1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Uyku duyguları işlemeye nasıl yardımcı olur?

Uyku duyguları işlemeye nasıl yardımcı olur?

Bern Üniversitesi Hastanesi'ndeki araştırmacılar, beynin, olumlu duyguların depolanmasını pekiştirirken olumsuz duyguların konsolidasyonunu bastırmak için rüya uykusu sırasında duyguları nasıl öncelediğini belirlediler.

A+A-

Hızlı göz hareketi (REM veya paradoksal) uykusu, rüyaların çoğunun yoğun duygusal içeriklerle birlikte gerçekleştiği benzersiz ve gizemli bir uyku halidir. Bu duyguların nasıl ve neden yeniden etkinleştirildiği belirsizdir. Prefrontal korteks, uyanıklık sırasında bu duyguların çoğunu bütünleştirir, ancak REM uykusu sırasında paradoksal olarak hareketsiz görünür. Bern Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Departmanından (DBMR) ve Inselspital, University Hospital Nöroloji Departmanından Prof. Antoine Adamantidis, “Amacımız böyle şaşırtıcı bir olgunun altında yatan mekanizmayı ve işlevlerini anlamaktı” diyor.

Duyguları işlemek, özellikle tehlike ve güvenlik arasında ayrım yapmak, hayvanların hayatta kalması için kritik öneme sahiptir. İnsanlarda, korku tepkileri ve kaygı durumları gibi aşırı derecede olumsuz duygular, Travma Sonrası Stres Bozuklukları (PTSD) gibi patolojik durumlara yol açar. Avrupa'da, nüfusun kabaca %15'i sürekli kaygı ve ağır akıl hastalığından etkileniyor. Antoine Adamantidis başkanlığındaki araştırma grubu, REM uykusu sırasında beynin olumlu duyguları güçlendirmeye ve güçlü olumsuz ya da travmatik duyguları zayıflatmaya nasıl yardımcı olduğuna dair bilgiler sağlıyor. Bu çalışma Science dergisinde yayınlandı .

Çift mekanizma

Araştırmacılar önce fareleri, güvenlikle ilişkili işitsel uyaranları ve tehlikeyle ilişkili diğerlerini (korkunç uyaranlar) tanımaya şartlandırdı. Farelerin beynindeki nöronların aktivitesi daha sonra uyku-uyanıklık döngüleri sırasında kaydedildi. Bu şekilde, araştırmacılar bir hücrenin farklı alanlarını haritalayabildiler ve REM uykusu sırasında duygusal anıların nasıl dönüştürüldüğünü belirleyebildiler.

Nöronlar, dendritlerden (girişler) gelen bilgileri birleştiren ve aksonları (çıkışları) aracılığıyla diğer nöronlara sinyaller gönderen bir hücre gövdesinden (soma) oluşur. Elde edilen sonuçlar, hücre somalarının dendritleri aktive olurken sessiz kaldıklarını göstermiştir. Adamantidis, "Bu, iki hücresel bölmenin, diğer bir deyişle soma derin uykuda ve dendritlerin tamamen uyanık olması anlamına gelir," diye açıklıyor. Bu ayrıştırma önemlidir çünkü dendritlerin güçlü aktivitesi hem tehlike hem de güvenlik duygularının kodlanmasına izin verirken, soma'nın engellemeleri REM uykusu sırasında devrenin çıkışını tamamen bloke eder. Başka bir deyişle, beyin, dendritlerde güvenlik ve tehlike ayrımını destekler, ancak duyguya, özellikle tehlikeye aşırı tepkiyi engeller.

Hayatta kalma avantajı

Araştırmacılara göre, her iki mekanizmanın bir arada bulunması, organizmaların kararlılığı ve hayatta kalması için faydalıdır: DBMR'den Mattia Aime, "Bu çift yönlü mekanizma, tehlikeli ve güvenli sinyaller arasındaki ayrımı optimize etmek için esastır" diyor. çalışma. İnsanlarda bu ayrımcılık eksikse ve aşırı korku tepkileri oluşuyorsa bu durum anksiyete bozukluklarına yol açabilir. Bulgular, özellikle travmanın her gün uyku sırasında prefrontal kortekste aşırı konsolide olduğu travma sonrası stres bozuklukları gibi patolojik durumlarla ilgilidir.

Uyku ilacı için atılım

Bu bulgular, insanlarda uyku sırasında duyguların işlenmesinin daha iyi anlaşılmasının yolunu açıyor ve Travma Sonrası Stres Bozuklukları (PTSD) ve erken uykuya bağlı konsolidasyonları gibi travmatik anıların uyumsuz işlenmesini tedavi etmek için terapötik hedefler için yeni perspektifler açıyor. Uyku sırasında bu somatodendritik ayrışmaya yol açabilecek ek akut veya kronik zihinsel sağlık sorunları arasında akut ve kronik stres, anksiyete, depresyon, panik ve hatta anhedoni, zevk hissetmeme yer alır. Uyku araştırması ve uyku tıbbı, uzun süredir Bern Üniversitesi ve Inselspital, Bern Üniversite Hastanesi'nin araştırma odağı olmuştur. Adamantidis, "Bulgularımızın sadece hastaların değil, aynı zamanda geniş halkın da ilgisini çekeceğini umuyoruz" diyor.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220513113237.htm

Bu haber toplam 2023 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler