1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İşkenceci İki Psikolog 81 Milyon Dolar Kazandı

İşkenceci İki Psikolog 81 Milyon Dolar Kazandı

CIA’nın 11 Eylül sonrasında tutuklulara işkence yaptığı programı ertesi yıl iki psikolog geliştirdi. Bu psikologlar İki işkenceden 81 milyon dolar kazandı...

A+A-

CIA’nın 11 Eylül sonrasında tutuklulara işkence yaptığı programı ertesi yıl iki psikolog geliştirdi. İstihbarat Komitesi’nin raporuna göre, askerlere düşman topraklarda esir kalmaları halinde ne yapmaları gerektiğinin öğretildiği SERE okulunda çalışan psikologların sorgulama, El Kaide ya da terörizmle ilgili uzmanlıkları yoktu. CIA, Temmuz 2002’de raporda Grayson Swigert ve Hammond Dunbar takma adıyla anılan psikologların “öğrenilmiş acizlik” prensibine uygun geliştirdiği sorgulama tekniklerini kullanmak için Adalet Bakanlığı’ndan izin istedi. Ancak 2004 yılına gelindiğinde kullanılan yöntemlerin çoğu Adalet Bakanlığı’nın izin verdiklerinden farklıydı.

CIA’nın kendisi bile sürece tamamen hakim değildi, programa hazırlıksız başlamışlardı. Tutukluların zaptedildiği merkezlerin başında kariyerine henüz başlamış deneyimsiz ajanlar vardı. Dil bilen ve tutuklularla konuşabilen kişi sayısı azdı. İşkence yöntemlerini geliştiren psikologlar ise sürece fazlasıyla dahildi. Sorgulamalara bizzat giriyor, tutukluların psikolojisinin sorguya devam etmeye uygun olup olmadığına onlar karar veriyordu.  

ABD'li İşkence Uzmanı Psikolog James Mitchell Konuştu

Yüzde 85i’ taşeron

Sonunda iki psikolog 2005’te CIA ile iş yapmak için özel bir şirket kurdu. CIA da kısa süre içinde işkence programını tamamen bu şirkete aktardı. 2008’de çalışanların yüzde 85’i taşerondu. İki pskoloğun kurduğu şirket 180 milyon dolarlık kontrat imzaladı. Anlaşma 2009’da bozulduğunda şirket CIA’dan 81 milyon dolar aldı. Son işkence 8 Kasım 2007’de yapıldı. Nisan 2008’den sonra kimse tutuklanmadı. ABD Başkanı Obama 2009’da göreve geldiğinde ilk icraatlarından biri başkanlık yetkisini kullanarak programı iptal etmek oldu.

 

Bu haber toplam 5724 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.