1. YAZARLAR

  2. Psk. Özkan Göğercin

  3. 2011 Ygs-Lys Tercihlerine Hazır Mısın?
Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

Yazarın Tüm Yazıları >

2011 Ygs-Lys Tercihlerine Hazır Mısın?

A+A-

Uzun bir süreden sonra tekrar merhabalar sevgili arkadaşlar. Zaman, o kadar çabuk geçiyor ki, en son sizinle 2010 ek yerleştirme tercihlerini yaparken, 2011 tercihleri için önümüzde 7-8 aylık bir süre gözüküyordu. Ancak,  temmuz ayı geldi ve tercih zamanı kendini hissettirmeye başladı. Öncelikle, bu yıl tercih yapacaklar yeni adaylara ve yeniden sınavlara giren adaylara, 2011 YGS-LYS tercih maratonuna hoş geldiniz diyorum. Özellikle, her zaman yazılarımda belirttiğim üzere, bu yolda adım atan her adayı, gösterdikleri azimlerinden ve cesaretlerinden dolayı kutluyor ve onlara tercihler konusunda da yürekten başarılar diliyorum.

Düşünüyorum da, sanırım hiçbir öğrenci geçen bu 1 yıllık süre zarfında, yoruldukları kadar, başka bir konuda yorulduklarını sanmıyorum. Geçen yaz, başlayan başarı sıralarının yeni sisteme dönüştürülmesi, dönüştürülme sırasında inanılmaz dönüştürme hatalarının yapılması, bazı bölüm kodlarının kılavuzda yanlış yazılması ve sonrasında ortaya iddia edilen şifre skandalları… Bu kadar olaydan sonra, merak ediyorum, öğrenci kendini nasıl toparlayıp, sınava girdi, nasıl adapte olabildi ve şimdi sonrasında nasıl tercihlerde mantıklı bir yol izleyebilecek?. Umuyorum ki, bu tercih döneminde, sizler daha rahat bir şekilde tercihlerinizi yapacaksınız, çünkü, ÖSYM’nin artık sizlere karşı hata yapacak bir yüzü kalmadı. İnşallah, düşüncelerimiz doğrultusunda, bir tercih dönemi geçirir, sizler de istediğiniz hedeflere ulaşırsınız.

Bu yıl tercih döneminde, aslında geçen yıldan çok da farklı bir yol izlenmeyecek. Daha önce giren adaylar, bu konuda bilgi sahibi olsalar da, yeni giren adayların mutlak bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. O yüzden, aşağıda, Ösym 2011 yerleştirme kılavuzunu baz alarak, tercihler konusunda maddeler halinde bilgilendirmeleri sıraladım. Sizlere de tavsiyem, ÖSYM kılavuzunu dikkatli okumadan asla ve asla tercihlerde bulunmayın, çünkü orada gözden kaçan ayrıntılar, 1 yılınıza sebep olabilir. Bu arada, ÖSYM, 10 temmuzdan sonra, tekrar bir kılavuz yayımlayacağını söylemiş. Öncelikle, şunu belirteyim, tercihlerle ilgili genel bilgiler konusunda, herhangi bir değişiklik olacağını sanmıyorum, ancak, başarı sıraları ile ilgili küçük değişiklikler ya da, yeni bölümler eklenebilir. Onun dışında, sizi sıkıntıya sokacak herhangi bir durum yaşayacağınızı düşünmüyorum. Sözü, fazla uzatmadan, sizleri tercih konusunda bilgilerle baş başa bırakıyorum.

-Bu yıl tercihlerinizi yaparken,  alan içi programlarda AOBP’niz 0,15 ile, alandışı programlar yaparken ise 0,12 ile çarpılacak. Ancak, bir mesleğe yönelik eğitim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara ise, ekstradan  AOBP’leri 0,06 ile çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenecektir. Bunu sınav sonuçlarında göreceksiniz ve tercihlerinizi ilgili katsayı altında verilen başarı sırasını baz alarak yapacaksınız. Sonuç olarak,  tıpkı geçen yıl olduğu gibi, alan dışı tercih yaparken de, okul puanınızda çok fazla kırılma yaşamayacaksınız.

-Ancak, açık öğretim programlarının kontenjansız bölümlerine yerleşenler hariç, herhangi bir 4 yıllık, 2 yıllık bir programa ve özel yetenek ile öğrenci alan programlara yerleşen ya da kazanıp kayıt yaptırmayan (ek yerleştirme ile yerleşenlerde dahil) adayların AOBP’leri yukarda belirttiğim katsayıların yarısıyla çarpılacak ve sonuçlarınızda da göreceğinizi gibi, yerleştirme puanlarına eklenecek. Tabii, bu durum, yerleşmemiş adaylara nazaran, daha gerilerden başlamınıza neden olacak. O yüzden, her zaman dediğimiz gibi, tercih yaparken, asla pişman olacağınız bir tercihte bulunmayın! Yoksa, sizde bu belirttiğim durumu 2012 yılında yaşamak zorunda kalırsınız.

-2 yıllık tercihlerde ise, TABLO 3A’da yine sınavsız geçişle geçen, meslek liselilerin önceliği bulunurken, genel lise mezunları da, tercih etme hakkına sahiptir. Ancak, bilinmelidir ki, meslek liselerinden yer kaldığı takdirde, genel lise mezunları ve alandışı tercih yapmak isteyen meslek lisesi mezunları ilgili Y-YGS puanlarını kullanarak yerleşebileceklerdir. TABLO 3B’deki 2 yıllık programlara, ise hem genel lise mezunları hem de meslek lisesi mezunları  sadece ilgili YGS puanları baz alınarak yerleştirme yapılacaktır.

-Özellikle, tercihlerde bulunurken, kesinlikle ve kesinlikle, kitapçıkta belirtilen özel koşulları okuyun, çünkü, bazı bölümler yeri geldi mi sizden hastane raporu istemekte ya da fiziksel şartlar aramakta veya ücret talep etmektedirler. Gözden kaçan en ufak bir ayrıntı, sizden 1 yıl götürebilir, bu yüzden çok ama çok dikkat edin.

Sizlere şimdilik tercihler konusunda söyleyeceklerim bu kadar. ÖSYM tarafından tekrar kılavuz yayımlandıktan sonra, tercihlerin sıralamaları ve püf noktaları konusunda, bilgiler vereceğim.Tercihler ile ilgili sorularınızı [email protected] adresime gönderebilirsiniz. Ancak, sizden isteğim genel sorulardan ziyade, daha böyle istediğiniz mesleklere yönelik, daha spesifik sorular göndermenizdir. Hem cevaplama hem de size zamanında dönüş açısından, benim için çok önemli. Bu konuyu dikkate almanızı rica ediyorum. Ayrıca, önceki mail adresime soru göndermeyiniz, bu adresime gelmeyen soruları cevaplamam mümkün olmayacaktır.

Tekrar görüşmek dileğiyle…

  

Bu yazı toplam 7061 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.