1. HABERLER

  2. PSİKO-MAGAZİN

  3. Salih Dursun ve Futbolcu Psikolojisi

Salih Dursun ve Futbolcu Psikolojisi

Doktor Fatih Ucuz'un dün akşam oynanan ve gündemi ciddi derecede meşgul eden Galatasaray-Trabzonspor maçının kahramanı futbolcu Salih Dursun özelinde futbolcu psiklojisi isimli yazısı...

A+A-

1980’li yıllar ve hatta 90’ların ortasına kadar,futbolcular maç sonuna kadar  ortalama 5-6 km koşarlardı. Son yıllarda özellikle endüstrileşen futbol ile bu rakamlar 11-12 km lere kadar ulaştı. Pek tabiki matematik,fizik ve özellikle tıp bilimin futbolun içine daha çok girmesiyle bu rakamlara ulaşmak mümkün oldu. Sağlıklı bir insanın nabzı ortalama 70’tır. Hatta 60-100 arasını normal kabul ederiz. Nabız 100’ü geçtikten sonra bir takım değişimler başlar vücutta. Peki bu değişimler maç esnasında futbolcu psikolojisini nasıl etkiler?

Maç atmosferi ve yüksek eforla başlayan stress karşısında bedenimizde fiziksel ve kimyasal birçok değişiklik olur, bir yandan stres hormonlarında aşırı bir artma olurken (adrenalin artışı gibi) bir yandan da kaslarımız gerilir. Bedenimizdeki bu hormonal ve kassal değişikliklerin etkisiyle, soluk alışverişi hızlanır, kalp  hızlı çarpar, beynin salgıladığı kimyasallar olan seratonin, noradrenalin ve dopamin azalır. Uykumuzu veren seratonin, enerjimizi sağlayan noradrenalin, yaşam sevincini veren dopamin ve dopaminle birlikte, doğal morfin olarak adlandırılan endorfin salgısında da azalma olunca, olaylar karşısında verdiğimiz tepkilerde değişkenlik gösterir. Maç esnasında değişen duygu durum bozukluğu yüzünden zaman zaman futbolcular duygusal tepkiler de verebilirler. Dün gece Salih’te olduğu gibi.

Futbolculuk sosyal yapının en hızlı değiştiği meslek grubudur. Salih Dursun Galatasaray’ın futbolcusu iken Trabzonspor’a kiralandı. Maça çıkarken bir taraftan giydiği formanın hakkını verme çabasındayken bir taraftan da belkide göstereceği performans ile eski takımına dönme kaygısı yaşıyordu. Diğer futbolculardan biraz daha farklı bir psikoloji ile maça çıkmıştı. Maçın gergin atmosferi, ard arda gelen hakem hataları ve maçta öne geçmişken bir anda haksız yere geriye düşmenin stresinin toplamı Salih’in hakem nezlinde mevcut düzene kırmızı kart göstermesine vesile oldu.. 

Şüphesizki Salih dünkü hareketi sonrası ciddi bir ceza alacaktır, ama yaptığı bu hareket ile Türk futbol tarhine geçti ve milyon Euroların harcandığı dünya çapında sosyal,ekonomik hatta siyasal etkileri olan futbol endüstrisinin kahramanları futbolcuların,  aynı zamanda duygusal birer varlık olduklarını bize birkez daha gösterdi..

Dr.Fatih Ucuz

Kaynak: spor.mynet.com

Bu haber toplam 6238 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.