1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Aşırı Nefretin sırrını çözmek istiyor

Aşırı Nefretin sırrını çözmek istiyor

Washington'da Gonzaga Üniversitesi akademisyeni Jim Mohr, insanların birbirinden neden nefret ettiğini araştırmak üzere bir enstitü kurdu.

A+A-

Nefret denildiğinde şu sorular yıllardır sorulur ve yanıtları aranır: Naziler neden Yahudilerden nefret ediyor? Hutular neden Tutular'dan nefret ediyor?

Nefret hemen her yerde var ancak karşılıklı beslenen nefret hissi bugüne kadar detaylı olarak araştırılmadı. Jim Mohr da bu hissi ve kökenini araştırmak için Nefrete Karşı Araştırma Enstitüsü'nü kurdu.

Mohr'un yanıtını aradığı soru "Nefreti tetikleyen nedir" sorusu. Bir mağara adamının diğerine yan gözle bakmasıyla başladığı düşünülen nefret için Mohr, bu enstitüyü 10 yıl önce siyah öğrencilere gönderilen ırkçı nerfet mektuplarından sonra kurmaya karar vermiş.

O günden bu yana Nefret Çalışmaları yürüten Mohr, seminerler düzenleyip konferanslar vermiş.

Mohr, diğer üniversitelerinin de kendisinin izinden gidip nefret araştırmaları yapmalarını umut ediyor. Bu çabaya destek verenlerden New York Yahudi Toplumu üyesi Ken Stern, "Nefrete mantıki açıdan yaklaşmak istiyoruz," yorumunu yapıyor.

Nefretle ilgili bugüne kadar pek çok felsefeci önemli tanımlar yaptı. Basketbol takımıyla tanınan Gonzaga üniversitesi ise meseleyi bilimsel olarak ele aldı ve bir sınıf oluşturup 5 profesörle birlikte farklı disiplinlere göre nefreti anlamaya çalıştı.

Bu sınıfa devam eden öğrencilerden Kayla De Los Reyes, çalışmaların kendisine hem ümit hem de korku verdiğini belirtiyor.

Reyes, "Nefret insan duygusunun bir parçası. Herkes farklı ölçülerde bir diğerine karşı bu hissi taşıyor. Önemli olan onu nasıl kontrol edeceğinizi bilmektir," diye konuşuyor.

Mohr ise, nefrete odaklanabilmek için farklı disiplinlerden, tarih, psikoloji, dini çalışmalar, antropoloji ve politik bilim gibi, bir akademi evi oluşturmayı hedefliyor.

(Turkishny-Gülten Sarı)

Bu haber toplam 4644 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.