1. HABERLER

  2. CİNSEL YAŞAM

  3. 4-5 Yaş Çocuğunda Cinsellik ve Cinsel Gelişim Özellikleri

4-5 Yaş Çocuğunda Cinsellik ve Cinsel Gelişim Özellikleri

Çocuğa cinsel bilgiler vermenin en uygun zamanı bu konuda sorular sorduğunu fark ettiğiniz zamandır.

A+A-

Çocuk ve Cinsellik

Çocuğa cinsel bilgiler vermenin en uygun zamanı bu konuda sorular sorduğunu fark ettiğiniz zamandır. Çocuğunuz 3 yaş civar cinsellik hakkında sorular sormaya başlar. Çocuğunuza vermek istediğiniz cinsel eğitim hakkında ne tür bilgiler vermek istediğinizi, yaşına göre sorularına nasıl cevap verebileceğinize hazırlanmak sizi bu konuda konuşmada daha donanımlı ve rahat hissetmeniz açısından yardımcı olacaktır.

Birçok çocuk belli bir yaş itibari ile bebeklerin nasıl olduğunu, nasıl doğduğunu merak ederler. Bu bilgiyi arkadaşlarının alması yerine, ebeveynlerinden doğru bilgiyi edinmesi büyük önem taşır.

Çocuğunuzun cinsellik konusunda rahatça sizinle konuşabilmesi için erken yaştan bu konunun tabu olmadığını, konuşulabilecek normal bir konu olduğunu hissettirmeniz önemlidir. Bu noktada ebeveynlerinde cinsellik konusunda konuşurken gergin olmamaları önemlidir. Çocuğunuza bedenini tanımasına yardımcı olurken, ona bedeninin sınırlarını da öğretmiş olacaksınız. Bu sayede çocuğunuzu cinsel tacizden korumak amaçlı bir önlem de almış olursunuz.

3-4 Yaş Cinsel Gelişim Özellikleri

3-4 yaş çocukları bebeklerin nasıl olduğunu merak eder.
Ebeveynlerinin bedenlerini incelemeye başlar.
Doktorculuk, anne-baba gibi olma oyunları daha sık görülmeye başlanır.
Kendini kız/erkek olarak tanımlamaya başlar.
Arkadaşlarının bedenlerini, karşı cinsin bedenine merakı bir hayli artar.
Yetişkin ve çocuk bedeni arasındaki farkları hakkındaki merakı artar.
4 yaş civarı kız çocuklarının babalarına, erkek çocuklarının ise annelerine yakınlaştıkları gözlemlenir.
Çıplak olmaktan memnundurlar.
İnsan üremesini genel hatlarıyla anlamaya başlar.
Mahrem kavramını anlamaya başlar(cinsellik, çıplaklık hakkında).
Bu yaşlarda utanç duygusu ortaya çıkmaya başlar. Toplum içinde yapılabilecekler ve yapılamayacak davranışları anlamaya başlarlar.
Oyunlarında cins ayırımı yapmaya başlar.
Birçok çocuk bu yaşlarda kendi bedenine dokunarak haz aldığı noktaları keşfeder.
5-7 yaş Çocuklarının Cinsel Gelişim Özellikleri

Bu yaş grubundaki çocuklar, aile dışı sosyal ilişkilerini güçlendirmeye başlar.
Sosyal çevresinden cinsellik ile ilgili fikirler edinmeye başlayabilir.
Mahremiyet duyguları artar (banyo yaparken, giyinirken vb.).
5-7 yaş çocukları genellikle cinsellik ile ilgili sözcükler, küfürler kullanmaya başlayabilir.
Kadın/erkek farkına ilgileri artar.
Bu yaşta kız çocukları baba ile olan aşırı yakınlığından uzaklaşır ve anne ile daha yakın bir ilişki kurar. Aynı düzen erkek çocuğunda baba ile yakınlaşması ile geçerlidir.
Bu yaş grubundaki çocuklar daha sık soru sorar.
Mastürbasyon bu dönemde de devam eder. Çocuğunuza bunun normal olduğunu, ancak kendine özel zamanlarda, odasında yapmasının doğru olacağını onu cezalandırmadan ve yargılamadan ona iletin.
4-5 yaş çocuğu bebeğin annenin karnındaki özel yerde, rahimde büyüdüğünü anlayabilir. Bebeğin oluşması içinde erkekten bir tohum (sperm) ve kadında olan çok küçük yumurtanın birleşmesi sonucu oluşabileceğini anlatabilirsiniz.

4-5 yaş çocukları birbirlerinin vücutlarını görmek incelemek için çok meraklıdırlar. Bu konuda onların yaşına uygun cinsel eğitim kitaplarındaki beden parçalarını gösteren resimlerden yararlanabilirsiniz.

4-5 yaş çocuğunuza kız ve erkek bedeninin birçok benzer yeri olmasına rağmen farklı yerleri olduğundan bahsedin.

Çocuğunuz ile cinsellik hakkında erken yaşlarda konuşmaya başlamanız, çocuğunuzun güvenilir bir kaynaktan cinsellik hakkında bilgi edinmesine ve kendi öz-değeri ve öz güvenini destekleyecektir.

Çocuğunuzu arkadaş ziyaretlerinde (özellikle kendi yaşından büyük arkadaşları ile), oyun sırasında odanın kapısının her zaman açık olmasına, denetlendiklerini hissettirmeden odaya bir bahane ile ara sıra girip çıkarak oynan oyunları denetim altında tutmak gerekir.

Çocuğunuzun soru sormasını beklemeyin. Hiç soru sormamaları bu konuyu merak etmedikleri, bu konuda bilgi sahibi olmamaları anlamına gelmez. Cinsellik hakkında çocuğunuzu bilgilendirmek içinin yaşına uygun cinsel eğitim kitaplarından yararlanabilirsiniz.

Cinsellik hakkında konuşmak için hiçbir zaman çok geç değildir. Kendinizi hangi ortamda konuşmak için daha rahat hissediyorsanız o zaman bu konuyu açabilirsiniz.
Eğer çocuğunuzun sorduğu sorunu cevabını bilmiyorsanız’ ’Ben de bilmiyorum’ ’demeniz uygundur. Konuşmayı ’’Bu gerçekten iyi bir soru bu konuyu araştırıp sana cevabını vereceğim/birlikte araştırabiliriz.’’ diyebilirsiniz.
Çocuğunuzu cinsellik hakkında bilgilendirmek için fırsatları yakalayın.
Çocuğunuzun ne bildiğini ve ne anladığını öğrenmek için ne düşündüğünü sormaktan çekinmeyin.
Çocuğunuzu korumak için ona sürpriz ile sır arasındaki farkı öğretin.
Çocuğunuza ‘Hayır’ deme hakkının olduğunu, kendi rahatsız hissettiği bir durumda hayır diyebileceğini öğretin. Kendini rahatsız hissettiği bir durumda hemen güvendiği bir yetişkine giderek durumu anlatmasının gerekliliğinden bahsedin.
Çocuğunuz iyi/kötü dokunuşları öğretin.
Çocuğunuza bedeninin kendine ait olduğunu, anne-baba-doktor dışında kimsenin onun vücuduna izin vermediği sürece dokunamayacağını öğretin.
Çocuğunuzu erken uyaracak yayın ve görsel medyada tanık olabileceği konu ve resimlere dikkat edilmesi gereklidir.
 
6 yaş - 9 yaş çocuğunun cinsel gelişimi, cinsellik ve cinsel eğitimi hakkında detaylı bilgi içeren yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca konu ile bağlantılı ve önemli olan çocuk istismarı nedir ve çeşitleri neler olduğunu açıklayan yazıya da göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 11370 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.