1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Tarihi Notre Dame Katedrali'nde yangın

Tarihi Notre Dame Katedrali'nde yangın

Fransa'nın başkenti Paris'te 850 yıllık tarihi Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı, Katedralin çatısının tamamı çöktüğü ve kulenin yıkıldığı açıklandı. Yangın 8,5 saat sonra söndürüldü.

A+A-

Fransa saati ile 18:30 sularında başlayan yangına katedralde yapılan bakım ve onarım çalışmalarının sebep olduğu belirtiliyor. Tarihi katedralin çatı katında çıktığı belirtilen yangın sırasında katedralin kulesi ve çatısı çöktü.

Yerel saatle 18.50'de başlayan yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.

Yangının sebebi bilinmese de itfaiye yetkilileri alevlerin, "muhtemelen" 6 milyon euroluk renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti.

Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapının büyük ölçüde zarar görmesi, Fransızlar kadar diğer Avrupalıları da üzdü.


1-015.gif


Fransa'nın milyarder Pinault ailesi, yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon euro bağış yapacağını duyurdu.

Paris Savcılığından yapılan açıklamada ise katedralin, "yangınla istemsiz şekilde yıkılması" gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı, soruşturmanın adli polis tarafından yürütüleceği bildirildi.

Fransa'da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfından yapılan açıklamada, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı belirtildi.

İtfaiye sözcüsü yangında bir itfaiye erinin yaralandığını ve 10 kişinin dumandan etkilendiğini belirtti.

Yangını söndürme çalışmaları devam ettiği esnada katedrale çıkan yollar trafiğe kapatıldı.

Bu haber toplam 2564 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.