1. YAZARLAR

  2. Psk. Özkan Göğercin

  3. 2010 Ek Yerleştirmeye Açık Bırakan Devlet Üniversiteleri Ve Bölümleri
Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

Yazarın Tüm Yazıları >

2010 Ek Yerleştirmeye Açık Bırakan Devlet Üniversiteleri Ve Bölümleri

A+A-

Tekrar Merhabalar sevgili arkadaşlar. ÖSYM geçtiğimiz günlerde 2010 yerleştirme sonuçlarına göre oluşan üniversite tavan ve taban puanlarını açıkladı. Görünen o ki, bu yıl tam anlamıyla başarılı olan öğrenci istediği bölüme yerleşirken, diğer yandan da maddi imkanı yerinde olan vakıf üniversitesileri seçen öğrenciler de istedikleri bölümlerde okuma imkanına sahip oldular. Bu iki grup dışındaki öğrenciler ise, maalesef ya istemedikleri bölüme yerleştiler, ya da açıkta kaldılar. ÖSYM’nin “iyimser” kılavuzu ile, alan makasının daraltılması, istedikleri bölümleri yazan birçok öğrenci için, hüsran ile sonuçlandı.

Şu anki durum, ÖSYM’nin sonuçlarda bir hata yapmadığını gösteriyor. Tabii ki, önümüzdeki süreç neler getirir bilinmez ama, öğrencilerin hedef bölümlere ve üniversitelere çok yüklenmeleri, kılavuza bakıp, kazandım diyerek olası düşük bölümleri yazmaları, bu yıl ki yaşanan fiyaskonun da en önemli sebeplerinden. Bizler, sizlere, özellikle geçen yıl ile bu yılın kıyaslamasına dayanarak, tercihlerinize yardımcı bulunduk. 2010 kılavuzuna göre, her yeri yazan adaylara, uyarılarda bulunarak, daha iyi yerler tercih etmelerini sağladık. Tercihler, hakkında olabildiğince bilgiler verdik. Ancak, son durum yine ÖSYM’nin elindeydi. Onlar, bir tuşa bastılar ve geleceğinizi belirlediler. Bu yıl, yeni sistem ve öğrencilerin bölümlere aşırı yığılımları açısından, iz bırakan yıllardan olacak.

Ben, buradan, elimden geldiği kadar, sizin sıkıntılarınızı, isteklerinize tercüman olarak, fikirlerimi belirtiyorum. Fakat, bizim de çabalarımız bir yere kadar gidiyor. Bu süreçte, eğer bir değişim olacaksa, tüm yayım ve basın organları ve eğitim danışmanları da bu işe el atmalı. Öğrencilerin, öncelik ek kontenjanlarda ve önümüzdeki yıl ki tercihlerde, maruz bırakılmamaları için, yüksek sesli bir biçimde düşünülmeli ve ifadeleri dile getirilmeli. Türkiye’de öğrenci isen, haksızsın, ÖSYM hep haklıdır, mantığı devam ederse, daha çok umutlar ve hayaller yıkılacaktır. Bu yüzden, ben de, sizler gibi, ilgili kişilerin duyarlılığını bekliyorum.

Ek kontenjan dönemi ile ilgili, sizlere sağlanması gereken olanaklardan birisini diğer yazılarımda da yazdım. Tekrar hatırlatmak istiyorum.

 *Bu yıl, ek kontenjanlarda, “en düşük tabana eşit ve yukarısını tercih etme” kuralının kaldırılmasını istiyorum. Öğrencilere, vereceğim listede, her yıl açık bırakmaya yüz tutan, fizik, kimya, biyoloji, su ürünleri mühendisliği, Fransız dili ve edebiyatı gibi bölümlere mahkum bırakmamalısınız. Yeni açılan bölümler, ve üniversitelerde olacak, ama tabii ki, sayısı da ilk yerleştirmeler kadar ne yeterli olacak, ne de tatmin edici. O yüzden, ÖSYM’nin bu konuyu dikkate alarak hareket etmesini talep ediyorum.

Sizlere, bu yılki yerleştirmeler sonucunda, açık bırakan tüm devlet üniversiteleri kontenjanlarını veriyorum. Bu listede yer alan bölümleri, ek kontenjan döneminde tercih listenizde, puanınız ne olursa olsun, istediğiniz sırada bulundurabileceksiniz. Ek kontenjan ile igili, detaylı açıklamalar ve tercih süreci hakkında bilgilendirmeler ile de önümüzdeki yazılarımda değineceğim.

Unutmayın ki, bu liste,şu anki sonuçlar itibariyle oluşmuştur. Yeni açılan bölümler ile, kazanılıp, kayıt yaptırılmaması sonucu, kontenjan açığı bırakacak bölümler, ek yerleştirme kılavuzunda yer alacaktır.

Tekrar görüşmek dileğiyle, şimdi sizi, açık bırakan kontenjan listesi ile baş başa bırakıyorum..

2010 Devlet Üniversitelerinde Boş Kalan Kontenjanları için tıklayınız

Bu yazı toplam 58583 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum