1. HABERLER

  2. CİNSEL YAŞAM

  3. Cinsel hastalıklar kısır bırakıyor

Cinsel hastalıklar kısır bırakıyor

Günümüzde pek çok nedenden dolayı cinsel yolla bulaşan hastalıklarda önemli bir artış söz konusu.

A+A-

Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde de ciddi sorunlar doğurabiliyor. Kısırlık da bunlardan biri. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar en çok kadınları etkiliyor...

Kısırlık günümüzde kadın ve erkeğin ortak sorunu haline geldi. Kısırlığa yolaçan hastalıklar arasında cinsel yolla bulaşanlar önem taşıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en önemli sonucunun kadının üst genital organlarında oluşan enfeksiyon, yani “Pelvik enflamatuar hastalık" olduğunu söyledi. Prof. Buyru, cinsel aktif kadınların yüzde birinin bu enfeksiyondan muzdarip olduğunu kaydetti.

Erken yaşta cinsel temas ve çokeşlilik sorunu

Pelvik enflamatuar hastalığının tekrarlayabilen bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr Faruk Buyru, ilk görüldüğünde kısırlığa yola açma oranının yüzde 8, ikinci tekrarında yüzde 20, 3 ya da daha fazla geçirilmiş enfeksiyonda yüzde 40’lara çıkacağını söylüyor. Buyru enfeksiyonun bırakacağı arızalar arasında dış gebelik ve kısırlığın çok önemli yer tuttuğunu belirtiyor.

Cinsel yolla bulasan hastalıkların pek çok nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Buyru, bu hastalıklarda birden fazla mikroorganizmanın birlikte rol oynadığını vurguluyor.

Tüplerde kalıcı hasar

Günümüzde en sık rastlanan etken Chlamydia enfeskiyonu. Erkeklerde enfeksiyon idrar yaparken yanmaya neden olurken, kadınlarda hafif akıntı en sık rastlanan belirti. Enfeksiyonun vaginadan rahme yayılması önemli sonuçlara yol açabiliyor. Enfeksiyon tam tedavi edilmezse tüplerde kalıcı hasar yaparak kısırlık ve dış gebelik riskini artırıyor.

Prof. Buyru, söz konusu hastalıklarda eskiden bel soğukluğu ilk sırada yer alırken bugün daha çok Chlamydia enfeksiyonuna rastlandığını belirtiyor. Buyru, Türkiye’de de erken yaşta cinsel temas ve çokeşliliğin artması ile giderek daha fazla Chlamydia enfeksiyonuna rastlandığının altını çiziyor!

Pelvik enflamatuara yol açan faktörler

Mevcut cinsel temasla bulaşan hastalık.

Daha önce geçirilmiş enfeksiyon.

Erken yaşta cinsel temas.

Çok sayıda partner.

Alkol kullanımı. Prof. Dr. Buyru, pelvik enflamatuar hastalık durumunda, cinsel organda ağrı, ateş, sırt ağrısı, cinsel ilişkide ağrı, bulantı, kusma, akıntı, koku, kaşıntı gibi belirtilerinin meydana geldiğini kaydediyor.

Bugün

Bu haber toplam 4327 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.