1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Duygusal Zekayı (EQ) Geliştirmenin Yolları

Duygusal Zekayı (EQ) Geliştirmenin Yolları

Psikolog /Yazar Dr. Daniel Goleman Duygusal zekayı geliştirmek için 5 yol önermektedir:

A+A-

EQ, duyguları anlama ve onları yönetme yeteneği gerektirir.Uzmanlar duygusal zekanın aslında Zihinsel zekayı da etkilediğini belirtmişlerdir. Peki duygusal zekayı geliştirmek mümkün müdür? Duygusal Zeka alanında yazmış olduğu kitapları çok satanlar arasına giren Psikolog /Yazar Dr. Daniel Goleman  Duygusal zekayı geliştirmek için 5 yol önermektedir:

1- Öz Farkındalık

Öz Bilinç, kendi duygularının farkında olma ve anlamayı içerir. Ve bu yetenek Duygusal Zekanın önemli bir parçasıdır. Sadece kendi duygularını anlamanın yanında sergilemiş olduğu davranışların başkalarına ne hissettireceğini hesaplamayı öğrenmek gerekir. Sergilenen davranış karşısındaki, diğer tarafın duygularını da anlamaya çalışılmalıdır.  Öz Farkındalık'a sahip olabilmek için kişinin kendi duygularını anlama ve nasıl tepkiler verdiğini fark etmesi gerekir. Kendi güçlü ve zayıf yönlerini iyi bilmelidir. Diğer insanların kendilerini nasıl algıladıklarını da bilmelidirler.

2- Öz Düzenleme 

Bireyin kendi duygularının farkında olmasının yanı sıra, duyguları yönetebilmeyi de öğrenmek önemlidir.Duyguları gizlemek yerine, duyguları yerinde ve zamanında uygun biçimde ifade edebilmeyi öğrenmek gerekir. Bu yönü gelişen kişiler tartışma ve çatışmalarda daha esnek olabilirler.Bu yönü gelişenler kendi sorumluluklarını almaktan çekinmezler.

3-Sosyal Beceriler

Başkalarıyla etkileşim içinde olmak duygusal zekanın önemli bir parçasıdır. Gerçek duygusal anlayış kendi duygularını ve başkalarının duygularını anlamadan daha fazlasını içerir.Sosyal beceriler, etkin dinlemeyi , sözlü , sözsüz iletişim becerilerinin gelişimini de içerir.

4-Empati

Başkalarının ne hissettiğini anlama yeteneği duygusal zekada oldukça önemlidir. Başkasının ne hissettiğini anlamanın ötesinde onun hissettiği duyguya karşı nasıl tepki vereceğini, nasıl davranacağını da bilmek gerekir.

5-Motivasyon

İçsel motivasyonda Duygusal Zekada önemli bir rol oynar. .Duygusal zekası iyi olanlar dışsal motivasyon araçlarından çok, kendi içsel hedeflerini ve isteklerini yerine getirmek için büyük bir tutkuya sahip olurlar.

 

Kaynak:

Goleman, D. (1998). Working with Emotional Intelligence. New York: Bantam.

The Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations. (n.d.). The emotional competence framework. Retrieved from www.eiconsortium.org.

 

Murat ATİLA

Klinik Psikolog/Aile Danışmanı

www.psikoist.net

 

 

Bu haber toplam 4461 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.