1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Çocuk Eğitiminde Bu 5 Hatayı Yapmayın

Çocuk Eğitiminde Bu 5 Hatayı Yapmayın

Elbette çocuk eğitiminde birçok hatalar yapılmaktadır. Biz en çok yapılan hatalardan sadece beşini buraya aldık. Maksadımız okuyucularımızı sıkmadan kısa kısa bilgilendirmekti

A+A-

Çocuk eğitiminde bu 5 hatayı yapmayın

1. Başkalarının yanında eleştirmeyin: Çocuk yanlış yaptığında onu eleştirmenin dışında yollar olabileceğini hatırlamaya çalışın. Öncelikle çocuğunuzun hatası karşısında panik yapmayın. Sakin olun. Başka bir ortam imkanı bulduğunuz zaman çocuk ile yaşına uygun şekilde konuşabilirsiniz. 2 yaşında ki bir çocuk ile 7 yaşındaki bir çocuk ile konuşmanın biçimi ve içeriği farklı olur.

2. Başkalarıyla kıyaslamayın: Eğer çocuğunuzun kendine güven problemi yaşamasını istemiyorsanız ve kendini sürekli eksik hissetmesini istemiyorsanız kıyaslama konusunda daha dikkatli olmalısınız

3. Aşırı övmeyin: Sürekli övgü zamanla etkisini ve inandırıcılığını kaybettirir. Övgünüz gerçekci olsun. Öylesine övdüğünüzü hissetmesin. Ayrıca sürekli övmeniz gerekiyor hissine kapılmayın. Eleştirmediğiniz ve aşağlama cümleleri kullanmadığınız sürece onunla düzel bir diyalog ortaya koymanız zaten onu onure edecektir.

4. Azarlamayın: Bir kabahat yaptığında azarlamak yerine uygun biçimde, yaşına ve duruma göre çocuğunuzla konuşun. Azarlamak belki o an için çocuğunuzu sindirir ve sizin rahatlatabilir (tabii sonrasındaki vicdan azabını saymazsak). Ama probleminizi çözmez. Sadece problemleri halının altına süpürmenize yarar.

5. Duygusal baskı yapmayın: Çocuğunuz sizi üzdüğünde “saçımı süpürge yaptım”, “beni öleyimde kurtulun” vs. vs tarzında cümleler ile çocuğunuzu üzmeyin. Çocuğunuzu sindirmek ve suçlu hissettirmekten başka biç bir işe yaramayacaktır.

Peki bunları yapmayalım da ne yapacağız diye soruduğunuzu duyar gibiyim. Bunun cevabını zaman zaman yazılarımızda vermeye çalışıyoruz. Sonraki yazılarda da ne yapılacağı konusuna değineceğiz.

Kaynak olarak http://www.aktuelegitim.com gösterilmesi durumunda alıntı yapılabilir

Bu haber toplam 2951 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.