1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Yeterince Uyumayan Gençlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeterince Uyumayan Gençlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Modern yaşam hayatımıza avantajlar getirse de kimi noktalarda acımasız olumsuzlukların kaynağı olabiliyor. Bunların başında gençler için hayati bir konu olan uyku düzeni...

A+A-

- Gençlerin geç kalkma ve geç uyanma olasılığı daha yüksektir.
- Akademik ve sosyal baskılarla birleşen teknoloji, çoğu gencin uykusuz kalmasına neden oluyor.
- Yeterince uyuyamayan gençler sağlık sorunları yaşar.
- Gençlerin daha fazla uyumasına yardımcı olmak için ebeveynlerin atabileceği adımlar vardır.

Yeni başlayanlar için, modern teknolojiden (telefonlar, bilgisayarlar, tabletler ve TV'ler) yayılan mavi ışığın sirkadiyen ritimlerimizi bozduğu ve bizi uyanık tuttuğu kanıtlanmıştır. Bu, her yaştan insan için geçerli olsa da, hem hayvanlarda hem de insanlarda yapılan araştırmalar , ergenlerin diğer yaşlardaki insanlara kıyasla mavi ışıktan daha fazla etkilendiğini bulmuştur.

Gece yarısı uyanık bir genci gördüğünüzde, onun ne yaptığını düşünüyorsunuz? Büyük olasılıkla bir film izliyor, video oyunları oynuyor veya arkadaşlarıylamesajlaşıyor... daha sonra uykuya dalmayı daha da zorlaştıracak başka uğraşlar... Yaz aylarında, bu pek önemli değil çünkü çoğu genç geç uyuyabilir. Ancak okul yılı başladığında, uyku bozukluğunun “mükemmel fırtınası” başlar.

ABD'deki orta ve liselerin çoğu sabah erkenden başlıyor ve bu da onları ergenlerin normal sirkadiyen ritimleriyle uyumsuz hale getiriyor. Ulusal Uyku Vakfı , öğrencilere daha sonra uyuma fırsatı vermek için ortaokul ve liselerin derslere sabah 8:30'dan önce başlamamasını tavsiye ediyor.

Artan akademik ve sosyal baskılar (ki bunlar daha da fazla teknoloji kullanımını gerektirir) soruna çözüm bulmak yerine sorunun büyümesine katkıda bulunur ve gençlerin yeterince uyumasını zorlaştırır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 2019'da ABD'li lise öğrencilerinin yalnızca yüzde 22'si her gece en az sekiz saat uyuduğunu bildirdi; bu oran 2007'de yüzde 31'e düştü.

"gençler için yorgunluk önemli değil" diyebilirsiniz, ancak kanıtlar yeterli uyku almanın gençlerin genel sağlığı için gerekli olduğunu gösteriyor. Sistematik incelemeler , gençlikteki uyku bozukluklarının depresyon , duygusal tepkisellik, obezite ve risk alma davranışları ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Uyku, öğrenmeyi ve hafızayı destekler ; Yeterince uyumamak okulda konsantre olmayı ve öğrenmeyi zorlaştırır.

Bir gencin ebeveyniyseniz, yardım etmek için atabileceğiniz adımlar vardır. 103 çalışmanın sistematik bir incelemesi , ebeveynlerin yapabileceği üç ana eyleme vurgu yapıyor:

  • Cihazları belirli bir saatte kapatmak veya belirli bir saatte yatmaya hazırlanmak gibi bazı uyku vakti kuralları belirleyin.
  • Yatmadan bir saat önce ekranlardan kaçınmak ve her gece tutarlı bir saatte yatmak gibi sağlıklı uyku alışkanlıklarını kendiniz uygulayın.
  • Çocuğunuzla sıcak, sevecen bir ilişki geliştirin ve onu üretken ve ilgi çekici etkinliklere katılmaya teşvik edin.

Ana Mesaj: Biyolojik değişikliklerin ve sosyal baskıların bir araya gelmesi nedeniyle, çoğu genç yeterince uyuyamaz - zihinsel ve fiziksel sağlıklarını aşındırabilecek bir sorun. Akşamları cihazları kapatmak ve bir aile olarak sağlıklı uyku alışkanlıkları uygulamak gibi, ebeveynlerin gençler için daha iyi uykuyu teşvik etmek için atabileceği adımlar vardır.


SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN ÖNERİLER

Uyku Rutininizi Oluşturun

Özellikle içinde bulunduğumuz karantina sürecinde, her ne kadar gündelik rutin değişmiş olsa da, uyuma ve uyanma saatlerinin mümkün olduğunca düzenli olması önem taşıyor. Bu sayede biyolojik ritmin bozulması da önlenebiliyor. Her sabah aynı saatlerde uyanmak uykuyu düzenlemek için kullanılacak iyi bir diğer yöntem.

Gündüz Değil Gece Uyuyun, Şekerleme Yapmayın

Gündüz uykusunun hiçbir şekilde gece uykusuyla aynı olmadığını söyleyen uzmanımız “Uyku gece uyunmalıdır, gün aydınlandıktan sonra da uyanmak, kesinlikle çok geç kalkmamak gerekir. Gündüz uyuduğunuz iki saat uyku ile gece uyuduğunuz iki saat uyku aynı değildir, gündüz uykusu kişiyi net olarak dinlendiremez” dedi. Gündüz uzun süreli uyunmamalıdır. Eğer karşı konulamaz şekilde uyku gelirse günde bir kez ve 20 dakikadan az süreyle uyunmalıdır, bu tazelenme yapar. Daha uzun süren uykular sersemlik oluşturabilir. Gündüz saat üçten sonra şekerleme yapılmamalıdır.” diye konuştu.

Yatma Saatine Yakın Egzersiz Yapmayın

Yorulmayan veya egzersiz yapmayan kimseler geceleri uykuya dalmada güçlük yaşayabiliyor. Düzenli egzersiz ise insanların daha iyi uyumasını sağlıyor. Ancak egzersiz yapmak için en iyi zamanı tespit etmek gerekiyor. Yatma vakti ile egzersiz arasında en az iki saat bırakılması ve egzersizin öğleden sonra ya da akşam erken saatlerde yapılması gerekiyor. Sabah çok erken saatlerde yapılan spor da uygun değil.

Uyku Hijyenini Sağlayın

Yatak odasının ısısından, kullanılan ışığa kadar birçok ayrıntının uyku hijyenini bozacağı için uyumayı zorlaştıracağını anlatan uzmanımız şu bilgileri verdi: “Yatak odası mümkün olduğunca sessiz olmalı, ışık gözler kapalı olsa da fark edilir ve uykuyu bozabilir, bu nedenle yatak odasının perdeleri kalın ve ışık geçirmez olmalı, televizyon ya da bilgisayar bulundurulmamalıdır. Cep telefonları yatakta kullanılmamalıdır.”

Uykunun Gelmesini Yatakta Beklemeyin

Uykuyu beklerken yatakta uzun süre kalınması uyumayı zorlaştırıyor. Bu nedenle sadece uyku geldiğinde yatağa girilmeli. Eğer 20 dakika içinde uykuya dalınamazsa yataktan çıkılmalı ve heyecanlı olmayan bir kitap okumak, sakin bir müzik dinlemek gibi pasif bir aktivite yapılarak uykunun gelmesi yatak dışında beklenmeli.

Yatmadan Önce Yediklerinize Dikkat Edin

Yatağa hem çok aç gidilmemesi hem de yatma vaktine yakın saatlerde ağır yemeklerin yenmemesi gerektiğini söyleyen uzmanımız şunları ekledi: “Uyumak istediğiniz saatten en az 3 saat önce yeme bırakılmalıdır ve akşamları hafif şeyler yenmelidir. Uyuyamadığınızda oyalanmak için bir şeyler yenmemelidir. Ek olarak akşam saatlerinde uyku kalitesini bozacak yiyecek ve içeceklerden (mide ekşimesi veya gaz yapan yiyecekler, çay, kahve, enerji içecekleri gibi uyku kaçıran maddeler barındıran içeceklerden) uzak durulmalıdır.”

Bu haber toplam 2790 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler