1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bakan gizli çekime kızdı

Bakan gizli çekime kızdı

Sarah Ferguson’ın özürlü çocuklarla ilgili acı görüntüleri gizli çekimle gündeme getirmesi Bakan Çubukçu’yu üzdü:

A+A-

TARAF - Sarah Ferguson’ın özürlü çocuklarla ilgili acı görüntüleri gizli çekimle gündeme getirmesi Bakan Çubukçu’yu üzdü: Gizli çekim yanlıştı. Bakan Nimet Çubukçu York Düşesi’nin Saray Rehabilitasyon merkezinde gizli çekim yapmasının artniyetli olduğunu söyledi. Görüntülerin gerçek olması halinde gerekenin yapılacağını söyleyen Çubukçu “Ama gizli çekimi tasvip edemeyiz” dedi

Britanya tahtının veliahtı Prens Andrew’nun eski eşi Sarah Ferguson’un kılık değiştirerek Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) bağlı İstanbul’da Zeytinburnu ve Ankara’da Saray Rehabilitasyon Merkezi’nde gizli kamerayla çekim yapmasının ardından ortaya çıkan skandal görüntülere tepki yağdı.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu York Düşesi’nin yaklaşım tarzını “art niyetli ve küçümseyici” olarak nitelendirerek gizli çekimler hakkında inceleme başlattı.
Ferguson’un merkezlerde yaptığı gizli çekimlerin ‘art niyetli’ olduğunu bildiren Çubukçu açıklamasında, şunları kaydetti:

“CEZALANDIRILACAKLAR” •
“Haberlere konu olan ve SHÇEK’e bağlı kurumlarda yaşanan her türlü insan hakkı ihlali, görevi kötüye kullanma ve kurumlarda kalan kişilere yönelik kötü muameleler için gerekli idari soruşturmalar başlatılmıştır. Kamuoyunun bakıma muhtaç kişilere yapılan kötü muameleye neden olanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır. İki kurumumuz ne kimseden gizlenmiş ne ziyareti yasaklanmış kurumlardır. Ankara Saray Rehabilitasyon Merkezi yabancı misyon şeflerinin ve Büyükelçi eşlerinin sık sık ziyaret ettikleri, çok sayıda sivil toplum örgütünün gözetiminde olan bir kurumdur. Buna rağmen söz konusu haber, her iki kurumu da esrarengiz, bilinmeyen kurumlar şeklinde sunmuştur.

“İZİNSİZ GİRDİ” •
Sayın Sarah Ferguson’un, Türkiye AB İlerleme Raporu’nun açıklanacağı bir dönemde; AB’ye üyeliğinize karşı çıkmasından, ‘İstanbul’a turist olarak gitmeyin’ çağrısına kadar Türkiye’yi karalama kampanyasının içinde bırakmaya çalıştığı bu olayda, art niyetli olduğu aşikardır. Ferguson, kurumlarımıza izinsiz girmiştir, ülkesinde yasak olan gizli kamera çekimlerini, oryantalist bir bakış açısıyla Türkiye’de yapmıştır. ”

ŞEKLİNE TAKILDI •
Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise, York Düşesi Ferguson’un, Türkiye’deki yetimhanelerde kılık değiştirerek yaptığı araştırmalara ilişkin, “Grüntüler teyide muhtaç. Haberlerin hazırlanışı doğruysa bunlar bizim tasvip edeceğimiz yaklaşımlar değildir” dedi.
Annesi Sarah Ferguson ile birlikte merkezleri gezen Prenses Eugenie (18) ise, “Bu kozmopolitan şehrin kargaşasında ve turistlerin için popüler mekanlarda böyle yerlerin var olmasını anlamak zor. Gözlerim açıldı” dedi.

“İSTİFA ETMEM LAZIM” •
Bunun yanı sıra Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi’nin (RUHİSAK) hak ihlallerini dile getirdiği projesine Özürlüler Daire Başkanı Avni Özkaya yanıt verdi. Özkaya, “Bu rapora göre istifa etmem lazım. Ama 250 sayfalık bu raporun 150’sinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Oturup 150 sayfaya tek tek tekzip yazarım. Bu zaman kaybı olur” dedi. Özkaya, merkezlerde hak ihlallerinin olmadığını savundu.

RUHİSAK YAPILAN İHLALLERİNİ BİR BİR SIRALAMIŞTI • Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi, sosyal hizmet merkezleri ile ilgili raporunu geçtiğimiz hafta açıklamıştı. Proje kapsamında altı rehabilitasyon merkezini gezen Girişim, Saray Rehabilitasyon Merkezi’ndeki hak ihlallerini gündeme getirmişti. Gözlemciler, Saray Rehabilitasyon Merkezi’nin kapasitesinin üstünde hizmet vermeye çalıştığı ve bu nedenle de bir yatakta iki kişinin yattığını; zihinsel engelli çocukların bakımsızlık sonucu yatağa bağımlı hale geldiği ve hastane personelinin çocukların ellerine plastik şişe bağladığını; hemşirelerin çalışma saati bittiğinde sırası gelmeyen bebeklerin açlığa terk edildiğini; ağır zihinsel engelli çocukların vücutlarının, kol ve bacaklarının ya da iple bağlandığını; kurumdaki en yaygın ölüm nedeni de epileptik nöbetler olduğunu; bir yandan da sözel şiddete maruz kalan çocukların hiçbir psikiyatri uzmanı tarafından tedavi edilmediğini ve hatta cinsel istimara uğradıklarını belirlemişti.

Bu haber toplam 3347 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.