1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Filistinli çocuk ölmekten korkuyor

Filistinli çocuk ölmekten korkuyor

İsrail’in saldırısı en çok çocukları etkiliyor. 11 yaşındaki Muhammed Ayyad, İsrail bombardımanı karşısında ‘Korkuyoruz..her an ölebiliriz’ diyor. Altı yaşındaki kardeşi Ahmed de korkudan altına işiyor

A+A-

AFP & RADİKAL - GAZZE - İsrail’in Gazze’deki saldırılarında ölen 16 yaşından küçük kurban sayısı 39’u bulurken her an tepelerine bomba düşeceği korkusuyla bekleyen çocuklar ciddi travma yaşıyor. 11 yaşındaki Muhammed Ayyad “Korkuyoruz... her an ölebiliriz” derken, altı yaşındaki kardeşi Ahmed’in korkudan altına işediğini söylüyor.

Gazze Topluluğu Akıl Sağlığı Programı’ndan Psikolog Samir Zagut, bombardıman ve ölümlerin çocuklarda deprasyon, uykusuzluk ve şizofreni gibi stres sonrası travmalara yol açtığını belirtirken, Gazzeli çocuklar hissiyatlarını AFP’yle paylaştı. Muhammed, evinin hemen dibindeki Hamas hükümet binalarına yönelik ağır bombardımanın etkisini üzerinden hâlâ atamamış. Tıpkı diğer Gazzeli çocuklar gibi. Muhammed ailesiyle bombardımana yakalandıkları anı şöyle anlattı: “Kent merkezi vurulurken büyük bir patlama işittik ve evimiz tozla doldu. Hemen bodruma koştuk. Altı yaşındaki kardeşim Ahmet pantolonunu ıslattı. Hepimiz korkuyoruz çünkü uçaklar her zaman tepemizde ve her an ölebiliriz.”

Çocuklar okul değil enkazda

Gazze’de okullar kapalı. Bu yüzden çocuklar vakitlerini İsrail’in yerle yeksan ettiği binaların enkazında geçiriyor. Ayyad’ın İsrail uçak ve helikoperleri havadayken sokağa çıkmanın tehlikeli olup olmadığı sorusuna yanıtı şu: “Evde de olsam sokakta da olsam aynı risk var.” İlk saldırıda erkek kardeşiyle birlikte dehşet içinde kalmış Muhammed Bessal adlı çocuk “Kırılan pencerelerden camlar kafamıza döküldü, elektrik gitti ve bağırmaya başladık. Annem gelip bize sarıldı” derken, 12 yaşındaki kardeşi Nidal hemen atılıyor: “Hâlâ korkuyoruz. Yahudiler zırdeli. Kimseyi umursamıyorlar, çocukları bile”
İyad Sayag adlı kadın ise bombardımanı ‘zelzeleye’ benzetip küçük çocuğunun her seferinde histeri nöbeti geçirdiğini anlatıyor. İnsanlar patlamalarda camlar kırılmasın diye ayazı yaşarken, çerçevelere naylon geçiren Abdülcelil Hatip, “Günlerdir uyuyamıyoruz” diyor. 29 yaşındaki öğretmen Sarah Radi’nin hissiyatı şöyle: “Hamas’ı yok ettiklerini söylüyorlar ama doğru değil. Filistin halkını imha etmek istiyorlar. Kadın ve çocuklar ne yaptı da evlerini yerle bir ediyorlar?”

Bu haber toplam 2396 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum