1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Renklerin Günlük Yaşamdaki Yansımaları

Renklerin Günlük Yaşamdaki Yansımaları

Ferrari niye kırmızı? Taksiler neden sarı? Beyaz gelinlik neyin sembolü?... Renklerin farklı kültürlerdeki anlamlarını araştıran Filli Boya; renk efsanelerine ayna tuttu.

A+A-

Birçok kültürde, farklı imgeler, farklı anlamlar taşıyan renkler, güçlü bir iletişim araçları olarak kullanılıyor. Renklerin farklı kültürlerdeki anlamlarını araştıran Filli Boya; renk efsanelerine ayna tuttu.

 Mavi nazar boncuğu
Araplar mavi taşların kanın akışını yavaşlattığına inanırlar. Nazar boncuğu o yüzden mavi taşlıdır. Mavi renk aynı zamanda sakinleştirici bir renktir. Mavi rengin dalga boyunun (mor ötesi ışınlar) daha düşük olması ve gözün daha geç ayırt etmesi de nazar boncuğunun mavi (kem gözlerden uzak) etkisini artırır.

Ferrari niye kırmızı?
Kırmızının insanların zihninde daha hızlı yer etmesi, bu şık spor otomobilin kırmızı olmasının ana sebebidir. Ateş rengi; genelde enerji, tehlike, güç, kararlılık ile ilişkili olduğu için spor otomobillerin çoğu da benzer sınıflandırmalar ile tanımlanmaktadır.

Taksiler neden sarı?
Sarı, geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. Bu yüzden tüm dünyada taksiler sarıdır. Araba kiralama şirketleri de müşterilerine "Aldığınız şey geçicidir, kiraladığınız aracı lütfen geri getirin" mesajı için sarıyı kullanır.

Beyaz gelinlik saflık sembolü
Beyaz renk mutluluk ve masumiyetin sembolüdür. Beyaz gelinlik geleneğinin yaygınlaşması 16. yüzyıla dayanır. Kraliçe Victoria'nın gümüş rengi yerine beyaz gelinlik giymesi ile bu bir simge oldu. Beyaz gelinlik, İngiliz ve Fransız Edebiyatı'ndaki saflık betimlemeleri ile anlam kazanmıştır.

Bu haber toplam 9849 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum