1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. İntihar Girişimi Olan bireylerde Kişilik Bozuklukları

İntihar Girişimi Olan bireylerde Kişilik Bozuklukları

İntihar girişimi ile başvuran bireylerde kişilik bozukluğu ve bazı klinik değişkenler ilgili çalışmaları içeren dosyaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

A+A-

Amaç: Bu çalışmada intihar girişiminde bulunan bireylerde kişilik bozuklukları, psikososyal stresler gibi risk etkenlerini saptamak, bu etkenler, bazı sosyodemografik değişkenler ve kişilik arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır.

Yöntem: 2005 yılı Ocak-Nisan ayları arasında Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servis veya diğer servislere intihar girişimiyle başvuran, ayaktan veya yatırılarak izlenen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 olguya SCID-II, İntihar Niyeti Ölçeği, İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulandı.

Bulgular: Olguların %90’ı SCID-II ölçeğine göre herhangi bir kişilik bozukluğu tanı ölçütlerini karşıladı. Olguların %66’sında sınır kişilik bozukluğu, %56’sında obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, %42’sinde ise paranoid ve edilgen saldırgan kişilik bozukluğu vardı. Olgular birden fazla kişilik bozukluğu ölçütlerini karşılamaktaydılar. Antisosyal kişilik bozukluğu ve bağımlı kişilik bozukluğu erkeklerde daha fazla görülmekteydi.

Sonuç: İntihar girişimlerini önleme açısından intihara yatkınlık oluşturan kişilik bozukluklarının tanınması, tedavi edilmesi, özellikle bazı kişilik bozukluklarında intihar riskinin daha dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir.

Makalenin Devamı İçin TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 45995 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.