1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Sosyal Medyada Okumadan Paylaşıyoruz

Sosyal Medyada Okumadan Paylaşıyoruz

Psychology Today'de yer alan bir yazıda; sosyal medya vb platformlarda paylaştığımız çoğu içeriği okumadan paylaştığımıza dikkat çeken bir çalışmaya yer verildi.

A+A-

Çalışma: Çok Az Kişi Paylaştıklarını Okuyor
Makaleleri okumamış olsak bile paylaştığımızda kendimizi daha bilgili hissediyoruz.


Çoğumuz, en azından bazen, onları gerçekten okumadan sosyal medyada bağlantılar paylaşıyoruz.
Araştırmalar, okunmamış bir makaleyi paylaşmanın öznel bilgimizi artırdığını ve bir konu hakkında bilmesek bile bildiğimizi hissettirdiğini gösteriyor.
Açıkçası, okunmamış bir makaleyi paylaşmak, kişinin bir konu hakkındaki nesnel bilgisini artırmaz.


“Paylaşıyorum öyleyse biliyorum?” 

Yedi çalışmadan oluşan bir dizide araştırmacılar, içerik paylaşmanın kişinin "öznel bilgisini" yani belirli bilgileri fiilen (nesnel olarak) bilmek yerine bildiklerine olan inancını artırdığını gösterdi. İnsanlar doğru olmadığı çok açık olan bir şeye (bir dakika düşünürlerse) neden inanırlar? Bu araştırmacılar, bu davranışları sosyal ortamlarda (çevrimiçi dahil) "içselleştirdiğimizi" ve davranışın (bilgiyi paylaşmanın) kendimiz hakkında nasıl düşündüğümüzü bilgilendirmesine izin verdiğimizi öne sürdüler. Bu nedenle, bilinçsizce sosyal medyada bir şeyler paylaşmanın bir anlamı olduğuna inanıyoruz : Başkalarına belirli bir konu hakkında bilgili olduğumuzu düşündüğümüzü söylüyor.

İnsanlar Paylaşmadan Önce Her Zaman Okumazlar

Peki ya okumadığımız bir şeyi paylaşırsak? Sosyal medyada bilgi paylaşmak o kadar kolay ki (yüz yüze bir sohbetten çok daha kolay), bir öğeyi üzerine tıklamadan bile düşünmeden paylaşabiliriz. Gerçekten de, çoğu zaman (%59!) Twitter'da bağlantı gönderen kişiler , paylaştıkları bağlantıya kendileri tıklamıyor. Bu, ortalama olarak Twitter'da gördüğünüz her beş makaleden yaklaşık üçünün onları gönderen kişi tarafından okunmadığı anlamına gelir!  Benzer şekilde, yukarıda belirtilen araştırma makalesinde , katılımcıların yalnızca %28'i her şeyi okuduklarını söylüyor. Araştırmacılara göre: "Sosyal medya yoluyla paylaşmanın kolaylığı, tüketicilerin kendi üretmedikleri ve hatta okumadıkları bilgileri paylaşmalarını sağlıyor ve bunu yoğun bir şekilde teşvik ediyor."

Makalede özetlenen çalışmalardan birinde, katılımcılara bir dizi haber gösterildi ve onlara tıklayıp okuma fırsatı verildi. Katılımcılar ayrıca, okumayı tercih etseler de etmeseler de, gelecekteki araştırma katılımcıları ile haber makalelerini paylaşma fırsatı buldular. Daha sonra katılımcılardan haber makalelerindeki konulara ilişkin öznel bilgileriyle ilgili maddelere yanıt vermeleri istendi ve "Diğer birçok insanla karşılaştırıldığında [konu] hakkında daha fazla şey biliyorum" gibi maddeler yanıtlandı. Araştırmacılar bunu, katılımcılardan konuyu gerçekten (nesnel olarak) bilip bilmediklerini değerlendiren çoktan seçmeli maddelere yanıt vermelerini isteyerek izledi. Sonuç olarak katılımcılar konu hakkında çok şey bildiklerini ifade ettiler. Ancak gerçek şu ki bildiklerini zannettikleri konu hakkında nesnel anlamda bilmiyorlardı. Okumadan paylaşarak bildiklerini zannettiler. Sonuç olarak sadece zannettiler. Aslında bilmiyorlardı.

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/misinformation-desk/202212/study-few-people-read-what-they-share

Bu haber toplam 2183 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.