1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Kızlar Psikolog Erkekler Mühendis

Kızlar Psikolog Erkekler Mühendis

LYS'de tercih heyecanı sürüyor. Yapılan bir araştırmaya göre gençliğin seçimini en çok cinsiyet rolleri belirliyor. Kızlar iletişime dayalı meslekleri seçerken erkekler mekanik işleri tercih ediyor

A+A-

Toplumun mesleklere bakış açısı o mesleğin kadınlar ve erkekler arasındaki tercih edilebilirlik oranını değiştiriyor. Yakın dönemde yapılan  bir araştırmaya göre iletişim, psikoloji, öğretmenlik gibi meslekler kadınlara daha uygun meslekler olarak nitelendirildiği gerekçesiyle daha çok kız öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Pek çok mühendislik dalı ise 'erkek işi' olarak görüldüğü için erkek öğrenciler arasında daha popüler hala geliyor. Bankacılık, endüstri mühendisliği, işletme, işletme mühendisliği, sigortacılık, turizmcilik, veterinerlik, siyasal bilimler uzmanlığı gibi alanları ise hem kız hem de erkek adaylar eşit düzeyde istiyor.

MARMARA'DA İLETİŞİM VE FİNANS

Farklı bölgelerde de farklı meslekler ön plana çıkıyor. İletişim ve sanatla ilgili meslekler en çok Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumda. Gazetecilik, tiyatro, sunuculuk ve reklamcılık gibi mesleklerin en çok Marmara'da popüler olmasına neden olarak iş kaynağı ve imkanlarının bu bölgede geniş olması gösteriliyor. Girişimcilik ve yaratıcılık gerektiren meslekler en az Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tercih ediliyor. Uzmanlar bu ayrılığın sektör için bir sorun olduğu görüşünde. Yine Marmara'da gençlerin tercih ettiği diğer bir meslek grubu ise finans. İşletme ve yatırım danışmanlığı gibi ucu açık, pek çok farklı alanda faaliyet gösteren meslek grupları esnek kariyer olanakları sunduğu için farklı iş alternatiflerinin bulunduğu Marmara bölgesinde daha çok tercih ediliyor.

DOĞUDA BİLİM POPÜLER

Bölgelere göre en çok tercih edilen meslekler incelendiğinde en ilginç sonuç bilim alanında görülüyor. En çok doğu ve güneydoğulu gençler bilim insanı olmak istiyor. Kariyer Eğilim Testinde (KET) de araştırmacı eğilim en çok doğu ve güney doğu bölgesinde yoğun olarak görülüyor.

Son dönemlerde öne çıkan mühendislikler de doğu ve güneydoğu bölgesinde gençler tarafından çok fazla tercih edilmiyor. Endüstri, bilgisayar gibi çağın mühendislikleri bu bölgelerde yeterince tanınmadığı ve iş çeşitliliğinin çok fazla olmaması da bu duruma neden olarak gösteriliyor.

KARADENİZLİ SPOR SEVİYOR

Bİlgİsayar mühendisliği ise mühendisliği en çok simgeleyen gerçekçi kariyer eğiliminin yoğun olarak görüldüğü Karadeniz bölgesinde popüler.

Gerçekçi kariyer eğilimi teknik mesleklerin yanında bedenin etkili olarak kullanılmasını, el kol kooridinasyonun gerektiği meslekler için de gerekli bir eğilim. Bu yüzden sporla ilgili meslekler de en çok Karadeniz bölgesinde.

SUBAYLAR EGE'DEN

AvukatlIk gençler arasında iş garantili meslek olarak nitelendiriliyor. Ayrıca doğu ve güneydoğu bölgesinde gençler arasında en popüler meslek. Askerlik ve öğretmenlik ise en çok Ege Bölgesi'nde bulunan gençler arasında popüler.

Bu haber toplam 7123 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum