1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİK DESTEK

  3. Gece Korkuları Psikolojik Destek

Gece Korkuları Psikolojik Destek

Çocuklarda yaşanan ve başa çıkılması güç "Gece Korkuları" için psikolojik destek merkezi.APAMER Psikoloji. Alo Randevu: 0212 466 10 50 Bakırköy İstanbul

A+A-

GECE KORKULARI 


Normalde hemen hemen her çocuk gece korkularını ve korkulu rüyaları yaşar. Çocuğun yaşı büyüdükçe, gece korkuları da zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak zaman içerisinde nasıl olsa kendiliğinden geçer diyerek, çocuğun gece korkularını önemsememek de doğru bir yaklaşım değildir. Çocuğu doğru gözlemlemek, çocuk korkarak uyandığında, onun yanında uyuyana kadar beklemek, çocuğun gece korkularının nedenini araştırıp bulmak ve çocuğu olumsuz etkileyen bu nedenleri ortadan kaldırmak doğru yaklaşımlardır. Bütün bunlar yapıldığı halde çocuk anne-babanın yatağına gelmeyi alışkanlık haline getirmişse, kararlı olup onu yatağında uyumaya alıştırmalıdır.

Çocuk korkulu bir rüya sonunda uyandığında, anne-babasının sevgi dolu kucağında korunmanın yerini başka hiç bir şey tutamaz. Kabus dolu bir rüyadan gerçeğe dönebilmek için duyuları kullanmak en iyi yoldur.

Yatağın yanındaki tanıdık saatin sesini duymak ve onu kurmak, odanın kokusunu içimize çekmek, yatağın sıcaklığını bilinçli olarak fark etmek, yanında duran oyuncak hayvanları ya da bebekleri elleyerek yoklamak, sokağın ışığını fark etmek gibi...

Bütün bunlar yetmezse, kalkıp ışığı açmak, tuvalete gitmek, kabusu anne ya da babaya anlatmak, korkutan şeyin resmini yapmak da çocuğa iyi gelecektir. Çocuk en geç ertesi sabah kabusunu anlatabilmeli ve ebeveynlerinden, onların da bazen korkutucu rüyalar gördüklerini öğrenmelidir.

Gece Korkularının Nedenleri 

Özellikle okulöncesi çocuklarında sıklıkla rastlanan gece korkularına neden olan birkaç etken vardır.
Bu etkenler bulunup ortadan kaldırıldığında ve çocuğa doğru davranış biçimlerinde yaklaşıldığında, gece korkuları yerini korkusuz ve huzurlu uykulara bırakacaktır.

Anne-baba kavgaları; yapılan araştırmalara göre, aile içi huzursuzluklara tanık olan, anne-baba kavgaları arasında kalan küçük yaş çocuklarının gece korkularını yaşama oranları, huzurlu ailelerde büyüyen çocuklara göre daha fazla ve yoğun olmaktadır.

Ateşli hastalıklar; çocuklar ateşli hastalıkları geçirirken, fiziksel rahatsızlıkları nedeniyle gece korkularını yaşarlar. Kabus olarak da adlandırılan bu durum, çocuk iyileştiğinde kendiliğinden geçer. Ancak anne-baba, çocuk hastayken sürekli onu yataklarına aldılarsa , bu durum çocuğun hoşuna gidecek ve iyi olduktan sonra da onlarla yatmak isteyecektir. Çocuk hastayken, çocuğa onun odasında bakmak, geceleri korktuğunda hemen yanına gitmek, bu konuda koruyucu önlem olacaktır.Olumsuz yaşantılar; çocuğun yaşadığı olumsuz yaşantılar, çocuğun yanında anlatılan korku dolu öyküler, çocuğun geceleri korkuyla uyanmasına sebep olur. Komşuya giren hırsız öyküsünün çocuğun yanında anlatılması, geçirilen bir trafik kazası ya da diğer kaza olaylarının çocuk yanında anlatılması, çocuklarda gece korkularını artıran olumsuz yaşantılardır. Televizyonlardaki şiddet haberleri, korku filmleri, çocukları korkutacak nitelikteki çizgi film karakterleri de, çocukların gece korkmalarına neden olmaktadır. 

Ebeveynlerin çocuklarda yaşanan gece korkularıyla baş etmede uyguladıkları yöntemler çözüm üretmiyorsa ve korku durumu süreklilik arz ediyorsa travma konusunda uzmanlaşmış bir psikologla yada hekimle görüşmekte yarar vardır. 


Psikolojik Destek İçin Randevu Bilgileri


Randevu İletişim Bilgileri

APAMER - Aktüel Psikolojik Danışmanlık Merkezi 

Zuhuratbaba Mah. Akmescit sok. Çiğdem Apt. No:12 Daire:3

Yol Tarifi: Kurumumuz Zuhuratbaba Otıbüs durağına 100 m uzaklıktadır

Telefon No: 0212 466 10 50

www.apamer.com.tr 

Kroki



Daha Büyük Görüntüle

 

Bu haber toplam 11937 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.