1. HABERLER

  2. PSİKO-MAGAZİN

  3. Hayatlarının En Önemli Dönemlerinde Bipolar Bozuklukla Mücadele Eden 12 Ünlü

Hayatlarının En Önemli Dönemlerinde Bipolar Bozuklukla Mücadele Eden 12 Ünlü

Birçok kişi günlük hayatın, işinin ya da özel hayatın stresiyle farklı psikolojik problemlerle mücadele ediyor. Yaşananlar çoğu zaman kaldıramayacağımız kadar ağır oluyor ve fark etmesek de hayatımızı büyük ölçüde etkiliyor.

A+A-

Peki, şöhret psikolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirilebilir mi? Milyonlarca kişi tarafından tanınmak ya da sanatsal kaygılar, ünlüleri psikolojik sorunlara sürüklüyor mu bilmiyoruz. Ancak pek çok ünlü “Bipolar” bozuklukla mücadele ediyor. Bu hastalığa sahip kişilerin duygu durumlarında aşırı ve zıt yönlü değişimler görülüyor. Elbette savaşması zor bir hastalık. Bakalım bipolar bozuklukla hangi ünlüler mücadele etmiş veya ediyor…

1. Kanye West


kayne-west.gif


Kanye West önce bipolar bozulukluğu olduğunu tüm dünyayla paylaştı ancak sonra bunun bir uyku bozukluğu olduğunu söyleyerek yalanladı. Üstelik bu açıklamayı Trump’la görüşmesi sırasında yapmıştı. Kanye’nin açıklamalarının yanı sıra şarkıları ve albümlerinin isimleri de öfkeye ve intihara olan eğilimini özetliyor.

2. Kurt Cobain


kurt-kobain.gif


Nirvana’nın yıldızı Kurt Cobain’e çok genç yaşlarda “Attention Deficit Disorder” yani dikkat eksikliği bozukluğu tanısı kondu. İlerleyen yaşlarında ise bipolar bozukluk yaşadığı anlaşıldı. Psikolojik problemleri onu uyuşturucu kullanımına sürükledi ve yıllarca bağımlılıkla mücadele etti. Nirvana’yla büyük başarılar elde etti ve milyonlarca hayran kitlesine erişti.
Defalarca uyuşturucu tedavisi gördü, her seferinde başa dönüp yeniden başladı. Ancak 27 yaşında evinin garajının üzerindeki odada elinde bir tüfekle ölü bulundu. Bir de mektup bırakmıştı. Ancak kanında 1,52 mg eroin bulundu. Bu miktarda uyuşturucu kullanan birinin yanında bulunan tüfekle kendini vurması neredeyse imkansızdı. Ayrıca tüfekte parmak izi yoktu. Tüm bunlar intihar değil cinayet şüphelerini artırdı.

3. Nina Simone


nina-simone-001.gif


Kariyerinin zirvesindeyken “zor diva” olarak anılan ve öfke problemleri yaşayan Amerikalı şarkıcı Nina Simone, normal bir sosyal hayatının olması konusundaki baskıları reddediyordu. Nina Simone’ın biyografilerini yazan Nadine Cohodas “Princess Noire: The Tumultuous Reign of Nina Simone” adlı kitabında Simone’un iki zıt kutupta ilerleyen kişilik bozukluğunu inceliyor.

4. Mel Gibson


mel-gibson.gif


Geçmişinde sansasyonel haberlerle gündeme gelen Mel Gibson’da bipolar bozukluk gözlense de bu haberi gündeme getiren kendisiydi. 2008 yılında bir belgeselde kendisine bipolar bozukluk tanısı konduğunu söyledi. Ancak daha sonra kesin bir tanı olmadığını açıkladı. Doktorlar ise öfke probleminin bipolarla karıştırıldığını, Mel Gibson’ın ise bipolar bozukluk yaşamasa da insanları bu konuda bilinçlendirdiğini söyledi.

5. Sia


sia.gif


Avustralyalı şarkıcı ve söz yazarı Sia, saçlarıyla yüzünü örtmesiyle ve gizemli tavrıyla biliniyor. Birçok röportajında laf arasında bipolar bozukluktan bahseden Sia, American Idol yarışmasında bipolar bozukluğu olduğunu söyleyen bir yarışmacıya “Ben de” şeklinde cevap vererek açık bir şekilde rahatsızlığından bahsetmişti.

6. David Harbour


david-habour.gif


Stranger Things’in yıldızlarından David Harbour’a 25 yaşındayken bipolar bozukluk tanısı kondu. Tanı yaşadığı bir kriz anından sonra kondu.

7. Demi Lovato


demi-lovato-001.gif


Amerikalı şarkıcı, oyuncu, model, hayırsever ve şarkı sözü yazarı Demi Lovato’ya henüz 19 yaşındayken bipolar bozukluk tanısı kondu. Herkes gibi o da en başında hastalığını kabullenmek istemedi. Daha sonra tedavi görmeye başladı ve hastalığı yavaş yavaş kabullenmeye, yenmeye çalıştığını söyledi.

8. Russel Brand


russel-brove.gif


İngiliz komedyen, aktör, radyo ve televizyon sunucusu, şarkıcı, köşe yazarı ve yazar Russel Brand, bipolar bozukluğa sıklıkla yazılarında ve performanslarında atıfta bulunmuştur. Mutsuz bir çocukluk geçiren Brand, aynı zamanda uyuşturucu bağımlılığı, bulimia ve seks bağımlılığıyla da mücadele etti.

9. Mariah Carey


mariah-carey-001.gif


Ünlü Amerikalı şarkıcı Mariah Carey, People dergisine bipolar bozukluk yaşadığını analtmıştı. İlk kez 2001 yılında kriz geçirip hastaneye yatırılan Carey, o dönem konulan tanıyı kabul etmek istemediğini, her şeyini kaybetmekten çok korktuğunu söylüyor. Ancak teşhisi herkesten saklamanın yükü daha ağırdı bu yüzden hastalığını halka açıkladı. Şimdilerde depresyon ve hipermani arasında olan bipolar I’le ilaçlar sayesinde mücadele ediyor.

10. Jean-Claude Van Damme


van-dame.gif


Belçikalı kick boks oyuncusu Jean-Claude Van Damme, aynı zamanda pek çok aksiyon filminde rol alan bir aktör. Özel hayatında boşanmaları, eşine kötü davranması ve bağımlılıklarıyla gündeme geldi. 1998’de bipolar bozukluk teşhisi konduğunda ise her şey açıklığa kavuşmuştu. Şimdi ilaç kullanarak hastalıkla savaşıyor.

11. Linda Hamilton


linda-hamilton.gif


Terminator filmindeki Sarah Connor rolüyle tanınan Linda Hamilton, 20 yıl boyunca bipolar bozuklukla mücadele etti. En büyük hatası ise hastalığı alkolle yenmeye çalışması oldu. Tedavinin yeteneklerini etkileyeceğini düşünüyordu. Şimdilerde ise ilaçla kontrol altında tutmaya çalışıyor.

12. Sinéad O’Connor


sinea.gif


Son olarak Müslüman olup tesettüre girmesiyle gündeme gelen ünlü şarkıcı O’Connor, 20’li yaşlarında yakaladığı şöhretle birlikte depresyonla da mücadele ediyordu. 37 yaşına kadar ağır depresyon ve intihar düşünceleriyle büyük bir savaş verdi ve 37 yaşında bipolar bozukluk teşhisi kondu. 2007’de Oprah Winfrey Şovu’nda bununla ilgili açık bir şekilde konuştu.

KAYNAK

Bu haber toplam 4336 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.