1. HABERLER

  2. SIRADIŞI

  3. Ayıların Gözünü Uyku Tutmuyor

Ayıların Gözünü Uyku Tutmuyor

Ayıların Gözünü Uyku Tutmuyor. Küresel Isınma Sebebiyle Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde Bulunan Ovakorusu Ayı Barınağı'ndaki 60 Ayı ile Burza Zoopark'taki 6 Ayı Bu Yıl da Kış Uykusuna Yatmadı.

A+A-

İHA - Yaz aylarındaki yoğun beslenmesine rağmen, kış aylarında minimum besin verilen ayılar, buna rağmen kış uykusuna yatmadı. En geç aralık ayına kadar kış uykusuna yatması gereken ayıların kış uykusuna yatmamasının psikolojilerini bozabileceğini söyleyen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Nilüfer Aytuğ, ayıların bu kışı da uykusuz geçireceğini ifade etti. 


Kendilerine ayrılan 110 dönümlük arazide birbirleri ile oynayıp aktif hayatlarına devam eden dansçı ayıların küresel ısınma sebebiyle kış uykusuna yatmamış olabileceğini anlatan Aytuğ, ayıların kış uykusuna yatması için verdikleri gıda oranını daha da düşüreceklerini belirtti.

Ayılardan yarısından fazlasının son 6 yıldır kış uykusuna yatmadığını dikkat çeken Aytuğ, "Ayılar normalde kasım ve aralık aylarında kış uykusuna yatarlar. Nisan Mayıs aylarından uyanırlar.Ancak ayıların hepsi gıda arayışı içindeler. Bugünlerde hareketlerinin yavaşlaması veya uyuması gerekirdi. Ancak meydanda toplanıp birbirleriyle şakalaşıyorlar. Buna alışkın değiliz" dedi.

Ayıların kış uykusuna gıda bulamadıklarını zamanlarda yattığını dikkat çeken Aytuğ, "Ayılara aylık gıda alımları 18 bin kaloriyi buldu. Kışın bunu düşürdük. Bu sayede 3 yıldır kış uykusuna yatan ayılarda artış vardı. bazılarının 2-3 ay süren uyku süreçleri oldu. Bazıları 10 günde bir gıda almaya geliyordu. Bu yılki iklim değişikliği bunları alt üst etti. İnşallah kış uykusuna yatmayan ayıların psikolojileri bozulmaz. Soğuk ülkelerdeki bir çok ayı kış uykusuna yattı" diye konuştu.

Öte yandan, iklimin soğuk geçtiği ülkelerde ayıların kış uykusuna yattıkları öğrenildi.

Bu haber toplam 4191 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.