1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Van'da 7.2 Büyüklüğünde Deprem... Tüm Gelişmeler

Van'da 7.2 Büyüklüğünde Deprem... Tüm Gelişmeler

Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde meydana gelen depremde bilanço belli olmaya başladı... Ölü ve yaralı sayısındaki son gelişmeler...

A+A-

20:24 -Öğretmen çifti ölüm de ayıramadı 
Van'da yaşanan depremde, geçen Temmuz ayında yaşamlarını birleştiren Özgür ve Emel Subaşıay çifti, yaşamlarını yitirdi.

Alınan bilgiye göre 2 yıl önce Van'ın Gürpınar İlçesi Çok programlı Lisesi Matematik Öğretmenliğine atanan Özgür Subaşıay (26) ile aynı dönemde Van Şehit İbrahim Karaoğlanlıoğlu Lisesi Matematik Öğretmenliğine atanan Emel Şubaşıay (25), 8 Temmuz 2011'de Turgutlu'da düzenlenen törenle hayatlarını birleştirdi.

Çiftin Van'da yaşanan depreme Bahçivan Mahallesi Kazım Karabekir caddesindeki Safa apartmanındaki evlerinde yakalandığı, binanın yıkılması sonucu yaşamlarını yitirdiği belirtildi.

Öte yandan çifti ziyaret için bir süre önce Van'a giden Emel Şubaşıay'ın annesi Şeyma Çokbilen'in (45) depremde ağır yaralandığı, Van Bölge Araştırma Hastanesi'nde tedavisine devam edildiği, teyzesi Hanım Yavaş'dan (48) ise haber alınamadığı öğrenildi.

Özgür Subaşıay'ın babası Mustafa Subaşıay'ın da Van'a gittiği, çiftin cenazelerinin uçakla Turgutlu'ya getirilerek toprağa verileceği öğrenildi.

20:08 Anne ve 5 çocuğu Tatvan'da toprağa verildi 
Van'da meydana gelen depremde, enkaz altında kalarak hayatlarını kaybeden anne ve 5 çocuğu, Bitlis'in Tatvan ilçesinde toprağa verildi.

Alınan bilgiye göre, Van'ın Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evlerinde, anne Perihan Tetik ve 7 çocuğu enkaz altında kaldı. Arama kurtarma çalışmalarıyla 2 kardeş enkazdan yaralı olarak kurtarıldı. Anne Tetik ve 5 çocuğuysa enkazdan ölü olarak çıkarıldı. Van'dan Tatvan'a getirilen anneyle 5 çocuğunun cenazesi, ilçedeki Tatvan İbadullah Caminde kılınan cenaze namazının ardından, ilçenin Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi.

Cenazeye Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz, Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok, kurum amirleri, vatandaşlar ve Tetik ailesi yakınları katıldı. Cenazede ailenin yakınları güçlükte ayakta durabildi.

Cenaze töreninden sonra, acılı aile ilçedeki Zeki Peker Taziye Evinde taziyeleri kabul etti.

Acılı baba Muhammet Tetik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremden önce taziye ziyareti için Siirt'e gittiğini ve deprem olduğu sırada evde olmadığını söyledi.

9 çocuğunun olduğunu, bunlardan 5'inin enkaz altında kalarak can verdiğini, 2 çocuğununsa enkazdan yaralı olarak kurtarıldığını belirten Baba Tetik, şöyle konuştu:

''Van'ın Cumhuriyet mahallesindeki bir evin ikinci katında kiracı olarak oturuyorduk. Binanın deprem anında çökmesiyle, eşim Perihan ile 7 çocuğum enkaz altında kaldı. Depremde eşimle birlikte çocuklarım Zeynep (14), Şahadet (6), Ahmet Yasin (4), Zehra (2) ve 6 aylık bebeğim Nasrullah, hayatlarını kaybetti. 8 yaşındaki oğlum Muhammet Hüseyin ile 10 yaşındaki kızım Hacer'i enkazdan yaralı olarak kurtardık. Oğullarım Hasan (19) ile İbrahim (16) şans eseri o saatte evde değillermiş. Yaşadıklarımıza hala inanamıyoruz. Büyük bir üzüntü içindeyim. Aile olarak acımız çok büyük.''

19:42 -Zehra öğretmen, ilk görev yeri Erçiş'de depremde hayatını kaybetti 
Van Erçiş'de meydana gelen 7,2 büyülüğündeki depremde Antalya Manavgatlı sınıf öğretmeni Zehra Kaya Şelale(22) hayatını kaybetti. İlk görev yeri Van Erçiş olan Zehra Kaya Şelale'nin 3 ay önce aynı okuldan sınıf öğretmeni Mehmet Şelale ile evlendiği belirtildi. Deprem olduğu sırada otomobil içinde olan Zehra Kaya-Mehmet Şelale çiftinin üstüne bina enkazı çöktüğü belirtildi. Zehra Kaya Şelale'nin olay yerinde hayatını kaybettiği eşi Mehmet Şelale'nin ise Van Devlet Hastanesi'de yoğun bakımda olduğu ifade edildi. Hayatını kaybeden Zehra Kaya Şelale'nin ailesi kızlarını cenazesini almak için Van Erçiş'e gittiği belirtildi. Öğretmen Şelale'nin cenazenin Manavgat'ta toprağa verileceği kaydedildi.

(CİHAN)

19:36 -Enkaz altından sevindiren mesaj 
Van'ın Erciş ilçesinde yaşanan deprem nedeniyle meydana gelen enkazın altında kalan bir kişi kurtarma ekiplerine 'yaşıyorum' mesajı gönderdi.

Erciş'te arama-kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Şehir merkezinde yıkılan onlarca binanın enkazında kalanlara ulaşılmaya çalışışor. Vanyolu caddesinde bir binanın enkazında kaldığı belirten bir kişi yakınlarına mesaj gönderdi. Mesajda "Enkazın altında bulunan aracı görüyoruz,o köşedeyiz." yazdığı öğrenildi. Bunun üzerine arama kurtarma ekipleri, tarif edilen enkazda belirtilen köşede arama çalışması yapmaya başladı.

12-29 - Erzurum'a 39 yaralı geldi, 4'ü hayatını kaybetti
Van'dan Erzurum'daki çeşitli hastanelere dünden bu yana 39 yaralının getirildiği ve bunlardan 4'ünün öldüğü bildirildi.

12-29 - Başbakanlık, yardım kampanyası başlattı
Başbakanlık, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle yardım kampanyası başlattı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Van ve ilçeleri ile yakın illerde dün meydana gelen deprem nedeniyle Başbakanlık tarafından bir yardım kampanyası başlatıldı. Açıklamada, yardım kampanyasının gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı koordinasyonunun, bu alandaki faaliyetleri yasal olarak yürütmekle görevli olan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından sağlanacağı bildirildi.

12-23 - Atalay: ulaşılmadık bir yer kalmamıştır
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Ulaşılmadık bir yer kalmamıştır. Van, köyler ve Erciş... Depremden yıkılmış, bütün enkazlara ulaşılmıştır. Şu anda köylerle ilgili net bilgi vardır. Akşamdan itibaren köylere de çadır ve battaniye gönderdik'' dedi.

12-07 - Ermenistan: Nükleer santralde zarar vermedi
Ermenistan Acil Durumlar Bakanlığı, dün Türkiye'de meydana gelen depremin Metzamor nükleer santraline zarar vermediğini açıkladı. Yazılı açıklamada, depremin merkez üssünün santrale 160 kilometre mesafede bulunduğu ve Ermenistan topraklarında 3 ila 5 şiddetinde hissedildiği belirtildi. Nükleer santralin 9 ila 10 büyüklüğündeki depreme bile dayanacağını savunan Ermeni makamları, Van'daki sarsıntının ülkede hiçbir binaya zarar vermediğini de ekledi.

12-02 - Gaziantep'ten Van'a 64 kişilik ekip
Gaziantep'ten 64 kişilik ekip, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Van'a gitti. Gaziantep Valisi Erdal Ata, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van'da devam eden arama kurtarma çalışmalarına 64 kişilik ekip gönderdiklerini söyledi.

12-00 - Kızılay, 35 kamyon malzeme gönderdi
Kızılay Erzurum Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, depremin hemen ardından dün akşama kadar Van'a 10 kamyon battaniye, seyyar mutfak ile katalitik soba gönderdi. Kızılay bugün de 25 kamyon ve 2 TIR ile bin 500 çadır, bin 500 katalitik soba, 15 seyyar mutfak, 432 mutfak seti, 5 jeneratör ile 3 adet altılı seyyar kabin tuvalet ile 4 bin battaniye gönderdi. Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi yöneticileri yardım malzemelerinin kesintisiz gönderildiğini ifade etti.

11-49 - Gazi Üniversitesi, Van'a yardım gönderdi
Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, deprem felaketinin yaşandığı Van'a yardım gönderdi. Gazi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada:GÜDAK (Gazi Üniversitesi Dağcılık Arama ve Kurtarma) ekibimiz üniversitemize ait bir otobüsle bölgeye lojistik destek sağlamak amacıyla yola çıkmıştır.'' denildi.

11-11 - K.Maraş'tan Van'a yardım gönderildi
Kahramanmaraş'tan deprem bölgesine 8 araç ve 41 personelden oluşan arama kurtarma ekibi gönderildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü İhsan Karatutlu, yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgeye gönderilecek yardımların koordine edildiğini belirtti.

10-59 - Viktor Yanukoviç'ten taziye mesajı
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğünde depremdeki kayıplar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi.

10-50 - 2'si çocuk 3 kişi daha kurtarıldı
Erciş'e bağlı Cami Kebir Mahallesi Alkanat Caddesi'ndeki, 6 katlı binanın enkazında çalışmalarını yoğunlaştıran Sivil Savunma ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri, Erkan Gürbüz ile 3 ve 5 yaşlarında 2 çocuğa ulaştı. Enkaz altından çıkarılan Gürbüz ve çocuklar, ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı.

10-40 - Enkazından çıkarıldı, kalp krizinden öldü
Patnos İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı,yaklaşık 15 saat göçük altında kaldı. Sabaha karşı saat 5.00 sıralarında enkaz altından çıkarıldı. Ayağında kırık olan Yardımcı, olay yerinde yapılan müdahalenin ardından Erzurum'a sevk edildi. Mustafa Yardımcı, Erzurum'a 25 kilometre kala ambulansta geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

10-36 - Kocaeli'nden Van'a yardım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Van ve çevresinde depremden etkilenen vatandaşlar için günde 6 bin kişiye yetecek sıcak yemek çıkartacak. Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 7 tonluk yiyecek malzemesi pazar günü gece yarısı yola çıktı. Büyükşehir Belediyesi, bir hafta boyunca 12 personeli ile Van Erciş'te görev yapacak. 

10-35 - Kandilli'den bir ekip Van'a gitti
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden bir ekip Van'a gitti. Van'a giden enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, enstitünün Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat ile Jeofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aktar, deprem bölgesini yerinde inceleyecek.

10-23 - Alparslan Üniversitesinde eğitime 2 gün ara
Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden dolayı Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) eğitime 2 günlük ara verildi. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı muhabirine telefonla bilgi veren Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversitede eğitim gören öğrencilerin çoğunluğunun depremin yaşandığı Van ve çevre illerden olduğunu söyledi.

10-19 - Orgeneral Özel, taziye mesajı yayımladı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Orgeneral Özel:''Van ve çevresinde, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen müessif deprem olayında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar, yüce milletimize başsağlığı dileriz.''

10-16 - Bingöl'den deprem bölgesine yardım
Bingöl Belediyesi Van'da meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye arama kurtarma ekibi ile yardım malzemeleri gönderdi. Van'ın merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bulunan merkez üssü Tabanlı köyünde 7.2 büyüklüğündeki çok şiddetli deprem sonrası, Bingöl Belediyesi tarafından oluşturulan 6 kişilik kurtarma ekibi, 8 bin adet ekmekle deprem bölgesine hareket etti.

10-04 - Erzurum'daki hastanelerinde izinler kaldırıldı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Van'da meydana gelen depremle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Atatürk Üniversitesi'nin de bazı hazırlıklar yaptığını açıkladı. Koçak, ihtiyaç duyulması durumunda depremde yaralanan vatandaşların tedavilerinin Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde yapılabileceğini bildirdi.

09-53 - Muş'tan yardım malzemeleri Van'a gönderildi
Muş Valisi Ali Çınar, depremin meydana geldiği Van'a yardım ekipleri ile yardım malzemeleri gönderildiğini bildirdi. Vali Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin il merkezinde ve ilçelerinde hissedildiğini ancak Muş'ta can kaybı olmadığını ifade etti.

09-51 - Azerbaycan, üçüncü yardım uçağını gönderdi
Azerbaycan, üçüncü yardım uçağını deprem bölgesine gönderdi. Olağanüstü Haller Bakanlığının internet sitesinden verilen bilgiye göre, bugün TSİ 09.00'da yeni bir uçak ile 46 kişilik yardım ekibinin Van'a hareket ettiği bildirildi. Açıklamada, uçakta yardım ekibinin yanı sıra yardım malzemesinin bulunduğu kaydedildi.

09-50 - Google'dan,'Kişi Bulucu' hizmeti
Google, daha önce Haiti ve Japonya depremleri sırasında kaybolan insanlanları bulmak için hizmete sunduğu 'kişi bulucu' hizmetini Türkçeleştirerek hizmete sundu.

09-39 - TTK'dan deprem bölgesine 41 kişilik ilk ekip
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) deprem bölgesine giden 41 kişilik madencilerden oluşan ilk ekip kurtarma çalışmalarına Van'ın Erciş ilçesinde başladı, 50 kişilik ikinci ekip de Ankara'dan Van'a uçakla hareket edecek.

09-35 - Sabit hatlardan arama ücretsiz
Telefon ile ADSL hizmetinin kesintisiz olarak verilmeye devam edildiği afet bölgesinde bulunan vatandaşlar, sabit telefonlarından 23-24 Ekim 2011 tarihlerinde şehir içi ve şehirlerarası tüm aramaları ücretsiz yapabilecek. Ankesörlü telefonlardan da şehir içi ve şehirlerarası görüşmeler kart kullanmadan ücretsiz gerçekleştirilebilecek.

09-19 - Bingöl'den arama kurtarma ekibi gönderildi
Bingöl'den deprem bölgesine 30 araç ve 102 personelden oluşan arama kurtarma ekibi ile gıda maddesi gönderildi. Bingöl Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından Valilik Kriz Merkezi'nin acilen toplandığı, deprem bölgesine gönderilecek yardımların koordine edildiği bildirildi.

09-15 - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Van'a gitti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Yaşanan olay gerçekten çok ciddi. Devlet bütün imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor. Ölenlere baş sağlığı diliyoruz'' dedi. Kılıçdaroğlu, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda, Van'a giderken yaptığı açıklamada, Van merkez, Erciş ve Muş'a gideceklerini ve orada tabloyu daha net göreceklerini belirtti.

23:21 - Kızılay: Yetecek kadar yaşam malzemesi var

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Van'da meydana gelen depremden etkilenen afetzedelerin endişe etmesine gerek olmadığını belirterek, ''Bütün afetzedelere yetecek kadar çadırımız, battaniyemiz ve gıda stokumuz Van ve Erciş'e ulaşmış vaziyette'' dedi.

23:09 - Türk Eczacıları Birliği, yardım kampanyası başlattı

Türk Eczacıları Birliği, Van'daki depremzedeler için eczacıların desteğiyle gerçekleşecek yardım kampanyası başlattı. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, kampanyanın 24 Ekimde başlayacağı, 26 Ekim Çarşamba akşamına kadar süreceği belirtilerek, kampanyaya katılmak isteyenlerin ''www.teb.org.tr'' adresinde açılacak ''Van'a Acil Yardım'' alanından giriş yapıp yardımda bulunabileceği ifade edildi.

22:58 - Adana'dan 5 TIR yardım malzemesi bölgeye gitti

Adana'daki Türk Kızılayı Akdeniz Afet Yönetim Merkezi tarafından deprem dolayısıyla Van'a 5 tır yardım malzemesi gönderildi.

22:52 - Başbakan Erdoğan Erciş'den ayrıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erciş'teki incelemelerinin ardından helikopterle bölgeden ayrıldı. İstanbul'dan özel uçakla Van'a oradan da helikopter ile Erciş'e gelen Başbakan Erdoğan, Afet Yönetim Merkezi'nin kurulduğu Kaymakamlık binası önünde vatandaşlarla sohbet etti. Vanyolu Caddesi'nde yürüyen Erdoğan, vatandaşlarla sohbet etti. Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile helikopterle Erciş'den ayrıldı.

22:46 - Şanlıurfa'dan 54 kişilik ekip Van'a gitti

Valilik basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, akşam saatlerinde Van'a hareket eden konvoyda, İl Afet Durum Müdürlüğünden 13 arama ve kurtarma personeli, İl Sağlık Müdürlüğünden 6 doktor, 1 hemşire, 12 kişilik UMKE ekibi, 2 anestezi teknisyeni ve 4 şoförün yanı sıra 3 arama kurtarma aracı, 2 minibüs, 1 ambulans, 1 pickup ve 1 çadır hastane ile jeneratör bulunuyor.

22:45 - İrlanda: Yardıma hazırız

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, Van'da meydana gelen depremle ilgili taziye mesajı yayımlayarak, kurtarma çalışmalarında yardıma hazır olduklarını bildirdi.

22:43 - Van sallanmaya devam ediyor

Van'da bugün meydana gelen 7,2'lik büyük depremin ardından en son saat 21.10'da 5.0 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı ve saat 21.53 ile saat 22.06'da da 4.9 büyüklüğünde 2 artçı sarsıntı yaşandı. Kandilli Rasathanesi internet sitesindeki son deprem verilerine göre, saat 13.41'de gerçekleşen büyük depremin ardından Van ve çevresinde sarsıntılar devam ediyor. Büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası en son saat 21.10'da 5.0 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı ve saat 21.53 ile saat 22.06'da da 4.9 büyüklüğünde 2 artçı sarsıntı meydana geldi.

22:27 - THY, Van'a ek seferler düzenledi

Türk Hava Yolları, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle kente ek uçak seferleri düzenledi. THY Basın Müşavirliği'nden alınan bilgiye göre, Van'da meydana gelen depremin ardından, artan talepleri dikkate alan THY, Van'a İstanbul ve Ankara'dan ek seferler koydu. Ankara'dan saat 18.00'de konulan ek seferle 144 yolcu, saat 20.50'de konulan ek seferle 152 yolcu, İstanbul'dan da saat 20.32'de düzenlenen seferle 169 yolcu Van'a gitti.

22:24 - Medvedev, 2 uçak dolusu yardım gönderiyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yüze yakın vatandaşın yaşamını yitirdiği Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla aradı, başsağlığı diledi. Rusya lideri, Acil Durum Bakanlığı yetkililerine, Türkiye'ye yardım yapılması için çalışmalara hazırlanması talimatını verdi. Basına bilgi veren Acil Durum Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanı İrina Andrianova, "Rusya Devlet Başkanı'nın talimatıyla Türkiye'de meydana gelen depremde çalışmalar için hazır duruma geldik. Il-76 tipli iki uçak uçuşa hazır. Uçaklarda arama-kurtarma ekibi, özel köpek uzmanları, psikoloji uzmanlar, seyyar hastane, arama-kurtarma teknolojisi ve malzemeler bulunuyor." dedi.

22:22 - Malatya'dan 41 kişilik ekip bölgeye gitti

Malatya'dan 41 kişilik ekip, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Van'a gitti.

22:19 - İhsanoğlu'ndan başsağlığı mesajı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Van'da meydana gelen deprem felaketi ile ilgili bir mesaj yayınladı. Başsağlığı dileklerini belirten Genel Sekreter'in mesajında şöyle denildi: "Eminim ki Türkiye, resmi ve sivil bütün kurumlarıyla elele vererek büyük bir düzen içerisinde yaralarını hızla saracaktır. İhtiyaç halinde 1999 depreminde olduğu gibi İİT ve tüm bağlı kurumlarıyla işbirliği ve yardıma hazır olduğumuzu belirtir, bu acı günde İslam Dünyası adına tüm Türk halkına başsağlığı dileklerimizi sunarız."

22:16 - Köylerde 40 kişi öldü

Van'da meydana gelen deprem şehir merkezlerinin yanı sıra kırsal alanda da ciddi hasara yol açtı. Van merkez ve Erciş'e bağlı Alaköy, Mollakasım, Dağönü, Aravan ve Canik köylerinde 40 kişi hayatını kaybetti.

22:01 - Ölü sayısı 70'in üzerinde

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Van merkezde 10'a yakın, Erciş'te ise 50'den fazla binanın yıkıldığını belirtirken, 70'in üzerinde can kaybı olduğunu bildirdi.

22:00 - Dışişleri Bakanlığı, kriz masası irtibat telefonlarını açıkladı

Dışişleri Bakanlığı Van depremi nedeniyle oluşturduğu kriz masasının irtibat numaralarını açıkladı. Bakanlık Kriz Masası'nın telefon, faks ve e-posta irtibat numaraları/adresleri şöyle: "Telefon: 0312-248 7000 (10 hat) Faks: 0312-292 2751 e-posta: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]" Dışişleri Bakanlığı Çağrı Merkezi'ne gelecek telefonların da kriz masasına yönlendirileceği bildirildi.

21:35 - ABD Dışişleri Bakanı Clinton'dan taziye mesajı

Van'da meydana gelen deprem dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton taziye mesajı yayımladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Clinton, bugün meydana gelen deprem dolayısıyla Türk halkına en derin üzüntülerini iletti ve başsağlığı dileklerini sundu.

21:34 - Sarkozy de üzüntülerini dile getirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mesaj göndererek, Van depremi nedeniyle üzüntülerini dile getirdi.

21:29 - İzmir'den 55 kişilik ekip bölgeye gitti

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son teknoloji cihazlarla donatılmış 35 kişilik arama kurtarma ekibi ile 20 kişilik İzmir Sivil Savunma Birliği'nin özel uçakla deprem bölgesine gittiği bildirildi.

21:25 - ABD Başkanı Obama taziye mesajı yayımladı

Amerikan halkı adına hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini ilettiğini belirten Obama, "Düşünce ve dualarımız depremden etkilenen bölgeye yardım götürmeye çalışan cesur erkek ve kadınlarla birlikte. Bu zorlu zamanda müttefikimiz Türkiye ile omuz omuza duruyoruz ve Türk yetkililere yardıma hazırız" ifadelerini kullandı.

AFAD: 38 ilden bin 275 personel gönderildi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 38 ilden yaklaşık bin 275 arama kurtarma personeli, 174 araç, 290 sağlık personeli, 43 ambulans, 6 hava ambulansının deprem bölgesine gönderildiğini bildirdi.

21:12 - Erciş stadyum alanında bir çadır kent oluşturuluyor

Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Türk Kızılayının bölgedeki çalışmaları sürüyor. Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayının, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden ilk planda 2 bin 646 çadır, 9 toplu barınma çadırı, 7 bin 648 battaniye, 100 katalitik soba, bin 584 mutfak seti, bin 120 gıda kolisi, bin 320 içme suyu, 5 bin ekmek ve 500 kumanyanın bölgeye gönderildiği belirtildi.

21:02 - THK bölgeye 3 uçak gönderdi

Türk Hava Kurumu, tam donanımlı 3 uçağını deprem bölgesine gönderdi. Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım yaptığı yazılı açıklamada, deprem sonrasında Başbakanlık Afet Koordinasyon Merkezi ile iletişime geçilerek İzmir, Ankara ve Samsun'dan bölgeye uçak gönderildiğini belirtti.

20:30 - Yıkılan 7 katlı binada kurtarma çalışması sürüyor

Van'da 7,2 büyüklüğündeki depremde yıkılan 7 katlı binadaki kurtarma çalışmaları devam ediyor.

20:09 - Gönüllü kurtarma ekiplerini taşıyan uçak Van'a indi

Türk Kızılayı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi yardımları ile gönüllü kurtarma ekiplerini taşıyan uçak, Van'a indi. Esenboğa Havalimanından kalkmaya hazırlanan diğer uçakta ise Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi ve tıbbi yardım malzemeleri bulunuyor. İkinci uçağın da kısa süre sonra Van'a hareket etmesi bekleniyor.

18:31 - Erciş Devlet Hastanesi'nde 50 ölü, 405 yaralı var

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin en çok etkilediği Erciş ilçesi, adeta enkaza dönüşmüş durumda. Devlet hastanesinde 50 ölü, 405 yaralı var.

Yakınlarının sağlık durumu hakkında bilgi almak isteyen binlerce kişi, hastane önünde toplandı. Odalar yeterli olmadığı için çok sayıda yaralı bahçede tedavi ediliyor. Sağlık durumu ağır olan yaralılar, ambulanslarla çevre il ve ilçelere gönderiliyor.

18:22 - Kocaeli'den 22 kişilik ekip gönderildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İdare Şube Müdürü Kadir Köktürk, Kocaeli'den 22 kişilik arama kurtarma ekibinin Van'a gönderildiğini bildirdi.

18:21 - Erciş Devlet Hastanesinin bahçesinde yaralılara müdahale ediliyor

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde yaralanan vatandaşlara Erciş Devlet Hastanesinin bahçesinde müdahale ediliyor. Eski Erciş Devlet Hastanesi bahçesinde hazır bekletilen sağlık görevlileri, yaralılara müdahale ediyor. Depremde hafif hasar gören eski devlet hastanesindeki bazı malzemeler bahçeye taşınarak yaralılara destek sağlanıyor.

18:17 - Türk Kızılayı'nın yardım malzemeleri bölgeye ulaştı

Van'da meydana gelen 7.2 moment büyüklüğündeki depremin ardından, Türk Kızılayı'nın bölgeye gönderdiği yardım malzemeleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi bölgeye doğru yola çıktı.

18:05 - Ülkerlerden Türkiye'ye yardım teklifi

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Azerbaycan, İsrail, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan, İsviçre ve Yunanistan'dan yardım teklifinde bulunuldu.

18:04 - Amerikan Büyükelçisi'nden taziye mesajı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Van'da gelen deremle ilgili bir taziye mesajı yayınladı. Van'da meydana gelen şiddetli ilgili depremle ilgili haberleri "büyük endişe ile takip etttiğini" belirten Ricciardone, mümkün olan her türlü yardım için Türk yetkililerle iletişim içinde olduklarını dile getirdi.

18:02 - Bitlis'e 11 yaralı getirildi

Van'daki depremin ardından Erciş ilçesinde yaralanan vatandaşlardan 11'i Bitlis Devlet Hastanesi'ne getirildi. Ambulans ve özel araçlarla hastaneye ulaştırılan yaralılar, alarm durumunda olan hastane personeli tarafından ameliyata alındı.

17:54 - İstanbul'dan 26 kişilik ekip bölgeye hareket etti

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla çalışmaya başlayan ekip, ilk etapta 26 kişiden oluşan İstanbul İtfaiyesi arama kurtarma birliğini Van'a gönderme kararı aldığı belirtildi.

17:51 - Erciş Devlet Hastanesi'nde 50'nin üzerinde cenaze var

Erciş Devlet Hastanesi'nde 50'nin üzerinde, depremde hayatını kaybeden vatandaşın cenazesi olduğu bildirildi.

17:45 - UMKE ekipleri, Van'a hareket ediyor 
Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), saat 18.00'de tıbbi malzemeler ile Ankara Esenboğa Havaalanı'ndan deprem bölgesi Van'a hareket edecek.

17:44 - Rize'den 30 kişilik ekip Van'a gönderildi 
Rize Afet ve Acil Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz, Van'daki deprem dolayısıyla Rize'den 30 kişilik arama kurtarma ekibinin Van'a gönderildiğini bildirdi. İlk etapta 5 sivil savunma elemanı ve sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam 30 kişilik ekip oluşturup bölgeye gönderildi.

17:35 - Kızılay, Van'a 2 mobil fırın gönderdi 
Kızılay'dan yapılan açıklamada, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesinin, bölgeye doğru yola çıktığı ifade edildi. İlk planda, bin 163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya paketinin bölgeye ulaşmaya başladığı belirtildi. Ayrıca bölgeye 2 adet mobil fırın gönderildi.

17:22 - Sağlık Bakanı Akdağ Van'a gitti 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ambulans uçakla Erzincan'dan Van'a gitti. AK Parti Erzincan İl Gençlik Kolları'nın olağan kongresine katıldıktan sonra Erzincan Havaalanı'na geçen Bakan Akdağ, beraberindekilerle birlikte Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla saat 17.00'de Erzincan Havaalanından deprem bölgesine hareket etti.

17:12 - AKUT ekipleri deprem bölgesinde 
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi. AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.

17:06 - Vatandaşlar kendi çabalarıyla kurtarıyor 
Van'da meydana gelen depremin ardından, Erciş ilçesinde enkaz altında kalan yaralıları, vatandaşlar kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, vatandaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor.

Gelişmeler ve Ayrıntılar İçin TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 5901 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.