1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İkametgah tarih oluyor - VİDEO -

İkametgah tarih oluyor - VİDEO -

Başbakan Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgeyle, kamu kurumlarında yapılan işlemlerde artık, ikametgáh belgesi ve nüfus cüzdan sureti istenmeyecek.

A+A-

 

Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Özkan, "Çok kazandığımız sanılıyor ama, devletin verdiği maaş net 280 YTL. Zorunlu Bağ-Kur’lu yapılıp ayrıca ayda en az 300 YTL prim ödüyoruz" dedi.

KAMU kurum ve kuruluşlarınca yürütülen iş ve işlemlerde, nüfus müdürlüklerinden veya yurttaşlardan yerleşim yeri ve diğer adres belgesi ile nüfus kayıt örneği istenmeyecek; bu belgeler ilgili kuruluş tarafından doğrudan Adrese Kayıt Sistemi’ne dayalı Kimlik Paylaşım Sistemi’nden (KPS) elde edilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan bu genelgeyle yurttaşlar muhtarlıktan ikametgáh belgesi almak zorunda kalmayacak ve bir yükün altından kurtulacak. Özel sektöre iş başvurularında ve bazı işlemlerde ise ikametgah belgesi alınmaya devam ediyor.

Onu yapma bunu yapma!

Bu uygulama; büyük şehirlerdeki yaklaşık bin muhtar dışında zaten zor şartlar altında olan onbinlerce muhtarı kara kara düşündürüyor. Ankara merkezli Türkiye Muhtar Dernekleri Federasyonu’nun Başkanı ve Adapazarı Geyve’ye bağlı Örencik Köyü’nün muhtarı Hüseyin Özkan, "Muhtarların çok yüksek paralar kazandığı sanılıyor ama, Türkiye genelindeki yaklaşık 35 bin köy muhtarı ile yaklaşık 17 bin mahalle muhtarı içinde, sadece büyük şehirlerdeki yaklaşık bin muhtar nispeten iyi para kazanır" dedi. "Onu yapma, bunu yapma ne yapacağız, nasıl para kazanacağız" diye soran Hüseyin Özkan, bugün Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Genel Müdürü ile görüşme yapacaklarını, bu görüşmeden önce net bir açıklama yapmak istemediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

Üzüm yiyemezsek

"Muhtarlar yıllarca sesini çıkarmamış. Mücadeleler verdik ama bugünlere geldikm. Bu iktidar da yaklaşık 6 yıldır her kesime yönelik yasalar çıkardı ama muhtarlar için bir şey yapmadı. Sıkıntılarımızı aktardık. Biz hep garip kaldık. Ama görülüyor ki, uysal davranmakla bir yere varamıyoruz. Biz üzüm yemek istiyoruz, bağcıyı dövmek değil. Baktık ki, üzüm yiyemeyeceğiz, bağcıyı döveceğiz. Ben federasyon başkanı olarak en önde yürümeye mecburum. Ben önde yürümezsem, arkadaşlar beni de ezer geçerler. Sokağa inmek bir seçenek. Önümüzdeki günlerde bu kararı alabiliriz, çünkü onbinlerce muhtar çok zor durumda. 52 bin 371 muhtarın sadece belki de bin tanesi iyi kazanıyor.

3 bin YTL kazanan az

"Günde ortalama 50 ikametgah verenin kazancı 3 bin YTL’yi geçebilir" diyen Özkan şşöyle konuştu: "Ama, 5 bin YTL’den fazla kazanan çıkmaz. Oysa onbinlece köy muhtarı ayda 280 YTL maaş alıyor ve çok az ikametgah belgesi veriyor. Hatta en düşük basamaktan, Bağ-Kur’a aylık en az 300 küsür YTL prim kesiliyor. Maaşın fazlası prime gidiyor. Bir muhtar arkadaşı ben uyardım, 4 yıl geriye dönük borcu çıktı. Benim ilçemde bir muhtar arkadaşın da 44 bin YTL Bağ-Kur prim borcu çıktı. Devlet 280 YTL maaş veriyor, re’sen sigortalı yapıyor. Yığılıyor borçlar. Bir yerde denge yoksa, byle çarpıklıklar ortaya çıkıyor."

Muhtarların kurtuluş formülü

TÜRKİYE Muhtar Dernekleri Federasyonu (MUDEF) Başkanı Hüseyin Özkan, kamu kurumlarının işlemlerinde ikametgah belgesi istenmeyecek olmasının onbinlerce muhtarı zor durumda bırakacağını bildirdi. Hüseyin Özkan, "Aldığımız maaş 280. Çok bereketli maaşmış! Ye ye bitmiyor... Sokağa da ineceğiz ama 7-8 maddelik bir öneri paketini İçişleri Bakanı’na ulaştırdık" dedi. Özkan, muhtarlara nefes aldırabilecek projesini açıkladı: "Posta İdaresi para tahsilatı yapıyor. Mahalle muhtarlıklarında bilgisayar altyapısı var. Posta İdaresi ile anlaşıp, onlar adına tahsilat yapabiliriz. Oraya gitmek için otobüse binecek, belki taksiye binecek hem zaman ham para kaybedecek. Oysa mahalle muhtarlığında bu işlemler yapılabilir" dedi.

Samanyoluhaber.com

Bu haber toplam 3006 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.