1. HABERLER

  2. SIRADIŞI

  3. İsmailağa Cemaati "Alo" kelimesini yasakladı

İsmailağa Cemaati "Alo" kelimesini yasakladı

İsmailağa Cemaati "Alo" kelimesini yasakladı. Sözkonusu yasağın gerekçesi ilginç. İşte Telefon açarken "alo" yerine önerilen "buyurun" kelimesinin gerekçesi...

A+A-

İsmailağa Cemaati ‘Alo’ya el attı. Cemaatin sitesi, ‘www.ismailaga.info’da, ‘Alo’nun mucidi Graham Bell’in sevgilisi Allessandra Lolita Oswaldo’nun kısaltılmış adı olduğu belirtildi. Müritlerden ‘Alo’ yerine ‘buyrun’ demeleri istendi. İşte o yazı... 

“Alo” sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıdır. Sevgilinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo’dur. Bu sevimli genç kız, telefonu icat eden A. Graham Bell’in sevgilisiydi. Bell, telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. 

Atölyesinde telefon çalınca arayanın Oswaldo’dan başkası olamayacağını bildiğinden Graham Bell, telefonu açar açmaz “Allessandra Lolita Oswaldo” diyordu. Zamanla adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında onu “Ale Lolos” diye karşıladı. Çalışmaları uzadıkça daha da kısalttı ve ona iki heceli bir ad buldu. Bu kısa ad “Alo” idi. 

Oswaldo, sevgilisinin bitmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya başlayınca Graham Bell’i telefonuyla başbaşa bırakıp terketti. Yaşlı Bell, sevgilisinin bir gün onu arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmadı. Graham Bell’i artık başka kişiler de arıyordu. Fakat o, telefonun her çalışında sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu ‘Alo’ diyerek açıyor ve artık herkes ‘Alo’ diyordu. Siz ‘alo’ demek yerine ‘buyrun’ demeyi tercih edin. Daha kibar ve nazik bir üslup takınmış olursunuz...”

Milliyet

Bu haber toplam 5802 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.