1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Psikologlar online terapilerin depresyonda etkili olduğunu ortaya koydu

Psikologlar online terapilerin depresyonda etkili olduğunu ortaya koydu

Psikologlar, normalde geleneksel yöntemlere göre yüz yüze konuşarak tedavi edilen depresyonun online terapilerle de etkili biçimde azaltabileceğini ortaya koydu.

A+A-

Journal of Medical Internet Research'ta yayımlanan yeni bir çalışma kapsamında araştırmacılar, depresyonun etkilerini hafifletmek için düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirmeyi hedefleyen bilişsel davranışçı terapi (BDT) sağlayıcı online uygulamaların ve internet platformlarının verimliliğini inceledi.  

Önceki çalışmalar online terapinin etkinliğini araştırırken, ilk defa online terapinin şiddetli depresyon geçiren kişiler için faydalarının ne olduğu incelendi.


7-036.gif


Indiana Üniversitesi'nden çalışmanın başyazarı Profesör Lorenzo Lorenzo-Luaces, "Bu araştırmadan önce, geçmişteki çalışmaların muhtemelen çok hafif depresyonlu, başka zihinsel sağlık problemleri olmayan ve intihar riski düşük olan bireylere odaklandığını düşüyordum. Aslında durum böyle değilmiş. Bilim, bu uygulamaların ve platformların çok sayıda insana yardımcı olabileceğini öne sürüyor" diye konuştu.  

Zihinsel sağlık hizmetlerine erişimin çok zor olabileceği durumlarda online terapinin yükselişinin devrim yaratabileceğini belirten Lorenzo-Luaces, "Yaklaşık 4 kişiden biri, majör depresif bozukluk kriterlerini karşılıyor. Eğer minör depresyonu olan veya bir haftadır veya bir aydır birkaç depresyon semptomu olan kişileri de buna dahil ederseniz, bu sayı hizmet verebilecek psikolog sayısını aşar" dedi.

Lorenzo-Luaces araştırmasını online terapinin etkinliğini inceleyen mevcut 21 çalışmayı gözden geçirerek yürüttü. Bunların bazıları online terapiyle kişilerin yüz yüze terapi için bekleme listelerinde yer almasını karşılaştırırken, diğerleri ise depresyona yardımcı olduğunu iddia eden ancak BDT'yi kullanmayan "sahte uygulamalar"ı inceliyor.

Online terapinin, lojistik veya finansal sebeplerden ötürü yüz yüze psikologla konuşma imkanı olmayanlar için özellikle avantajlı olduğunu söyleyen profesör, "Kişiler biraz rehberlik yardımı aldığında daha iyi olurlar" diye konuştu.

Kaynak

Bu haber toplam 2329 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.