1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. Şizofreni Öyküleri Yarışması Sonuçlandı

Şizofreni Öyküleri Yarışması Sonuçlandı

Şizofreni hastalarının kaleme aldığı "Ateşin Düştüğü Yerden; Sesler, Yüzler, Öyküler" yarışmasında birinciliği "Ben deli değilim" diye başlayan öyküsüyle devlet memuru Süveyda Ölüdeniz kazandı

A+A-

NURDENİZ ERKEN / Sabah


Şizofreni hastalığına dikkat çekmenin yanı sıra fırsat verildiğinde hastaların neler yapabileceğini gösterme amacıyla Şizofreni Dernekleri Federasyonu tarafından Bilim İlaç desteği ile düzenlenen öykü yarışmasının ikincisi sonuçlandı. Yaş sınırı olmadan şizofreni hastalarının kaleme aldığı 95 öykünün yarıştığı "Ateşin Düştüğü Yerden; Sesler, Yüzler, Öyküler" yarışmasında "Kanatılmış Sözcükler Kitabı" adlı öyküsüyle Süveyda Ölüdeniz birinci olurken, "Çöpçüler" öyküsü ile Yasemin Şenyurt ikinci, Yalnızlığın Getirdikleri" isimli öyküsüyle de Mehmet Görkem Özköse üçüncü oldu.

Dereceye giren ilk üç yarışmacı ise para ödülünün yanı sıra Mario Levi Yazı Atölyesi'nden bir sezonluk eğitim hakkı kazandı. Yarışmada "Ben deli değilim" diye başlayan öyküsüyle birinci olan ve kendi adı yerine müstear isim kullanmayı tercih eden Süveyda Ölüdeniz 35 yaşında ve devlet memuru. Yarışmanın duyurusunu doktorunun muayenehanesinde gördüğünü anlatan Ölüdeniz "Yıllardır yazı yazıyordum. En büyük arzum ise bu yazılarımı kitap haline getirmekti" dedi. Ölüdeniz "Hayalim Orhan Pamuk gibi bir yazar olmak. Bu yarışma ile hayalime bir adım daha attığımı hissediyorum" diye konuştu.

FELSEFE DOKTORASI

Ankara Üniversitesi'nde Felsefe bölümünde doktora eğitimi alan 29 yaşındaki Yasemin Şenyurt, hastalığını fark ettiği dönem yaşadıklarını aktardığı öyküsü ile yarışmanın ikincisi oldu. Hastalığının 8 yıl önce başladığını söyleyen Şenyurt öyküsünde anlattığı gibi herkesin yüzünde maskeler görmeye başlamış. Tedavi ile ciddi bir yol kateden genç kız kendisini en çok yazı yazmanın rahatlattığını anlattı. İlk yarışmada dereceye girmeyi başaran ve Antalya'da yaşayan 28 yaşındaki Mehmet Görkem, "Tedavim için gittiğim klinikte benim gibi şizofreni hastalarına gitar çalıyorum. Bu başarı beni daha da kamçıladı. Artık yazar olmayı kafama koydum" diye konuştu. Şizofreni hastalarının fırsat verildiğinde yaratıcılıklarını paylaşabildiğini anlatan Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, eserlerin kendisini heyecanlandırdığını belirtti. "Okuduğum bazı cümleler beni kıskandırdı" diyen jüri üyesi yazar Mario Levi ise "Acının olmadığı yerde edebiyatın olmadığına inanıyorum. Yalnız değilsiniz. Türk edebiyatı adına umutlu olmak için bir nedenim var. Bir yerlerde başka bir edebiyat yol alıyor" ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 11946 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum