1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Depresyon 3 yaşa kadar düştü

Depresyon 3 yaşa kadar düştü

ABD'li bilim insanları tespit etti: Üç yaş altındaki çocuklar bile depresyon yaşayabiliyor. Üstelik bu hal, kalıcı ya da sürekli tekrar eden bir boyutta da görülebiliyor

A+A-

ABD’deki Washington Üniversitesi bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre, üç yaş ve altındaki çocuklar bile depresyon yaşayabiliyor. Üstelik çocuklardaki depresyon sanıldığı gibi geçici bir ruh hali olmayıp tekrar eden veya uzun süren bir şekilde görülebiliyor.

Araştırmayı yürüten psikiyatr Dr. Joan Luby’ye göre, yakın zamana kadar altı yaşından küçük çocuklarda depresif bozukluk olabileceğine prim verilmiyordu. Luby, “Olamayacağı düşünülüyordu çünkü altı yaş altı duygusal anlamda bu deneyimi yaşayamayacak kadar toydur” diyor.

GEÇMİŞTE BİR TRAVMA

Daha önce yapılan bir araştırma, depresyonun ABD’de okul öncesi çağdaki çocukların yüzde 2’sini (yaklaşık 160 bin çocuk) etkilediğini göstermişti. Ancak bu kadar küçük yaştaki çocuklarda depresyonun, diğer çocuklar ve yetişkinlerdeki gibi kronik olup olmadığı bilinmiyordu.

Luby’nin araştırma ekibi üç-altı yaş aralığındaki 200 çocuğu iki yıl boyunca izledi. 75’ine majör depresyon tanısı konmuş olan çocuklar dört zihinsel sağlık testinden geçirildi. Baştan beri depresif durumda olan çocukların yüzde 64’ü, altı ay sonra hâlâ depresyondaydı. Yüzde 40’ıysa iki sene sonra da problem yaşamaya devam etti.

Toplamda yaklaşık yüzde 20’lik bir grubun testlerinde devam eden ya da dönüp tekrarlanan depresif sonuçlar görüldü.

Depresyon, daha çok annelerinde de depresyon ya da farklı ruhsal durum bozuklukları olan, başlarından anne ya da babanın ölmesi, cinsel tacize uğramış olmak gibi travmatik bir olay geçmiş çocuklarda görülüyor.

ABD’de Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü’nün desteğiyle yapılan ve sonuçları Archives of General Psychiatry dergisinde yayımlanan bu araştırmada, tartışmalı bir konu olan, çocuklarda depresyon tedavisinin incelenmediği de belirtildi.

OYUN KONUSU ÖLÜM

Konu hakkında çalışmalar yapan Duke Üniversitesi’nden psikiyatr Dr. Helen Egger da, okul öncesi dönemdeki çocuklarda ruhsal durumun çabuk değişmesi ve öfke nöbetlerinin mümkün olduğunu belirtirken, depresyondaki çocukların oynarken bile üzgün göründüğünü ve oyun konularının ölüm ya da diğer kasvetli mevzular olabileceğini söylüyor.

Dr. Egger, sürekli iştahsızlık, uyku problemleri, ısırma, tekme atma ve vurmayı içeren sık öfke nöbetlerinin de, muhtemel depresyonun belirtileri olabileceğini belirtiyor.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Luby de, çocukta depresyon göstergelerinden birinin de suçluluk duygusu olduğunun altını çizerek, örneğin depresyonda olan üç yaşında bir çocuğun kazara bir bardağı kırdıktan sonra annesine sürekli üzgün olduğunu söyleyebileceğini ve günlerce bu suçluluk duygusundan sıyrılamayabileceğini anlatıyor.

Bu haber toplam 2433 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.