirtti. Hastanın içine kapanık durumdan uzaklaştığını, tedavi sürecinin hızlandığını kaydeden Üstün, psikologların da bu yöntemi önerdiklerini söyledi.

Atölyede kullanılan kili Menemen’den getirdiklerini belirten Erdinç Üstün, kille yapılan çalışmada hastaların el konsantrasyonlarının geliştiğini ve iç dünyalarını el becerileri ile buluşturduklarını ifade etti. Masraflar için başhekim Dr. Ahmet Ayer’in elinden gelen bütün gayreti gösterdiğini belirten Üstün, “Burada ortaya çıkardığımız yüzlerce sanat eserini ikisi İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, ikisi de Manisa’da olmak üzere dört kez sergileme fırsatı bulduk. Hastalarımız el becerileri ile artık dışarıdan talep alır konuma geldiler” dedi.

Kuşlar serisi

Hastanede 2009 yılında yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında ortaya çok sayıda atık demir, mobilya ve hurda çıktığını dile getiren heykeltıraş  Üstün, bu malzemeleri de atölyede kullandıklarının altını çizdi. Üstün, bir süre önce demir ve atık malzemelerden oluşan ve “Kuşlar serisi” adını verdikleri çalışmayı hayata geçirdiklerini belirtti. Hastanede bir diğer terapi yönteminin de müzik olduğunu kaydeden Üstün, “Bunun için demirden yine atık malzemelerle keman çalan bir adam heykeli yaptık. Bu heykeli yaparken ince demir parçaları, bisiklet zinciri ve hurda otomobil parçalarından faydalandık. Ortaya çok farklı, sanatsal değeri yüksek çalışmalar çıktı. Yine hastane bahçesinde yaptığımız çalışmalarda Selçuklu dönemini anlatan çift başlı Kartal rölyefi en çok ilgi gören  eserler arasında yer aldı” dedi. Üstün 2010 için geliştirilen projenin de Gılgamış Destanı’nı anlatan 60 metre çapında büyük rölyef olduğunu ve hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

ÖDÜL ALDILAR

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde oluşturulan sanat atölyesinin, Türkiye’de tek olma özelliği taşıdığını belirten Erdinç Üstün, “Bir çok özelliğimiz ile emsallerimiz içerisinde ön planda tutuluyoruz. Son olarak Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Kaliteli Rehabilitasyon ödülünü Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin elinden kaptı” diye konuştu.

TAM DESTEK

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer de heykeltıraş Erdinç Üstün yönetimindeki Sanat Atölyesi’nin faaliyetlerine tam destek verdiklerini dile getirerek, “Hastalarımızın özgüvenlerini artıran faaliyetlerde ortaya çok ciddi sanat eserleri çıkıyor” dedi.

Bu haber toplam 5125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.