1. HABERLER

  2. SINAV HABER

  3. YÖK'ten LYS Öncesi Adaylara Müjde

YÖK'ten LYS Öncesi Adaylara Müjde

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bir kaç sene içinde üniversiteye giriş sorunu kalmayacağını savundu.

A+A-

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bir kaç sene içinde üniversiteye giriş sorunu kalmayacağını savundu. Bu sene üniversite kontenjanının yüzde 7,6 oranında artarak 672 bine ulaşacağı bilgisini veren Özcan, liselerden mezun olanların sayısının 550 bin civarında olduğunu ifade ederek, "Eskiden bekleyen öğrencilerimiz olduğu için maalesef sınavda yine biraz sıkışıklık var ama 1–2 sene içerisinde o bekleyenler de eridikten sonra Türkiye'de üniversiteye giriş diye bir sorun olmayacak. Herkes istediği üniversiteye rahatlıkla girebilecek." dedi.

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesinde YÖK Başkanı'ndan müjde geldi. Antalya'da bulunan Yusuf Ziye Özcan, bu sene üniversite kontenjanının yüzde 7,6 artacağını söyledi. 4 yıllık eğitim veren fakülte bazındaki artışın yüzde 13'ün üzerinde olmasını beklediklerini kaydeden Özcan, "O kadar tahmin etmemiştik ama yeni açılan bölüm ve fakülteler sebebiyle böyle bir artışa gidildi. Esasında bu sene ikinci öğretimi birazcık azaltmıştık. Açık öğretimde bir değişiklik olmadı. Normal fakülte kontenjanlarıyla fazla oynamadık. Özellikle laboratuvar gerektiren, mikroskop gibi alet edevat gerektiren bölümlerimizle hemen hemen hiç oynamadık. Küçük artışlar bile yapmadık. O artışları bir dahaki sene daha önceden haber vererek, bu sene artış yapılacak ona göre alt yapınızı ayarlayın dedikten sonra, artış yapmaya karar verdik." diye konuştu.

Özcan bu yıl açık öğretimde ve örgün öğretimde oluşturulan toplam kontenjanın 672 bin civarında olacağını kaydederek, meslek okulları da dâhil olmak üzere tüm liselerden mezun olanları kabul edebilecek kontenjana ulaşıldığını aktardı.

Özcan, "Lise seviyesinde okullardan mezun olanlar geçen sene 540 bin civarındaydı. Bu sene de tahmin ediyoruz o kadar olur. Hadi 10 bin alsa, 550 bin olabilir. Yani 550 bin öğrenciye karşılık 650 bin kontenjanımız var. Bu mükemmel bir şey. Geldiğimizden beri söylüyorum, bütün lise mezunlarına yer açacağız diye. O noktaya geldik ama eskiden bekleyen öğrencilerimiz olduğu için maalesef sınavda yine biraz sıkışıklık var ama bir iki sene içerisinde o bekleyenler de eridikten sonra Türkiye'de üniversiteye giriş diye bir sorun olmayacak. Herkes istediği üniversiteye rahatlıkla girebilecek." şeklinde konuştu.

Bu başarıldığında rekabetin sadece 'çok iyi yerler için' olacağını vurgulayan Özcan şöyle devam etti: "Şu, bu üniversite diye isim vermek istemiyorum, prestijli bölümler için rekabet olacak. Bu nedenle dershanelerin de artık eskisi kadar iş yapmayacağını düşünebilirsiniz. Belki tamamen kaybolmayacak ama 3–5 yıl içerisinde sayıları azalacak, çok makul ölçülere inecek."

YÖK Başkanlığı'ndan üniversitelere, kimi öğrencilerin fişlenmesine yönelik yazı gönderildiği iddialarının 'tamamen asılsız' olduğunu vurgulayan Özcan, "YÖK fişlemelerden en çok zarar gören kuruluşlardan bir tanesidir, eski dönemlerden gelen böyle bir sıkıntı vardı. Biz böyle bir şeyi aklımızdan bile geçirmeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Cihan

Bu haber toplam 2156 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.