1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü mü?

10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü mü?

10 Mayıs dünya psikologlar günü mü?... Aktüel Psikoloji olarak yaptığımız ön araştırmada dünyada böyle bir günün kutlandığına dair yeterli veriye ulaşamadık. Ayrıntılar için tıklayınız

A+A-

Maruf BEÇENE / Aktüel Psikoloji


10 Mayıs'ın dünya psikologlar günü olduğu ifade ediliyor... Ancak Aktüel Psikoloji olarak yaptığımız ön araştırmada dünyada böyle bir günün kutlandığına dair yeterli veriye ulaşamadık. Her sene küçük çaplı bir takım etkinlikler dışında bugüne atfedilen kurumsal yada olgusal bir anlam henüz yok. Dünya'nın önde gelen psikoloji kurumlarının web sitelerinde bugüne dair herhangi bir kutlama metni veya bildirisine rastlayamadık. 

Türk Psikologlar Derneği Açıklaması

Türk Psikologlar Derneği bu yıl konuyla ilgili resmi web sitesinden herhangi bir açıklama yapmazken sadece Twitter üzerinden kutlama yayımladı.


 

Önceki yıllarda 10 Mayıs tarihiyle ilgili resmi web sitesinde şu açıklamaya yer vermişti:

10-mayis.jpg

10 Mayıs Günü Psikologlar Günü mü? 

Yaptığımız ön araştırmada, psikoloji meslek sorunlarının tartışıldığı Türkiye merkezli bir organizasyonda 10 Mayıs gününün Dünya psikologlar günü olarak kutlanmasının teklif edildiği ancak henüz bu çağrının karşılık bulmadığını tespit ettik. Bununla beraber Google arama moturunda da 10 Mayıs'la ilgili yeterli ve güvenilir bilgi henüz yok. Popüler sözlüklerde de 10 Mayıs Gününü Psikologlar Günü olarak ele alan çok anlamlı içeriklere rastlayamadık.

KAMU KURUMLARI PSİKOLOGLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

Özellikle İl Sağlık Müdürlükleri resmi Twitter hesaplarından psikologlar gününü kutladı. Kurumların resmi hesaplarından kutlama mesajlarının yayımlanması 10 Mayıs'ın gelecekte daha organize bir şekilde Psikologlar günü olarak kabul edilmesi açısından önemli paylaşımlar olarak kabul edilmektedir.



Dünya Psikologlar Günü adında bir gün olmasa da BM bünyesinde kesinleşmiş özel  bir günü ilan edilmemiş olsa da Dünya Psikoloji Günü adı altında bir takım sempozyum ve çalıştaylar yapılmaktadır. Nitekim 11. Dünya Psikoloji Günü etkinliği 12 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirildi. ayrıntılı bilgi için: https://www.unpsychologyday.com/

BM nezdinde düzenlenen "Dünya Psikoloji Günü" şimdiye kadar aşağıdaki temalar alındı:

  • 2018: İklim Değişikliği:  Etkileri Azaltma ve Adaptasyonu Teşvik Eden Psikolojik Müdahaleler
  • 2017: 21. Yüzyılda Zindeliğin Desteklenmesi
  • 2016: Güvenlik Açığından Esnekliğe
  • 2015: Ülkeler Arası ve Ülkeler Arasında Sağlık Eşitsizliklerinin Azaltılması
  • 2014: Psikolojinin Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine Katkısı
  • 2013: Küresel Bağlamda Psikoloji ve Şiddet
  • 2012: Savunmasız insanlar için insan hakları
  • 2011: Onlara Ulaşın, Öğretin
  • 2010: Barış ve İnsan Hakları için Müzakereler
  • 2008: BM Küresel Gündemiyle İlgili Psikoloji ve Sosyal Adalet
  • 2007: Psikoloji ve Afet Yanıtı

Dünya Psikoloji Günü ile ilgili diğer bilgiler tıklayınız: http://www.apa.org/international/united-nations/psych-day.aspx

Etkinliklerin içeriğinden de anlaşılacağı üzere genellikle 20-30 Nisan tarihleri arasında "Dünya Psikoloji Günü" kutlanmaktadır. Bu veriler esas alındığında küresel anlamda önümüzdeki yıllarda Nisan ayının son haftasının "Dünya Psikoloji Haftası" olarak kutlanılması olasılığı vardır. 


Sponsor Bağlantı

10 MAYIS PSİKOLOGLAR GÜNÜ KAMPANYASI

Psikoloji konulu seçili ürünlerde %67'e varan özel indirimler.

Kampanyanın ayrıntıları için: http://www.psikolojistore.com/kampanyalar


 

Ülkemizde özelikle psikoloji öğrencileri tarafından fiili olarak benimsenmiş olan 10 Mayıs tarihiyle ilgili dünyada böyle bir kutlama yapılmamaktadır.

Ruh Sağlığı Yasasının olmayışına vurgu yapılan etkinliklerde, özellikle psikoloji biliminin yasasızlığa bağlı olarak suistimal hatta mesleki istismara varacak düzeyde hasar aldığı ifade ediliyor.

10 Mayıs tarihiyle ilgili üniversitelerin psikoloji bölümlerinden de şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. 

10 Mayıs'ın Psikologlar günü olmasının niceliği, niteliği veya resmi karşılığı ne olursa olsun bu tarihin özellikle psikoloji öğrencileri tarafından fiili bir benimsenmişliği var. Reel pratiği gittikçe güçlenen bir gün. Özellikle ruh sağlığı yasasına yönelik vurguların bugün aracılığıyla daha gür bir biçimde ifade edilmesi bugünün önemli işlevlerinden biridir.

Bu sene de geçen sene olduğu gibi 10 Mayıs Psikologlar günü ile ilgili  kutlama mesajı sadece Kıbrıs Psikologlar Derneği ve Kıbrıs Bağımsız Psikologlar İnsiyatifi'nden geldi. BRTK'da yer alan habere göre Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği ve Kıbrıs Bağımsız Psikologlar İnsiyatifi 10 Mayıs Psikologlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Konuyla ilgili ulusal basından NTV, uzman açıklamalarına yer vererek 10 Mayıs Psikologla gününe vurgu yapan bir haber yayımladı... Devamı

Bugüne psikologlar günü gözüyle bakan herkesin günün kutluyoruz. 


 

Bu haber toplam 58802 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum