1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ABD askerlerini stres öldürüyor

ABD askerlerini stres öldürüyor

Amerikan ordusu tarafından hazırlanan bir rapor, Irak'taki askerler için stres ve aileleri ile bağlantılı olan rahatsızlıklarının "savaştıkları düşmandan daha tehlikeli" olduğunu ortaya koydu

A+A-

SAMANYOLUHABER.COM - Ordu tarafından hazırlanan raporda Irak ve Afganistan'daki savaşların, askerler arasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) olarak bilinen rahatsızlığı artırdığı belirtildi. Bu hastalığın ise intihar ve aile içerisinde boşanmalara yol açtığı kaydedildi.

Amerikan ordusunun resmi internet sitesinde de yayınlanan raporda Irak'taki Amerikan askerlerinin neredeyse 5'te birinin PTSD rahatsızlığına yakalandığı belirtiliyor. Ayrıca Irak ve Afganistan'da PTSD vakalarının özellikle 2007 yılında yüzde 50 arttığına dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca ırak'ta görev yapan askerlerden en az yüzde 20'sinin evliliği ile ilgili sorun yaşadığı vurgulanıyor.

Raporu hazırlayan uzmanlardan askeri psikiyatrisi Albay Elspeth Cameron-Ritchie, "Tekrar tekrar savaşa gönderilme ve uzun süreli görevlendirmelerin de dahil olduğu savaş stresinin, askerlerimiz ve aileleri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu biliyoruz" dedi. ABD'nin Maryland'daki Fort Detrick üssünde görev yapan Cameron, "Askerlerin görev süresi uzadıkça PTSD vakaları da artıyor. Bu yüzden üslerimize askerlerin görev süresinin kısaltılması yönünde bir rapor sunduk" diye konuştu. Cameron, PTSD'yi önlemeye ve iyileştirmeye yönelik çalışmalarda bulunduklarını ve bunun çin kurulan programlarda çok sayıda psikolog, sosyal ve ruhsal sağlık ekibi ile birlikte çalıştıklarını ekledi.

Bush yönetimi, 2007 yılı başında askerlerin Irak'ta görev yapma sürelerini 15 aydan 12 aya düşürmüştü.

Askerler arasında artan intihar ve boşanma vakaları, ABD ordusunu asıl endişelendiren konu olarak dikkat çekiyor. Mayıs ayında hazırlanan başka bir raporda da Irak ve Afganistan'daki intihar vakalarının, ordudaki normal orandan çok yüksek olduğu belirtilmişti. Öte yandan orduda görev yapan askerlerin aileleri açısından sorun yaşadığı ve boşanma oranının 2001 yılından bu yana yüzde 2,1 artarak 2008 yılında yüzde 3,5'e yükseldiği kaydedilmişti.

"ANNE BEN DÜŞMANDAN DEĞİL, GENÇ ASKERLERDEN KORKUYORUM"

Bağımsız kaynaklara göre ise Irak'ta ölen 4 bin 490 Amerikalı askerden yüzde 19'luk kesimi oluşturan 892 asker, düşman ateşiyle ölmedi. Buna benzer son vaka ise 14 Eylül'de yaşandı. Irak'ta görev yapan 39 yaşındaki Çavuş Joseph Bozicevih, kendisini fırçalamalarına dayanamayarak iki çavuşu silahıyla öldürdü. Konuyla ilgili bir soruşturma başlatılırken, Çavuş Bozicevich'in üvey annesi Maxine Mathis ise Amerikan medyasına açıklamasında oğlunun bu olay yaşanmadan önce kendisiyle konuştuğunu ve savaşın genç askerleri olumsuz etkilediğini söylediğini belirtti. Mathis, oğlunun "Anne, ben düşmandan korkmuyorum. Buradaki genç askerlerden korkuyorum. Çünkü onlar çok gergin ve ateş etmekte çok acele ediyorlar." dediğini aktardı.

Bu haber toplam 1990 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.