1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Dolar 2.30 TL'ye Dayandı

Dolar 2.30 TL'ye Dayandı

Küresel piyasalardaki Çin verileri kaynaklı riskten kaçış Merkez Bankası'nın izlediği para politikasının kurdaki artışı frenlemede yetersiz kalacağı endişeleri ve siyasi kaygılarla TL'ye sert yansıdı.

A+A-

Dolar/TL kuru bu sabah illikit piyasada 2.2905 ile sepet bazında TL ise 2.6963 ile tarihi rekorunu test etti. Dün akşam 2.1611/2.2620 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah 0908 itibariyle 2.2820/2.2830; sepet bazında TL 2.6814/2.6828 seviyesinde bulunuyor.

Çin'de açıklanan öncü veriye göre Aralık'ta 50.5 seviyesinde yer alan Markit/HSBC PMI Ocak'ta 49.6'ya düştü. Şanghay'da borsa endeksi yüzde 0.5 düşse de yatırımcılarda Merkez Bankası'nın piyasaya sağladığı nakit desteğinin rahatlığı devam etti. MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 1.1 düştü.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Çin'de açıklanan PMI verileri oldukça kötü, Asya piyasaları da aynı şekilde. Küresel piyasalarda hava kötü olunca bize de yansıması bilindik nedenlerden dolayı çok daha fazla oluyor" dedi.

Aynı bankacı, yükselişin hızlı olmasının sabah saatlerinde likiditenin oldukça düşük olmasının da etkili olduğunu söyledi.

Bankacılar 16 Aralık'a göre TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birilerinden yüzde 10 negatif ayrıştığına dikkat çekerken TCMB politikalarının daha orta-uzun vadede önemli değişiklikler getirme ihtimali olmakla birlikte kısa vadede mevcut endişeleri gidermeye yeterli olmadığını da belirttiler.

Para Politikası Kurulu'nun (PPK) dün açıkladığı ve piyasanın üstü kapalı faiz artışı olarak nitelendirdiği kararlarının etkisinin ancak uygulandıkça görülebilecek olmasının yarattığı belirsizlik TL'yi baskı altında tutmaya devam ediyor.

TCMB PPK kararının ardından dün yaptığı açıklama ile önümüzdeki hafta için ek sıkılaştırma uygulayacağını ilan ederken, açıklamada bu hafta bir sıkıştırma yapılıp yapılmayacağı ya da önümüzdeki döneme ilişkin bir detay yer almamaması endişeleri artırdı.

Bankacılar TCMB'nin yeni uygulamasının dünden başlayabileceğini ve ileri dönük bir yönlendirme içerek ayrıntıların dün yayımlanabileceğini öngörüyorlardı. Bu beklenti ile TL dün güne değer kazanarak başlamış ardından beklentinin gerçekleşmemesi ile sert değer kaybetmişti.

Tahvil bono piyasasında ise 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 10.22 seviyesindeydi. 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ise dün spot ve valörlü yüzde 10.19 seviyesinde gerçekleşti.

Bu haber toplam 3115 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.