1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Üniversite Kontenjanları Artıyor

Üniversite Kontenjanları Artıyor

YÖK, üniversite kontenjanlarında büyük artışa gitti. 4 yıllık lisans programlarının kontenjanları 42 bin artarken ön lisans programlarında da 40 bin artışın olduğu öğrenildi...

A+A-

AKŞAM - Kontenjan artış kararı 9’ karşı 11 oy ile alındı. İlahiyat fakültelerinde 800’ü bulan kontenjanlar ise iki kattan fazla arttırılarak, 1600’ün üzerine çıkarıldığı öğrenildi. Tıp fakültelerinin de içinde bulunduğu sağlık bilimleri alanında yaklaşık 5 bin olan kontenjanların 1300 daha arttırıldığı ifade edildi. YÖK’ün açıklamasında, 1996-2007 yılları arasında üniversitelerde öğretim elemanı sayısının yüzde 95 artmasına karşın lisans programlarındaki öğrenci sayısının yüzde 40 bile artmadığı ifade edilerek, “Lisans düzeyinde 2007’de açık olan programlarda yaklaşık 130 bin olan öğrenci kontenjanı bu yıl yaklaşık 154 bin olmuştur. Lisans düzeyindeki ikinci öğretim programlarında 33 bin olan öğrenci kontenjanı bu yıl 51 bine (Yaklaşık yüzde 55) yükselmiştir” denildi.

İKİNCİ ÖĞRETİME yüzde 55

2 yıllık ön lisans programlarına da yüzde 20 artış yapıldığı öğrenilirken, 195 bin olan öğrenci sayısının 40 bin artarak 235 bine ulaştığı bildirildi. YÖK’ün açıklamasında ilahiyat fakülteleri ile ilgili rakam verilmezken, “Artış miktarı üniversitelerin önerileri doğrultusunda belirlenmiştir. Kontenjan artışlarının öğretim elemanı sayısındaki artış, üniversitelerin talepleri, yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulan alanlar, bilimsel üretim faktörlerine göre yapılmıştır” denildi. AKŞAM’ın edindiği bilgiye göre, ilahiyat fakültelerinin yaklaşık 800 kontenjanı, 2 katın üzerinde artış yapılarak bin 600’e yükseldi. Toplantıda İlahiyat fakülteleri kontenjanlarının 3 kat artırılarak 2 bin 700’e çıkarılmak istendiği, ancak bazı YÖK üyelerinin buna “Bu kadar din adamına ihtiyaç yok” diyerek tepki gösterdiği öğrenildi. Tartışmaların yaşandığı kurulda, ilahiyat fakültelerinin kontenjanlarında yüzde 100’ün üzerinde artış yapılması, 9’a karşı 11 oyla karar verildi. Toplantının ardından YÖK’ün muhalif kanadını oluşturan Prof. Dr. Fikret Şenses, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Nemci Yüzbaşıoğlu, Bülent Serim, Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Atilla Eriş, Prof. Dr. Engin Ataç ve Prof. Dr. İsa Eşme imzası ile verilen karşı oy yazısında “Kontenjanlarının artırılması kararı, son birkaç yıl içinde çok sayıda yeni üniversite kurulması kararı gibi herhangi bir plana ve programa dayanmamaktadır” denildi.

Bu haber toplam 4329 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.